Back to top

Erzsi (néni) krumplis rétese – a mi helyi értékünk

Aki kóstolta már a rezi Reichenwaller Erzsébet krumplis rétesét, egyetért azzal, hogy legalább a helyi értéktárban ott a helye.

Reichenwaller Erzsébet
Fotó: Csatlós Norbert
A Zala megyei Rezi eddig két alkalommal nyert az úgynevezett hungarikum pályázaton. Az itt nyert támogatás segítségével valósult meg 2019-ben a Pajtamúzeum. 2020-ban pedig a szőlő- és gyümölcsfeldolgozás hagyományait bemutató épület készülhet el, ahol a helyi családok, közösségek az általuk megtermelt szőlőt, gyümölcsöt tudják gépekkel feldolgozni.

Bár nem hivatalos hungarikum, de a helyi rétes is méltán híres. Ottjártunkor mi is megkóstoltuk. Készítése nem ördöngösség – legalábbis annak, aki tud rétest nyújtani.

Fotó: Csatlós Norbert
A hagyományos kinyújtott tésztát Erzsi, vagy Erzsi néni olvasztott zsírral keni meg, arra héjában főtt, meghámozott krumplit reszel úgy, hogy egyenletesen legyen elterítve a tésztán.

Arra jön a tejfölös tojás, majd még egy kis zsír, hisz a főtt krumpli sokat felvesz. Ízesítőnek snidlinget, zöldhagymát, apróra vágott hagymát, fokhagyma zöldjét tesz bele.

A tésztát abrosszal két oldalról feltekeri, majd tepsibe teszi. Ott megkeni felvert tojással, mert mint mondja, Reziben úgy szeretik, ha jó ropogós a rétes teteje, majd forró sütőben kisüti.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Készüljünk a télre: Wolf András tippjei az egészséges és finom almakompóthoz

A hideg időszak beköszöntével, különös tekintettel a mostani járványhelyzetre, érdemes átgondolni, hogyan biztosíthatunk az egész család számára télen is megfelelő vitaminforrást. Az Európai Friss Kalandok program nagykövete, Wolf András a kompótot ajánlja, amelynek elkészítéséhez néhány tippet is ad.

Bevetik az anyatejet a Covid-19 ellen

A koronavírusfertőzésen átesett szoptatós édesanyák teje olyan antitesteket tartalmaz, amelyek alkalmasak lehetnek a fertőzés elleni védekezésben. Ezt holland orvosok jégkrém formájában képzelik el. Az amszterdami Emma Kinderziekenhuis kórház orvosai arra a következtetésre jutottak, hogy az értékes összetevőkből álló anyatej fogyasztása segít a koronavírus megelőzésében, legyőzésében.

Ezért kellene több libát ennünk!

Ha a csirke, a kacsa, a pulyka és a liba vágóhús árát vetjük össze vitathatatlan, hogy a liba áll torony magasan a dobogó tetején: a többi szárnyashoz képest két-háromszoros ártöbblettel kell számolnunk, ha libasültet akarunk az asztalra tenni. Ám vannak, akik vallják, megéri!

Minden idők egyik legsúlyosabb termékszennyezését követte el a gazda

14 éves börtönbüntetést kapott az a brit juhtenyésztő, aki fémszilánkokat rakott a Tesco által forgalmazott bébiételekbe, majd pedig megzsarolta a vállalatot, hogy fizessen neki, s akkor elmondja, mely áruház mely termékeit választotta „áldozatul”.

Óbiródi vadászházak

A Balatontól mindössze 50 kilométerre található a Tolna megyei Óbiród. A legendákkal övezett festői erdőrengeteg legmélyén várja visszajáró és új, étkező és megszálló vendégeit a Gyulaj Zrt. két egymás szomszédságában álló patinás vadászháza.

Az erdő és a víz harmóniája

A Gemenci-erdő nemcsak Magyarország legnagyobb ártéri erdeje, hanem európai viszonylatban is egyedülálló. A térségben gazdálkodó Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. igyekszik az erdő- és vadgazdálkodási feladatai mellett mind többekkel megismertetni Gemenc látnivalóit, természeti értékeit. Nem utolsósorban kényelmes szállást és finom helyi ételeket is kínál egyebek közt a Pörbölyi Vendégházban.

A kistermelők a járvány hősei

A családi gazdálkodók és a kistermelők az utóbbi hónapok hősei az élelmezésben, mert a korona­vírus-járvány alatt végig a frontvonalban dolgoztak. A nehéz körülmények dacára velük voltak a feldolgozók, a szállítók és a kereskedők is, írja az október 16-i élelmezési világnap alkalmából kiadott közleményében az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete.

90 tonna élelemmel vonult át Budapesten az Élelmiszerkonvoj

Ma, az Élelmezési Világnapon tizenötödik alkalommal vonult át a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a FAO által szervezett élelmiszerkonvoj Budapesten. Húsz cég felajánlásából 90 tonna élelmiszer juthat el ezúttal a rászorulókhoz. Az egyesület az idén már 6000 tonna élelmet gyűjtött össze.

Kerti grillszezon után jöhet az asztali füstölés

A régi jó szalonnasütés mellett a kerti bográcsozás, grillezés, tárcsán sütés egyre népszerűbbé vált az utóbbi években. Sokan már az őszi téli időszakban is hódolnak e kerti-konyhai szenvedélyüknek. A füstölés még nem érte el ezen ételkészítési technikák népszerűségét, de valószínűleg ami késik, az nem múlik...

Segít a méz az alkohol lebontásában

Ezért is egészséges a méz. Mára már közismert, hogy a méz segít az alkohol lebontásában. Ugyanis a benne lévő fruktóznak (gyümölcscukornak) köszönhetően segít szervezetünknek ecetsavvá alakítani az alkohol fogyasztás során keletkező acetaldehidet, így jelentősen csökkenthet a másnaposság időtartama. Alkoholfogyasztás előtt és után együnk egy-egy kanál mézet!