Back to top

Angliában érdemes óvni a méheket

Dél-kelet Angliában akár ötezer fontos támogatás kaphatnak azok a gazdák, akik segítenek kiépíteni a méhek és más beporzó fajok vadfolyosóit a South Down National Parkban.

A South Downs National Trust, mely a nemzeti park hivatalos jótékonysági szervezete, a környék egyik legnagyobb jótékonysági vadvirág-ültetési programjába kezdett bele, miután 75000 fontot gyűjtött össze a Méhvonalak (Bee Lines) projekt finanszírozására.

A pályázó gazdáknak, illetve földtulajdonosoknak vállalniuk kell, hogy a következő években segítik a vadvirágok fenntartását.

A pályázók a támogatást felhasználhatják a meglévő földterületek javítására, oly módon, hogy például művelés útján vagy a magkeverékek bevezetésén keresztül a beporzó fajokat segítik.

A Bee Lines-ra vonatkozó támogatható projekteknek a South Downs Nemzeti Parkon belül kell elhelyezkedniük. A nemzeti park területe 1600 négyzetkilométer, mely a Hampshire dombjaitól az ikonikus Kelet-Sussex-i sziklákig tart. A pályázatokat olyan szempontok alapján értékelik majd, mint az élőhely javítása, a többi méhvonallal való kapcsolat és a közösség hatása.

A méhvonalak védelme mellett a park alapítványa a környék gyalogos és kerékpáros útvonalainak fejlesztésében, a gyermekek környezeti nevelésében, illetve a gyepterületek, puszták és erdők fejlesztésében is közreműködik.

Forrás: 
www.fwi.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hogyan csökkenthető az anti­bio­tikum-rezisztencia?

A WHO határozottan javasolja a gyógyászatilag fontos antibiotikumok használatának csökkentését az élelmiszertermelésre tenyésztett állatok esetében, beleértve az ilyen antibiotikumoknak az állatok növekedésének gyorsítására és diagnózis nélküli betegségmegelőzésre való teljes tiltását.

Veszélyes özönfaj: a kaukázusi medvetalp

Az invazív kaukázusi medvetalp terjedése nemcsak az őshonos növényekre vet árnyékot: a vele való érintkezés súlyos, akár maradandó sérüléseket is okozhat. Mindezeket figyelme véve különösen fontos a természetvédelmi szakemberek eme növény visszaszorítása érdekében tett törekvéseik.

Ünnepélyes keretek között megnyitott az új Kis-Balaton Látogatóközpont

Mintegy 1,2 milliárd forintból épült meg Fenékpusztán a Kis-Balatont bemutató kiállítási tér. A Kis-Balaton Látogatóközpont kialakításának keretében már tavaly megújult a Diás-szigeten a Fekete István Emlékhely, a most átadott beruházás pedig modern, 21. századi módon mutatja be a nagy jelentőségű, fokozottan védett nemzeti parki tájegység értékeit.

Génszerkesztés a hatékonyabb élelmiszertermelésért

Amerikai és brit kutatók a világon elsőként hoztak létre olyan génszerkesztett hím állatokat, amelyek spermájának felhasználásával a betegségeknek jobban ellenálló és magasabb húsminőséget biztosító állatok születhetnének, ami hatékonyabbá tehetné az élelmiszertermelést.

Kukoricabemutató Kiszomboron

A szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. őszi fajtabemutatóját idén szeptember 9-én tartották Kiszomboron. Úgy döntöttek, hogy idén is megszervezik a korábbi években megszokott kukorica-, szója-, napraforgó- és cirokismertetőt, azaz a bemutatót tanácskozással kötötték egybe.

Vigyázzunk magunkra a második hullámban: egy gyógyhatású mézes keverék és néhány jótanács

Előzze meg a betegséget! Ha immunrendszerünk rendben van, nem sok betegség tud leverni bennünket a lábunkról. Ősszel iskolakezdéskor, vagy a télvégén jelentkező megfázásos időszak próbára teszi az immunrendszerünket. A jelenlegi helyzetben különösen fontos, hogy ügyeljünk magunkra és másokra.

Együttműködik az MME és a Főkert Budapest élővilágának védelme érdekében

Együttműködési megállapodás született a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, valamint a Főkert Nonprofit Zrt. között Budapest élővilágának védelme érdekében.

Hidegen hagyja a beporzókat a virágillat szennyezett levegőben

A levegőszennyezés miatt a virágok illata már nem vonzza a beporzó rovarokat, ezért veszélybe kerülhet több növényfaj is.

Légkondicionált méhkas és precíziós öntözés a forróság ellen

A globális felmelegedés néhány észak-afrikai ország mezőgazdaságára komoly nyomást gyakorol. Negatív hatásainak ellensúlyozása érdekében Tunéziában a startupok a méhek megmentését és a vízmegtakarítást tűzték ki célul.

Mohafalakkal a szálló por ellen

A szállópor magas koncentrációja ma már nem csak a városokban hanem a környező agglomerációs településeken is komoly probléma lett. A közelmúltban ismertették az első eredményeit annak a kutatásnak, amely során a szálló por megkötésére mohafalakat használtak.