Back to top

A ricapirítótól a Kunsági Édenig

Többszöri tulajdonosváltással jött létre a mára Kunsági Éden márkanevű étolajat előállító üzem. Most 190 ember dolgozik benne, alapvetően helybeliek és az üzem 30 kilométeres körzetéből bejáró munkások. A cég vezetője Papula László, a növényolajos körökben határainkon túl is jól ismert szakember, aki operatív vezérigazgatóként irányítja a gyárat és a most zajló nagyléptékű beruházást.

A Kiskunfélegyházát elkerülő út és az 5-ös út között egyre terjeszkedik az olajütő. A helyiek a mai napig ricapirítóként emlegetik, mert a mai üzem helyén egykor pirított napraforgót állítottak elő egy aprócska fészerben. Alapítója Nagy Tibor volt, egy helyi vállalkozó. Többszöri tulajdonosváltással jött létre a mára Kunsági Éden márkanevű étolajat előállító üzem.

Most 190 ember dolgozik benne, alapvetően helybeliek és az üzem 30 kilométeres körzetéből bejáró munkások. A cég vezetője Papula László, a növényolajos körökben határainkon túl is jól ismert szakember, aki operatív vezérigazgatóként irányítja a gyárat és a most zajló nagyléptékű beruházást.

p1020396_opt.jpeg

Milliárdos beruházásokkal teremtik meg a feldolgozási fázisok teljesítményének egyensúlyát
Papula László száraz adatok helyett valami mással kezdte a beruházás mellett szóló érvek felsorolását. Mint mondta, a Kunsági Éden márkanév telitalálat volt, mert a termék a származási helye értékeit képviseli, és arra a minőségre utal, amivel a piac meghódítására törekszenek. A helyi és a környékbeli emberek szívét-lelkét is belecsomagolják a palackba, mert a kiskunfélegyháziak mára magukénak érzik ezt a terméket. Életérzés lett belőle, ami egyszerre zöld és egyszerre kapcsolódik a vidékhez: magában hordozza a természetességet és a hagyományt.

Ám először pillantsunk vissza a múltba, ugyanis a kiskunfélegyházi olajütés története nem olyan rég kezdődött. Papula László az Olajfeldolgozók Magyarországi Egyesületében találkozott az egykori alapítóval, aki akkor még egy manuális magfeldolgozót képviselt, ami marginálisan foglalkozott étolaj-finomítással és -töltéssel. A gasztronómia felé irányult, és a jogi ügyektől a technológián át az üzletvitelig mindent ő csinált, pedig a képzettsége nem volt meg hozzájuk.

Ez csak bizonyos vállalkozásméretig mehet így, és ha mindezek ellenére az eredmények új beruházásokat indokolnak, elérkezik az üzleti szemlélet ideje, és vele a hitelfelvétel és a pénzügyek útvesztője.

Ezért vállalkozását eladta két magyar befektetőnek. Az ő érdemük a Kunsági Éden márkanév kitalálása és bevezetése. Nagy áruházláncoknak szállítottak, és ők új megközelítésben gondolkoztak, amivel új szintre emelték a vállalat gazdálkodását: nagyobb lett az üzem, megváltozott a piaci jelenlétük. Ám nekik is megvoltak a maguk korlátai és csak bizonyos szintig terjedt a fantáziájuk. Ez nem volt elég ahhoz, hogy az üzem versenyképes legyen és rentábilisan működjön, mert hiányzott a hosszú távú gondolkodás és a fenntarthatóságra törekvés.

p1020382_opt.jpeg

Az üzem fejlesztéséhez szükséges járulékos beruházások már elkészültek

A nagy változás 2014-ben történt, amikor a cseh Agrofert-csoport megvásárolta a kiskunfélegyházi napraforgó-feldolgozót, de nemcsak ezt a magyar céget. Szerzeményeik közül az IKR a legismertebb, amelynek ez a feldolgozó az egyik fő partnere. A cseh modell itt is jól bevált, és egyáltalán nem röstellik, hogy azt akarják utánozni. Az integrátor és a hozzá tartozó feldolgozó együttműködése hosszú távú növekedést és stabilitást tesz lehetővé, ami egybeesik a céljaikkal.

Az együttműködés kiaknázására számottevő beruházásokat hajtottak végre 2014 óta, amelyek eredményeként a kapacitásuk megkétszereződött a 6 évvel ezelőttihez képest, sőt, további teljesítménynövelő beruházásokat hajtanak végre.
Az új beruházás elkészültével évi 140–150 ezer tonna hagyományos étolaj gyártásával számolnak. A kész étolajat 1–2–5–10 literes PET-palackba csomagolják, ennek minden részletére odafigyelve. Ma piacvezetők a tekintetben, hogy 1 liter étolaj csomagolásához mindössze 16 gramm műanyagot használnak fel 1 literes palackok esetében. Ez minden versenytársuknál jobb fajlagos érték, és mivel a Kunsági Éden zárókupakja is kisebb az iparági átlagnál, 300 tonna műanyagot takarítanak meg évente. Ez önmagában is számottevő eredmény, de mint hangsúlyozzák, nekik a környezet védelme ugyanolyan fontos, mint a hatékony termelés.

A magfeldolgozó és az étolaj-finomító teljesítménye a kétszeresére bővült, mert 2016-ban megvásárolták és beépítették az elérhető legmodernebb német technológiát. Előbb építettek egy nagy kapacitású, 1 literes PET-palackozót, utána pedig a közüzemi szolgáltatások kiváltása és kapacitáskiszolgálás javítása következett. Új kazánt, vízellátást, szennyvízkezelőt, elektro­mosáram- és gőztermelő egységet szereztek be. Most már kizárólag napraforgó héj elégetésével állítják elő a technológiai gőzt. Napjainkban 250 ezer tonna napraforgó magot dolgoznak fel, aminek 16 százaléka a héj, ez 40 ezer tonnát jelent. Ennek a feléből az üzem teljes hőigényét ki tudják elégíteni. A beruházás nagy előnye, hogy megújuló fosszilis energiaforrásra tettek szert vele az üzemeltetéshez szükséges energia előállítására. Odafigyelnek a környezetvédelemre, ezért nagyon kedvelik ezt a megoldást, mert a szén-dioxid-kibocsátásuk mérlege egyensúlyba került, nem növelik az üvegházhatású gázok mennyiségét a légkörben. A megmaradó héjat a környékbeli fóliások, üvegházi zöldségtermesztők használják fűtésre, akik így még a faforgács tüzelésénél is gazdaságosabban és olcsóbban jutnak energiához.

A magfeldolgozásban 40–44 százalékos olajkinyeréssel számolnak, ami azt jelenti, hogy évente 90–100 ezer tonna étolajat állítanak elő. Kunsági Éden márkanéven forgalomba kerülő étolajuk belföldi és exportpiaca egyaránt folyamatosan bővült az utóbbi években.

p1020381_opt.jpg

Papula László: Jövő évtől 350 ezer tonna nagy olajtartalmú napraforgót dolgozunk fel Kiskunfélegyházán
A jelenlegi igényeket az olajfinomító és a csomagoló még ki tudja elégíteni, de az üzemen belül kialakult aránytalanság már gondot jelent, ugyanis kevesebb magból képesek olajat nyerni, mint amennyire szükségük volna. Az egyensúly megteremtése érdekében a mag- és olajfeldolgozó kapacitás növelését választották, amihez a prágai központ hozzájárulását adta még 2018-ban. Az Agrofert zöldmezős beruházás keretében kezdett neki az új napraforgó-feldolgozó üzem létesítésének.

A beruházásnak köszönhetően a mostani 250 ezer tonna natúr mag helyett hamarosan 300–350 ezer tonna magot vásárolnak és dolgoznak fel a modern üzemben. Ezáltal nő a tényleges kapacitás, lesz elegendő étolaj-alapanyag a kiszereléshez és finomításhoz. Az is fontos szempont volt, hogy látványosan javul a termelés megbízhatósága, miként a fajlagos költség is, mert drasztikusan csökken a feldolgozás olajvesztesége. A magból hagyományosan, préseléssel nyerik ki az olaj nagy részét, de azt követően a még mindig 20 százaléknyi olajat tartalmazó olajpogácsából extrakciós eljárással vonják ki a maradékot.

A legújabb beruházás 2021 első negyedévében fejeződik be, ezáltal évi 350 ezer tonna napraforgómagot tudnak majd feldolgozni. Egy ilyen beruházás több 10 milliárd forintba kerül.

De a közgazdasági elemzések egyértelműen alátámasztották, hogy megéri, főleg annak köszönhetően, hogy a magfeldolgozás és az olajfeldolgozás szinkronba kerül.

A feldolgozókapacitás növelése mellett a kapcsolódó kiszolgáló tereket is növelik és szinkronba hozzák. Új magsilót, daratárolót, mérlegházat, kiszolgáló részt és kamionparkolót is építenek.

A keletkező napraforgódara értékesítése egyelőre nem okoz problémát. Túlnyomó részét belföldön adják el, de az elmúlt években az export is egyre nőtt. Főként cseh, német, osztrák és olasz állattartók vásárolnak napraforgóbelet Kiskunfélegyházáról.

p1020391_opt.jpg

Ma még elsősorban hagyományos étolajat gyártanak a Kunsági Éden márkanév alatt, de nemsokára a nagy olajsavtartalmú étolaj készítése kerül előtérbe

A napraforgó idei magyarországi vetésterülete 650 ezer hektárra tehető, aminek 55–60 százalékán hagyományos hibrideket, azaz nem nagy olajsavtartalmú napraforgót termesztenek. Idén augusztus végéig kedvezően alakult az időjárás a napraforgó számára, nagyon ígéretes a hozama, bár a betakarítási ideje legalább 2 héttel későbbre csúszik a megszokotthoz képest.

Aggódnak a mostani esős időjárás miatt. Csak remélni tudják, hogy a betakarítás rendben lezajlik, és sem a fehér-, sem a szürkepenész kártételével nem kell küszködni.

A napraforgómag kiváló árucikk, bármikor jól értékesíthető.

A kiskunfélegyháziak az IKR-en keresztül és közvetlenül is vásárolnak fel magot. Felvásárlási szerződést kötnek a termelőkkel, a nagyobb termelő vállalkozásokkal pedig külön együttműködnek. A jövőben a HO-olajnapraforgók termelésére és a belőlük készített olaj előállítására fektetik a hangsúlyt fejlesztéseikben, mert a piaci trendek ezt sugallják.

Már most is jelentős mennyiséget exportálnak ömlesztve. Az olaszok számítanak a legnagyobb vevőjüknek, de már idehaza is olyan nagy felvásárlókkal vannak üzleti kapcsolatban, mint például a kecskeméti Univer Kft. Ezzel együtt a Kunsági Éden márkanév ázsiójának megtartása és fejlesztése továbbra is fontos céljuk, mert nemcsak egy terméknek, nemcsak a minőség garanciájának tartják, hanem Kiskunfélegyháza és vidéke szellemi-lelki megjelenítőjének.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2020/37 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb élelmiszert pazarolnak a magyar háztartások

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felmérése szerint 4%-kal csökkent a magyar háztartásokban keletkező élelmiszerhulladék mennyisége az elmúlt 3 évben. A jövőben is fontos szerepe lesz a tudatos fogyasztóknak, erre szeretné felhívni a figyelmet a hivatal szeptember 29-én, az élelmiszer-veszteséggel és -pazarlással kapcsolatos tudatosság nemzetközi napján.

Agrárminiszteri találkozó és élelmiszeripari kiállítás Poznanban

Egy kiszámítható, megvalósítható, a gazdálkodói és tagállami pénzügyi kockázatokat csökkentő Közös Agrárpolitika irányába mutató javaslatokat tartalmazó nyilatkozatot fogadott el tizenegy ország agrárminisztere a Visegrádi Csoport kibővített agrárminiszteri ülésén Poznanban. Ugyanitt, a POLAGRA FOOD kiállításon a lengyel agrárminiszter közreműködésével megnyílt a magyar stand.

Koronavírus: Peking aggódik a fagyasztott élelmiszerek miatt

Noha a hivatalos adatok alapján Kína kifelé tart a koronavírus-járványból, nyugalomra nincs ok a távol-keleti országban: az elmúlt napokban ugyanis több alkalommal is kimutatták a vírust külföldről importált fagyasztott élelmiszerek csomagolásán.

Feltételekkel engedélyezte a versenyhatóság az OTP Csoport számára a mezőgazdasági és élelmiszeripari terjeszkedést

A GVH engedélyezte az OTP Csoport számára a mezőgazdasági és élelmiszeripari piacokon aktív NAGISZ csoport megvásárlását, de olyan feltételekkel, amelyek képesek versenysemlegesen kezelni az OTP és a Csányi Csoport vezetői átfedéséből adódó helyzetet.

A koronavírus átalakította a vásárlási szokásokat is, egyre tudatosabbak a vásárlók

Kevesebb időt töltenek az élelmiszerboltokban a vásárlók, és céltudatosabban vásárolnak. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképe azt mutatja, hogy ugyan valamelyest visszaalakultak a járvány megjelenése előtt megszokott vásárlási szokások, de bizonyos változások megmaradtak.

A burgonyatermelők boldogulását segítené a McDonald's

A brit burgonyatermelők támogatása érdekében fogott össze a McDonald’s és a javarészt burgonyatermékek előállításával és forgalmazásával foglalkozó McCain Foods. A felek amellett, hogy mentőövet kívánnak nyújtani a gazdálkodóknak az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodáshoz, a Brexit okozta nehézségek leküzdésében is támogatnák őket.

Bajban az európai burgonyapiac

Előrejelzések szerint az európai burgonyatermés nagyobb lesz, mint az elmúlt évben, de nincs egyensúly a kereslet és a kínálat között. Még a tavalyi készletek egy része is a raktárakban van.

8 millió forint értékben rendelünk házhoz pizzát, hamburgert és alkoholt

Átlagban csaknem napi négy rendelést adott le április-májusban a leggyakrabban NetPincérező, a legnagyobb összeget költő ételrendelő pedig milliós nagyságrendben vásárolt a kijárási korlátozások időszakában. Népszerű lett a reggeli rendelés, este pedig az alkohol házhoz szállítás. A pizza még mindig az elsőszámú hazai kedvenc, de rövid időre áprilisban a hamburger vette át a vezetést.

Személyi okok miatt kerül közvetlen miniszteri irányítás alá az élelmiszerlánc-felügyelet

Október elsejétől az Agrárminisztérium szervezetében, közvetlen miniszteri irányítás alá kerül a teljes élelmiszerlánc-felügyelet. A szakmai irányításért Bognár Lajos országos főállatorvos felel majd.

Fejlesztés, munkahelyvédelem - Támogatás a kertészeteknek

Október közepén indul az az új fejlesztési támogatás, amely 30 milliárd forintot biztosít a kertészeti ágazat versenyképességet és hatékonyságot szolgáló beruházásaihoz.