0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kiemelten fontos földtani értékeink megőrzése

Kiemelt jelentősége van az élettelen természeti értékek megóvásának, hiszen országszerte 4100 barlang, 2600 forrás és mintegy 800 víznyelő sorsáról gondoskodnak a nemzeti park igazgatóságok – jelentette ki az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a Bükk hegységben található földtani alapszelvények és feltárások rehabilitációját célzó KEHOP projekt záróendezvényén.

Rácz András kiemelte, hogy ezen értékek megőrzése különösen nagy hangsúlyt kap a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén, hiszen a nemzeti parkok közül itt található a legtöbb, mintegy 1250 barlang és Magyarország legnagyobb karsztvíz-bázisa is.

A környezetügyért felelős államtitkár elmondta: a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság mintegy 740 millió forintot fordított az élettelen természeti értékek védelmére a most záruló uniós költségvetési ciklusban, ennek része a földtani alapszelvények rehabilitációja, amely 17 helyszínen zajlott összesen 180 millió forintból.

Rácz András úgy fogalmazott: egyre többen érdeklődnek az élettelen természeti értékek iránt, amit jól mutat az is, hogy a nemzeti parkok regisztrált látogatóinak harmada, évente több mint 500 ezer ember valamelyik barlangot keresi fel.

A nemzeti parkok látogatottsága 2010 óta átlagosan 25 százalékkal növekedett, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság azonban megduplázta látogatóinak számát, amely a tavalyi évben elérte a 200 ezer főt.

Rácz András kiemelte: a nemzeti park igazgatóságok területén zajló fejlesztések a megnövekedett látogatói igényeket igyekeznek kiszolgálni, a folyamatosan kiépülő és megújuló infrastruktúra-hálózat megfelel a XXI. század elvárásainak.

Az államtitkár emlékeztetett arra is, hogy a hazánkban található ökoturisztikai létesítmények felét, mintegy 350-et valamelyik nemzeti park igazgatóság működteti, ennek negyede – látogatóközpontok, tanösvények, barlangok, erdei iskolák és tájházak – a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén található.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója a rendezvényen elmondta: a Bükkben számos kiemelt fontosságú földtani érték található, melyek megóvása különösen fontos, hiszen az egyedi földtani szerkezet kialakulásáról, a minket körülvevő változatos és különleges területről, élővilágról ezek az alapszelvények nyújtanak információkat.

Rónai Kálmánné emlékeztetett arra, hogy a most lezárult projekt keretében alapszelvények, bányák, feltárások és egy régi érckutató-táró állapotának megőrzését, helyreállítását és biztonságosabbá tételét végezték el.

A bányák, külfejtések esetén emellett eltávolították a veszélyes, meglazult kőzetet, valamint védőkorlátot, védősáncot helyeztek ki.

Rónai Kálmánné elmondta: a most záruló uniós költségvetési ciklusban a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság mintegy 3 milliárd forintot fordított számos projekt segítségével a természetvédelmi őrszolgálat fejlesztésére, vizes élőhelyek rehabilitációjára, őshonos fafajok telepítésére, a Natura 2000 értékeinek bemutatására; valamint kunhalmok, barlangok és kaptárkövek megóvására.

Forrás: Agrárminisztérium közlemény