0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

33. Bábolnai Gazdanapok – felértékelődött az élelmiszer önrendelkezés

Generációváltás, élelmiszer önrendelkezés, helytállás és felelősség, tudatos vásárlás – ezen „hívószavak” mentén szerveződik ma a magyar mezőgazdaság. Egyebek mellett erről beszéltek a meghívottak a 33. Bábolnai Gazdanapok megnyitóján.

A megnyitóról részletes fotógalériánkat ide kattintva nézheti meg.

Nagy István agrárminiszter kiemelte, a járvány miatt 2020-ban a ez az egyetlen olyan nagy mezőgazdasági szakvásár, ahol az agrárium az elvárt szakmai presztízsnek megfelelően mutatkozhat be és színvonalas programot kínál a gazdálkodók széles rétegeinek.

A házigazda Bábolna Nemzeti Ménesbirtok nevében Haál Gábor, a ménesbirtok igazgatója

megköszönte azt a támogatást, amit e rendezvény és a magyar gazdatársadalom kapott a kormányzattól, a szaktárcától, majd kiemelte, hogy a hagyományokhoz ragaszkodva 9 cég vesz részt a gyakorlati gépbemutatón

és azt, hogy a megváltozott éghajlati körülmények között kiemelt jelentőségű a kukorica fajtabemutató. A vásár ideje alatt működő szaktanácsadási szolgáltatásról szólva elmondta, hogy most biztosan sok kérdés merül majd fel a kerekasztal beszélgetések során.

A gazdanapok szakmai partnere a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, amelynek képviseletében Győrffy Balázs, a kamara elnöke kiemelte, hogy

idén a kamara és az agrárkormányzat együttműködése is segítette, hogy a magyar agrártársadalom megfelelt a mindazoknak a kihívásoknak, amelyekkel a járvány járt és jár.

Az elnök hangsúlyozta, hogy a társadalom felismerte, hogy mivel enni mindig kell, ezért az agrárgazdaság nem állhat le. A NAK elnöke kiemelte, hogy az utóbbi 30 év legfontosabb változása előtt áll a magyar agrárium.

Erről szólva Nagy István agrárminiszter beszédében kijelentette, a családi gazdaságokra és őstermelőkre vonatkozó szabályozás megújításával egyszerűsítené a kormány a mezőgazdasági termelők adózási környezetét, és növelné az adómentességi értékhatárokat.

Nagy István hangsúlyozta a szabályozás kiemelt jelentőségét, miután 290 ezer őstermelő és több mint 23 ezer családi gazdaság működési környezetéről van szó. A miniszter hozzátette:

a közös őstermelői tevékenység és a jelenlegi családi gazdaság működési formák összevonásával új működési formaként szeretnék bevezetni az őstermelők családi gazdaságának intézményét.

Az agrárminiszter bejelentette, hogy az új koncepciót a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségével (MAGOSZ) együttműködésben, a Pénzügyminisztérium és az Igazságügyi Minisztérium bevonásával dolgozták ki és várhatóan az őszi ülésszakán tárgyalja az Országgyűlés.

A magyarmezogazdasag.hu-nak nyilatkozva Nagy István a folyó KAP-tárgyalások kapcsán hangsúlyozta, sokan elkövetik azt a hibát, hogy nem partnerként, hanem ellenfélként tekintenek a gazdálkodókra, pedig épp ők azok, akik érdekeltek a teremtett világunk védelmében, hisz a megélhetésük függ tőle.

youtube://v/wfNWMXmKMaA

„Azon dolgozunk, hogyan tudjuk ezt elismertetni, hogyan tudjuk megteremteni azt az egyensúlyt, hogy kevesebb vegyszer-, műtrágya- és antibiotikum-használattal még minőségibb és egészségesebb élelmiszert tudjuk letenni az asztalra.”

Gyuricza Csaba, a SZIE rektora a gazdanapok megnyitóján hangsúlyozta, hogy ebben az évben

felértékelődött az egészség, illetve az, hogy a védelme a földeken kezdődik, s ugyanígy felértékelődött az agrárium szerepe, hisz gyárakat át lehet telepíteni akár a világ másik végébe is, de a földet nem.

Ugyancsak felértékelődött az élelmiszer önrendelkezés – hangsúlyozta Gyuricza Csaba, amely mára nemzetbiztonsági kérdéssé vált.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu