0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

A tehéntej zöldebb, mint a vegán alternatívák

Egy tanulmány szerint a füvet, illetve tömegtakarmányokat fogyasztó tehenekből származó tej kevésbé terheli a környezetet, mint a növényi alapanyagokat felhasználó, vegán, alternatív tejek.

A Journal of Applied Animal Nutrition folyóiratban közzétett tanulmány szerint a tehéntej sokkal fenntarthatóbb a bolygó számára, mint a szójából előállított „alternatív tejek”, különösen akkor, ha a tehenek takarmánya a legelőkről származik.

A tanulmány szerzői, Mike Wilkinson a Nottinghami Egyetemről és Richard Young Sustainable Food Trust (SFT) munkatársa a szója és pálma-liszt alapú takarmányok csökkentésének módjait vizsgálták.

A jelentésben megjegyzik, hogy az Amazonas és Délkelet-Ázsia esőerdeinek pusztulásához szorosan kapcsolódó globális szójabab és pálmaolaj termelés az elmúlt 20 évben megduplázódott és továbbra is növekszik.

Noha ez szorosan kapcsolódik az emberi felhasználásra szánt növényi olajok előállításához, a keresletet az élelmiszer melléktermékek takarmányokban történő felhasználása is ösztönzi, amely jelentős szerepet játszik ezen növények termesztésében.

A szerzők számításai szerint, az Egyesült Királyságban termelt tej esetében a takarmányként elfogyasztott szójából a tehenek 85 liter tejet képesek előállítani, ezzel szemben 1 kg szójababból csak 7,5 kg szójatej készül. Ez azt jelenti, hogy Nagy-Britanniában a tehéntej fogyasztás 11-szer kevesebb szója felhasználását jelenti, mint a közvetlenül szójából készült italok esetében.

A jelentés a legelő alapú takarmányozás mellett az állattenyésztésben felhasználható alternatív fehérjék széles skálájára mutat rá, ideértve a repcemagot, a szeszipari gabonaféléket és az olyan hüvelyes növényeket, mint például a bab és a borsó.

Patrick Holden, az SFT vezérigazgatója elmondta:

„Ez egy fontos tanulmány. Azt mutatja meg, hogy az állattenyésztők képesek csökkenteni a magas környezeti költségekkel előállított importált fehérjéktől való függőségüket, és jobban támaszkodhatnak az otthoni takarmányra.”

Az alternatív fehérjéknek azonban sokszor megvannak a korlátai. James McCulloch, a Mezőgazdasági Ipari Konföderáció takarmányvezetője elmondta, hogy az Egyesült Királyság állattenyésztő iparának támogatnia kell minden olyan kezdeményezést, amelyek növelhetik a házilag termesztett növényi fehérje felhasználását az állati takarmányokban. Azonban hozzátette:

„A repceliszt a szójaliszt leggyakoribb alternatívája, ám a takarmányozásban ennek megvannak a korlátai az olyan káros hatású anyagok jelenléte miatt, mint az erukasav és glükozinolát-tartalom, melyek minden haszonállat szervezetében problémákat okozhatnak.”

Forrás: farminguk.com/fwi.co.uk