Back to top

Ideje rovartenyésztő startupot indítani

Egy európai számára a világ más tájain megkóstolni a különféle sült rovarokat igazi hőstettnek számít. Pedig hozzá kell szoktatnunk a gyomrunkat is a tücsökhöz-bogárhoz, mert ezek lesznek a jövő egészséges fehérjéi. Mezőgazdasági vállalkozóként pedig úgy tűnik, most érdemes rovarfarmot indítani.

Sült lárvák
Fotó: pixabay.com
Sok gazdálkodó számára a rovartenyésztés gondolata riasztó lehet. A mindennapjainkban a rovarokat legfeljebb megtűrjük, de a környezetünkből leginkább kiirtani szeretnénk valamennyit – nem csoda, ha a beporzó rovarok száma is riasztó mértékben csökken. De sokak szerint ideje újragondolni a rovarok szerepét az életünkben, illetve a táplálékláncban.

A koronavírus-járvány számos, az élelmiszergazdasággal kapcsolatos kérdést felszínre hozott, egyebek mellett a globális élelmezésbiztonságot, és az állattenyésztésnek a klímaváltozásra gyakorolt hatásával összefüggésben az úgynevezett fenntartható fehérjeforrások keresését. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) pedig a rovarokat a jövőben fontos fenntartható élelmiszerforrásként jelölte meg, mivel a rovarok fogyasztásának környezeti hatása lényegesen kisebb, mint a hagyományos húskészítményeké.

Ugyancsak a FAO szakértői szerint a rovartenyésztés nagy társadalmi-gazdasági előnyökkel járhat a bolygó szegényebb régióiban élő emberek számára. A bogarak ugyanis vadon gyűjthetők, termeszthetők és feldolgozhatók városi és vidéki területeken egyaránt, ami az értékesítés révén jövedelmet biztosíthat. A rovarok rendkívül táplálóak, egészséges zsírokat, fehérjét, vitaminokat, rostokat és ásványi anyagokat tartalmaznak – így gyakorlatilag teljes kiegyensúlyozott étrendet kínálnak az emberek számára.

Selyemhernyó - egy rovar a textiliparban
Fotó: pixabay.com
A rovartenyésztés maga egyébként csak kis szeletét jelenti a rovarok gazdasági felhasználásának.

A rovaralapú árutermelésbe beletartozik természetesen a bogarak felnevelése és tenyésztése, de ugyancsak ide tartozik az ezekből készülő takarmányok, élelmiszerek, textilek vagy akár festékek előállítása is.

Az utóbbi években számos európai startup vállalkozás komoly pénzügyi befektetéseket gyűjtött, illetve támogatásokat kapott, hogy rovaralapú innovációkat valósítson meg.

2011-ben alapították a gyorsan növekvő francia startupot, a párizsi székhelyű Ÿnsect-et. Tavaly több mint 100 millió eurót, benne 20 millió eurós EU-s támogatást gyűjtöttek be, hogy világszerte vezető szerepet töltsenek be a tápok piacán fenntarthatóbb alternatívát kínálva a szójafélékkel szemben.

Tücsökpor - testépítők fehérjeforrása
Fotó: pixabay.com
A francia Jimini 2012-es alapítása óta folyamatosan bővíti a fogyasztásra kész rovaralapú élelmiszereinek kínálatát, egyebek mellett a tücsökliszten alapuló vadonatúj energiaszeletekkel. De készítenek rovarokkal dúsított tésztákat, ízesített lisztkukacokat, szöcskéket és tücsköket is.

Küldetésüknek tekintik az új, fenntartható és egészséges tápanyagforrás beillesztését az európai étrendbe.

A német FarmInsect hasonló küldetéssel rendelkezik, céljuk az állattenyésztés forradalmasítása rovarokkal. A 2019-ben alapított müncheni agritech startup, azon dolgozik, hogy a gazdálkodók rovarokat termeljenek a környezetükben keletkezett hulladék felhasználásával. „Évente több milliárd tonnányi ételt és növényi maradványt dobnak ki az EU-ban. Szeretnénk kiaknázni ezt a lehetőséget ”- magyarázta az eustartups.comnak a FarmInsect alapítója, Thomas Kühn.

Egy másik francia cég az Innovafeed, amely fehérjéket gyárt az állati takarmányokhoz, illetve az akvakultúra számára. A csapat az állati táplálkozásra összpontosít, mivel a legnagyobb keresletet, illetve környezeti hatást itt látják. Ugyanakkor az emberi fogyasztásban rejlő lehetőségekkel is tisztában vannak.

A közelmúltban Aude Guo, az Innovafeed társalapítója egy interjúban elmondta:

„Kétségtelen, hogy a rovarok fontos szerepet fognak játszani a holnapi élelmiszerláncban, beleértve a közvetlen emberi fogyasztást is. A rovarok nagyszerű tápanyagok és energiaforrások, amelyeket - úgy gondoljuk -, hogy felhasználják a holnap emberi táplálkozáshoz, hogy fenntarthatóbb étkezési szokásokat tegyenek lehetővé.

Az emberi tápláléknak szánt rovarok valójában már kulturálisan elfogadottak a világ bizonyos részein, és a nyugati országokban is egyértelmű evolúciót tapasztalhatunk az új típusú, rovaralapú snackek megjelenésével,

Lárvák - a jövő élelmiszerei
Fotó: pixabay.com
vagy akár a rovar teljes vagy akár másfajta felhasználásával. A receptek összetevője fehérjepor vagy olaj is lehet”.

Összességében az eredmények arra utalnak, hogy ezeknek a startupoknak igazuk van - még akkor is, ha a rovartenyésztés (szó szerint) nem mindenki ízlésének felel meg. Bár lehet, hogy jelenleg nem ez a szokás, a klíma-vészhelyzet fenyegetése azt jelenti, hogy meg kell találnunk az új és alternatív táplálékforrásokat. Ezen startupok segítségével úgy tűnik, hogy a rovartenyésztésnek végre esélye lehet betörni a mainstreambe, és új helyet találni termelési rendszereinkben - és talán még a tányérjainkon is.

Forrás: 
eu-startups.com/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Miniszteri egyetértés az állatjólét finanszírozásáról

A 16 szövetségi tartomány agrárminiszterei augusztus végén tartott tanácskozásukon elvi megállapodást kötöttek arról, hogy a német gazdák részesüljenek megfelelő pénzügyi támogatásban az állattartás feltételeinek javítását segítő átépítések elvégzéséhez, és meg kell teremteni az ahhoz szükséges finanszírozás intézményrendszerét.

Hogyan csökkenthető az anti­bio­tikum-rezisztencia?

A WHO határozottan javasolja a gyógyászatilag fontos antibiotikumok használatának csökkentését az élelmiszertermelésre tenyésztett állatok esetében, beleértve az ilyen antibiotikumoknak az állatok növekedésének gyorsítására és diagnózis nélküli betegségmegelőzésre való teljes tiltását.

Teljes kiőrlésű „kenyerek” rangadója a Nébih terméktesztjén

A Szupermenta program legújabb tesztje 16 teljes kiőrlésű búzaliszt és 2 Graham-liszt felhasználásával készült péktermék – köztük toast, vekni és cipó – komplex vizsgálatával zajlott. Egy minőségi és számos jelölési hiba miatt 11 termék esetében indítottak hatósági eljárást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei.

Új hobbikerti zöldségfajták

A Beekenkamp Plants Ornamentals bemutatta az Alfrescót, a hobbikerti zöldségek és fűszernövények új sorozatát. Az oltott és nem oltott zöldség- és fűszernövény-palántákat gondosan kiválasztott magokból nevelik, és a SKAL higiéniai szabályok szerint termesztik.

Ünnepélyes keretek között megnyitott az új Kis-Balaton Látogatóközpont

Mintegy 1,2 milliárd forintból épült meg Fenékpusztán a Kis-Balatont bemutató kiállítási tér. A Kis-Balaton Látogatóközpont kialakításának keretében már tavaly megújult a Diás-szigeten a Fekete István Emlékhely, a most átadott beruházás pedig modern, 21. századi módon mutatja be a nagy jelentőségű, fokozottan védett nemzeti parki tájegység értékeit.

Génszerkesztés a hatékonyabb élelmiszertermelésért

Amerikai és brit kutatók a világon elsőként hoztak létre olyan génszerkesztett hím állatokat, amelyek spermájának felhasználásával a betegségeknek jobban ellenálló és magasabb húsminőséget biztosító állatok születhetnének, ami hatékonyabbá tehetné az élelmiszertermelést.

Stabilan emelkednek a fogyasztói árak is

Fennmaradt a mezőgazdasági termékek árának emelkedő trendje – derül ki a KSH első féléves adataiból. Az agrár-, az élelmiszeripari és a fogyasztói árak közül az utóbbiak emelkedtek a legnagyobb mértékben.

Megszülettek az ország első „lombikborjai”, Campus Cili, Campus Csongor és Campus Csanád

Országosan egyedülálló tudományos sikert értek el a Szent István Egyetem Kaposvári Campus Embrió-átültető Központjának munkatársai. A létesítményben – az országban elsőként – sikerült élő szarvasmarhából petesejtleszívással, laboratóriumi körülmények között végrehajtott termékenyítéssel „lombikborjakat” létrehozni.

Korszerű takarmánykeverő épült Baranyában

Több mint egymilliárd forintos beruházással új takarmánykeverő üzemet létesített a növénytermesztéssel, takarmánygyártással és állattenyésztéssel foglalkozó Palotabozsoki Zrt. a Baranya megyei Véménden.

Sokkal többet költöttünk alkoholra és kávéra a boltokban

Az egy évvel korábbinál majdnem százmilliárd forinttal költöttünk többet élelmiszerre és alkoholra kiskereskedelmi egységekben a kijárási korlátozással terhelt idei második negyedévben.