A Zala megyei Rezi eddig két alkalommal nyert az úgynevezett hungarikum pályázaton. Az itt nyert támogatás segítségével valósult meg 2019-ben a Pajtamúzeum. 2020-ban pedig a szőlő- és gyümölcsfeldolgozás hagyományait bemutató épület készülhet el, ahol a helyi családok, közösségek az általuk megtermelt szőlőt, gyümölcsöt tudják gépekkel feldolgozni.
Bár nem hivatalos hungarikum, de a helyi rétes is méltán híres. Ottjártunkor mi is megkóstoltuk. Készítése nem ördöngösség – legalábbis annak, aki tud rétest nyújtani.
Arra jön a tejfölös tojás, majd még egy kis zsír, hisz a főtt krumpli sokat felvesz. Ízesítőnek snidlinget, zöldhagymát, apróra vágott hagymát, fokhagyma zöldjét tesz bele.
A tésztát abrosszal két oldalról feltekeri, majd tepsibe teszi. Ott megkeni felvert tojással, mert mint mondja, Reziben úgy szeretik, ha jó ropogós a rétes teteje, majd forró sütőben kisüti.