0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Ha keserű ízűek a termések, jobb óvatosnak lenni

Fontos, hogy megóvjuk gondosan termesztett növényeink termését a betegségektől és a kellemetlen íztől, amit a kukurbitacin és a toxinok okoznak. Ha ezek a vegyületek nagy mennyiségben szaporodnak fel a növényekben, akkor a termést elfogyasztva kellemetlen tüneteket okozhatnak.

Érdemes belegondolni, hogy a legáltalánosabb növényeket hányféle módon termesztették régen és ehhez képest, hogyan változott meg ez a folyamat mostanra. Napjaink édes, magnélküli banánja egy véletlennek köszönhető kereszteződés eredménye, amely két olyan fajtából jött létre, amelyek magjai fogyasztásra alkalmatlanok. Mégis talán a legszélsőségesebb példák az olyan növények, mint a burgonya és a tök, amelyeknek vadon termő rokonai nagy mennyiségben tartalmaznak keserű toxint. A mezőgazdák több ezer éves nemesítési tevékenységeinek eredménye, hogy ehetőek lettek ezek a növények.

Előfordul, hogy még a saját kertünkben termesztett növényeink is figyelmeztetés nélkül visszatérnek a vadontermő mérgező őseikhez, ezáltal akár az egészségre ártalmas mellékhatásaikhoz is.

A tendencia azt mutatja, hogy ilyen esetek szerencsére ritkán történnek, ha megóvjuk terméseinket.

Az alábbi három javaslat hozzájárulhat ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk kertünk terményeit.

A sütőtök természetben megtalálható rokonai nagy mennyiségű toxint és kukurbitacint (keserű ízt adó vegyületet) tartalmaz, ami a növény termését védi meg a rovarkártevőktől. Ellenben, ha túl sokat viszünk be a szervezetünkbe enyhe émelygést, emésztési kellemetlenséget okozhat és túladagolás esetén halált is.

Amerikai mezőgazdák évezredes munkája során sikerült ezt eltávolítaniuk a nemesítési láncból. Ennek a folyamatnak lettek a végeredményei a mai nap is ismert tökök, sütőtökök, cukkinik és patisszonok, melyek különböző tökfajták keresztezéseivel jöttek létre. Az emberi fogyasztásra szánt fajták mérgező vegyületet pedig már nem tartalmazzák. Brit termelők számára a kulcsproblémát olyan termesztett dísztökök jelentik, mint a Halloween estéjén dekorálásra használt tökök, amikben nagy mennyiségű mérgező toxin van.

A tökfélék családja nagyon vegyes ezért, ha a növények jelentős távolságra vannak egymástól még akkor is képesek kereszteződéseket létrehozni a szomszédos kertekben vagy akár a telkek végében is.

Szerencsére a kukurbitacin jelenlétéről árulkodik a növény keserű íze, így még időben felismerhető a fogyasztásra alkalmatlan termés. Nagyon alacsony tendenciát mutat a mérgezéssel kapcsolatos incidensek száma, mivel kevés ember fogyaszt annyit ebből a növényből, hogy elegendő legyen a tünetek jelentkezéséhez. Sohasem szabad olyan tököt enni (házit vagy akár boltban vásároltat), aminek erős, keserű íze van.

A kukurbitacin termelődését nem csak genetikai tényezők befolyásolják, hanem a környezeti hatások is. A rendszertelen csapadék, vagy szárazság miatt, valamint amikor hosszú ideig hűtőben tároljuk a termést kialakulhat benne ez a vegyület. Ha növényeinket rendszeresen öntözzük és figyelemmel kísérjük a tárolási időt a belefektetett munka kifizetődik.

Összességében a mérgezés incidense elenyészően ritkán fordul elő, de mindig szem előtt kell tartani a veszélyét azért, hogy a tökféléid olyan ízletesek legyenek, mint amennyire táplálóak.

Forrás: theguardian.com