0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Megérkeztek a darvak a Hortobágyra

Ahogy a darvak északi költőhelyein hidegebbre fordul az időjárás, útra kelnek, hogy szeptemberben már a Hortobágy pusztáin és halastavain pihenhessenek. A Magyarországra érkező darvak mintegy 95 százaléka hónapokat tölt itt, míg a délebbi területekre továbbállnak.

A Hortobágyi Nemzeti Park címerállatának létszámát szinkronszámlálással rendszeresen figyeli a Természetvédelmi Őrszolgálat. Ez esetben a megfigyelők a látóhatárt felosztják maguk között, majd a darvak éjszakázó helyeként szolgáló sekély vízállásoknál a húzási útvonalon érkező csapatokat jó megközelítéssel megbecsülik.

A szeptember 24-25-i daruszinkron adatai szerint a korábbi napokban az előző évhez hasonlóan, az egyedszám tekintetében ugrásszerű növekedés volt tapasztalható.

Hortobágy törzsterületén eddig 95400 darut számoltak össze idén a szakemberek.

Ez a jelentős egyedszám betudható a sikeres költési évnek, a vonulási útvonalak közötti populációs átrendeződésnek, de várhatóan az újabb lehűlések további magas egyedszámú állományokat késztetnek vándorlásra.

A gólyánál nagyobb termetű madár. Az idősebb egyedek homloka és nyaka fekete, a fejtető piros, a fej oldalsó részén fehér sáv húzódik a nyak alsó részéig. Testtollai hamuszürkék, a háton feketés-barnás minta figyelhető meg. Dísztollai foszlott végűek. A fiatalok feje és nyak barnás árnyalatú, a test egyéb részein fakóbb és barnább, mint az öregeké.

A daru a magyar néphagyomány kiemelt jelentőséggel bíró madara, a daruvonulás pedig az ősz egyik elmaradhatatlan hangulateleme. Valaha hazánkban is rendszeres költőfajnak számított, ám az 1910-es évek óta erre nem volt precedens; majd több mint 100 év után, 2015-ben újra megfigyelték egy daru pár költését Magyarországon.

A Hortobágy az európai daruállomány kiemelt fontosságú gyülekezőhelye.

A szeptemberben érkező madarak általában (időjárás függvényében) novemberben hagyják el hazánkat, de egyre többször látni áttelelő csapatokat. A telet Európa déli részén és Észak-Afrikában tölti.

A nálunk megpihenő darvak szántókon, tarlókon megfelelő táplálkozó helyet találnak, az éjszakákat lecsapolt halastavakon, pusztai elöntéseken töltik. Innen húznak ki és be „krúgatva” a V alakot formáló csapataik.

Régen a húzáson kívül lesről, valamint cserkelve is vadásztak rá húsáért és dísztollaiét. Jelenleg Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 000 forint.

A nemzeti park darunéző túráival kapcsolatos információk itt érhetők el.

youtube://v/q4zQNSLkQdo

 

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu