Back to top

Megfontolatlan támogatásmódosítás

A szlovák mezőgazdasági és élelmiszeripari önkormányzatok tanácsa nagy felháborodással fogadta a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium javaslatát, miszerint az ágazat támogatásait az első pillérből a másodikba csoportosítanák át.

A felháborodást Emil Macho, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) elnöke, egyben az agrárönkormányzatok tanácsának vezetője tolmácsolta.

emil_macho_6041_midi_opt.jpeg

Emil Macho, az SPPK elnöke
– Óriási felháborodással fogadtuk a hírt, hogy az agrártárca átcsoportosítaná a közvetlen támogatásokat a vidékfejlesztési alapú támogatások kategóriájába, tehát az első pillérből a másodikba. Aggasztónak tartjuk, hogy amikor májusban a mezőgazdasági minisztériumban tárgyaltunk, ez a kérdés konkrétumként nem került megvitatásra – nyilatkozta Emil Macho. Szerinte a minisztériumnak ez a lépése egyértelműen átlépi azt a bizonyos határt valamennyi mezőgazdasági termelő számára, de azokat különösen sújtja, akik állattenyésztéssel vagy speciális növények termesztésével foglalkoznak.

A szlovák kamara elnöke szerint a közvetlen kifizetések lefaragása egyértelműen növeli a munkanélküliséget az ország egyes régióiban, tovább veszélyezteti Szlovákia élelmiszer-önellátását és felgyorsítja az állattenyésztés hanyatlását.

Az agrárönkormányzatok tanácsa már korábban figyelmeztette a mezőgazdasági minisztériumot, hogy Brüsszelben mindent meg kellene tennie annak érdekében, hogy a támogatások minél nagyobb része megvalósulhasson úgynevezett célzott kifizetésként, vagyis a területalapú támogatásokat az állattenyésztés és a speciális növények termesztésére lehessen fordítani. Emil Macho szerint az agrárönkormányzatok tanácsa még mindig bízik benne, hogy az agrártárca nem ebben a formában küldi el Brüsszelbe a támogatásokra vonatkozó javaslatát, tehát az anyagi eszközöket nem csoportosítják át az első pillérből a másodikba.

– Párbeszédet akarunk folytatni arról, hogy az első és a második pillér támogatásaival hogyan kellene gazdálkodni az Európai Unió új programidőszakában, ami minden bizonnyal nem kezdődhet meg 2022-nél korábban.

2020–2021-ben, szinte bizonyosan, de lehet még 2022-ben is megmarad a jelenlegi helyzet.

Nem szabad az anyagi eszközök 15 százalékát átcsoportosítani az elsőből a második pillérbe, ez megfontolatlan lépés volna, ami komoly veszélybe sodorná a szlovák mezőgazdaságot – nyliatkozta Emil Macho.

A földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium az agrárönkormányzatok elégedetlenségére úgy reagált, hogy még tartanak a tárcaközi megbeszélések, és egyelőre korainak tartják a választ az agrárönkormányzatok tiltakozására.

Simon Zsolt egykori mezőgazdasági miniszter, a parlamenten kívüli Magyar Fórum elnöke is véleményt nyilvánított a kérdésben: – Az elsőből a második pillérbe való átcsoportosítás terve, valamint a közvetlen kifizetésekre és az állatállományra szánt tételek lefaragása a szlovákiai élelmiszergyártás likvidálását jelentheti.

Azok, akik a termőföldeken energetikai alapanyagot állítanak elő, előnyösebb helyzetbe kerülnének vele, mint akik élelmiszer-előállításra törekednek.

Az idei szárazságnak és az állami támogatások csökkentésének máris javíthatatlan következményei vannak, még kevesebb lesz miattuk a hazai élelmiszer az üzletekben. Figyelmeztetjük Ján Mičovský mezőgazdasági minisztert és az egész kormánykoalíciót, hogy alaposan fontolják meg és értékeljék át azokat a döntéseket, amelyek az alapvető élelmiszerek előállításához kapcsolódó támogatások csökkentését okoz­hatják - hangsúlyozta Simon Zsolt.

A szlovákiai tejtermelők is aggodalmukat fejezték ki a mezőgazdasági minisztérium támogatásmódosítási javaslata miatt. Közleményük szerint a kiszivárgott intézkedések a tejtermelést is tönkretehetik, amiben Szlovákia egyelőre képes az önellátásra.

– Tudatosítanunk kell, hogy a támogatások átcsoportosítása az első pillérből a másodikba nem csupán a termőterület után kifizetett támogatásokat érinti, hanem a dedikált kifizetéseket is.

A tejszövetség egyértelműen ellenzi mind a közvetlen kifizetések, mind a dedikált kifizetések csök­kentését. A szlovákiai támogatások jelenlegi szintje sem éri el az európai átlagot, ami értelemszerűen veszélyezteti versenyképességünket az uniós mezőnyben. Az a véleményünk, hogy a szlovákiai agrártermelők támogatásainak csökkentése ellentétben áll a kormányprogramban megfogalmazottakkal, ugyanis negatívan hat az ország élelmiszer-önellátására – nyilatkozta Alexander Pastorek, a Szlovákiai Tejszövetség elnöke. Megjegyezte továbbá, hogy a szlovák tejágazat három komoly válságot vészelt át az ország uniós csatlakozása óta, amelyek legalább 500 millió euró veszteséget okoztak.

– Ez az óriási veszteség a tejtermelő vállalkozások számának 50 százalékos csökkenésével, valamint a fejőstehén-állomány 40 százalékos visszaesésével járt.

Szükség esetén készen állunk a konzultációra a mezőgazdasági minisztériummal, és szakmai tanácsadásra is. Egyúttal felajánljuk az együttműködésünket, de csak olyan intézkedések kidolgozásához, amelyek közelebb visznek a jelenlegi bonyolult helyzet megoldásához – mondta az elnök.

Az Agrárminisztérium kapcsolatrendszerében lévő külhoni ma­­gyar gazdák programjairól a honlap tájékoztat.

 

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2020/38 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erre figyeljenek a baromfitartók!

Bár Magyarország szeptember elejére visszaszerezte madárinfluenza-mentes besorolását, a baromfitartóknak továbbra is számos dologra oda kell figyelniük, hogy a lehető legkisebbre csökkentsék a vadmadaraktól való újrafertőződés esélyét.

Zakuszka Erdély ízeivel

Amikor Szabó Szilvia először kóstolt zakuszkát Erdélyben, rögtön rabul ejtette az ízvilága, és úgy gondolta, ha ő ennyire megkedvelte, más is szívesen fogyasztaná. Erre az elképzelésre alapozva hozta létre Erdély ízei és kincsei névre keresztelt vállalkozását, amely nemcsak a zakuszkát kezeli kiemelten, hanem a gasztronómiai hagyományokat is őrzi.

Díszfák szabadföldi nevelése

A faiskolai tevékenység két évszázados múltra tekint vissza, hazánkban jelenleg mintegy 2500 hektáron 335 gazdasági egység termeszt fás szárú dísznövényeket. A díszfaiskolai nevelés célja, hogy a vonatkozó szabványi előírásoknak és a vevők igényeinek megfelelő méretű, fajú, illetve fajtájú, az átültetés utáni zavartalan fejlődéshez kellő gyökérzettel rendelkező növényeket kínáljanak.

Szerkezetátalakítási támogatás

A szőlőültetvények szerkezetátalakítási és átállítási támogatása keretében ismét lehetőség nyílik az ültetvények korszerűsítésre. Az egyéni tervek benyújtási időszaka - a HNT információi szerint - várhatóan november hónapban nyílik meg, melyre kérjük készüljön fel időben!

A walesi vörös hús ágazat felkészült a Brexitre

A Brexit átmeneti időszakának végén a walesi bárány- és marhahús-exportőrök a lehető legnagyobb mértékben felkészültek az új papírmunkára és az adminisztrációra, de a Hybu Cig Cymru (HCC) a walesi vörös hús fejlesztéséért, promóciójáért és forgalmazásáért felelős ipari testület szerint nagyon aggódnak a vámok hatása miatt, ha nem jön létre megállapodás.

Hollywoodi sztár is beszállt a hatalmasra tervezett rovartelep támogatói közé

A tervek szerint 2022-ben adják át a francia Ynsect új rovartenyésztő telepét, ahol 40 ezer négyzetméteren állítanak majd elő rovarokat, kezdetben főként takarmánycélú felhasználásra. A beruházásban sokan - köztük egy amerikai színész - látnak fantáziát.

Pöttyös tehenek, de ez még nem a végeredmény

Barátságos pofájú, szarvak nélküli, fekete-fehér pöttyös borjak sétálnak egy Drávához közeli legelőn, akik rendhagyó keresztezés eredményeként látták meg a napvilágot. Úri huncutság a kísérletezés a húsmarhával, de akár csoda is lehet belőle – véli Mihalecz András.

Folytatódik a fagymentes idő

Az első fagyok megjelenése ilyenkor már országszerte esedékes szokott lenni, idén azonban eddig még csak néhol alakult ki gyenge fagy, és a következő napokban sem kell számítani komoly lehűlésre. Csapadék azonban több napon is várható majd, mely hátráltatja az őszi búza vetését és a kukorica aratását is.

Referenciaárak, átlaghozamok a kárenyhítő juttatás benyújtásához

A 2020. kárenyhítési évben bekövetkezett mezőgazdasági károk után a kárenyhítő juttatás iránti kérelmet ez év november 30-áig azon károsultak nyújthatják be, akik a 2020. évi kárenyhítési időszakban bejelentették kárukat.

Új államtitkár felügyeli az élelmiszerlánc-biztonságot

A koronavírus okozta válsághelyzet egyértelművé tette, hogy az élelmiszer-ellátás biztonsága stratégiai jelentőségű terület, nemzetbiztonsági kérdés. Az Agrárminisztérium célja, hogy hazánkban továbbra is fenntartsuk, illetve emeljük ennek a mindannyiunkat érintő és a nemzetgazdaság szempontjából is meghatározó területnek a rangját.