Back to top

Október 5-ig lehet jelentkezni a Biofach magyar közösségi standjára

Közzétette a felhívását az Agrármarketing Centrum, 120 négyzetméteres magyar közösségi standot épít a 2021 februári Biofach szakvásáron, és október 5-ig várja azoknak a biotermesztőknek a jelentkezését, akiket érdekel ez a megjelenési forma.

Fotó: NürnbergMesse
Nürnbergben már harminc éve minden februárban megszervezik a Biofachot, egyértelműen ez Európa legjelentősebb bioélelmiszer-tematikájú találkozóhelye (társkiállítása, a Vivaness múltja valamivel rövidebb, de a natúrkozmetikumok terén ugyancsak vezető szerepet tölt be).

Az idén tél végén még azok közé a nemzetközi óriástalálkozók közé tartozott a kiállításpáros, amelyeknél bár rezgett a léc, végül nem kellett az elhalasztásukról dönteni,

csak a koronavírus-rizikócsoportba tartozókat kérték meg, hogy maradjanak távol (akkor a rizikócsoport leginkább még csak azokat takarta, akik jártak Kína Hupej tartományában két héten belül, vagy érintkeztek ilyen személlyel…). A jövő évi rendezvényt pedig már kiírta a nürnbergi vásárközpont, egyértelműen úgy készülnek, hogy megtartják február 17–20. között. Persze nem akárhogy, a bajorországi tartományi kormány igen részletes higiéniai tervet dolgozott ki, mielőtt június végén újraengedélyezte a kiállításokat, a munkában tetemes részt vállaltak a nürnbergi, illetve más bajorországi nagykiállítások rendezvényszervező csapatai is. Ígéretük szerint a kiállítás teljes területét úgy rendezik be, hogy

egyrészt ne legyen megoldhatatlan a másfél méteres távolság betartása, másrészt senki ne is feledkezzen meg erről.

Természetesen kötelező lesz a maszk, bőven talál majd mindenki kézfertőtlenítőket, digitális útjelző nyilakkal terelik a közönséget a tömegjelenetek elkerülése érdekében, és így tovább, a részletekért tényleg érdemes elolvasni a kiállítás tájékoztatóját. A kiállítóknak pedig kötelező lesz egy applikációban minden olyan személy adatait rögzíteni, akivel maszk nélkül folytattak tárgyalást, hogy az esetleges kontaktkutatás során visszakereshetők legyenek a szálak.

A magyar közösségi részvételt szokás szerint az Agrármarketing Centrum szervezi, a 4A pavilonban található

120 négyzetméteres, egységes arculati elemekkel felépített nemzeti standon kínál közösségi vagy egyéni standrészt,

árubemutatási és információs lehetőséget és közös tárgyalási felületet a hazai cégeknek, termelőknek. A vásár részvételi szabályzata értelmében valamennyi kiállított élelmiszerterméknek ökológiai termelésből vagy ökológiai állattenyésztésből (834/2007/EK és 889/2008/EK) kell származnia, emlékeztet rá az AMC is.

Akit a közösségi standon való kiállítás lehetősége érdekel, az itt olvashatja el a részleteket, a kiállítás honlapja pedig itt található.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az áruházláncok megsértődtek, a gazdák felháborodtak és traktorba ültek

Traktorokkal vonultak a német gazdálkodók néhány áruházlánc központi raktárához, és állták el a bejáratot, ezzel tiltakozva egyrészt a láncok árpolitikája ellen, másrészt így adva hangot annak, hogy felháborodtak a láncok felsővezetői által Angela Merkelnek írt levél tartalmán.

Öt országban hódít a legújabb nyári alma, a SweeTango

Tavaly vezették be az európai piacra a SweeTango® nevű almafajtát, amelyet klubfajtaként termesztenek spanyol, olasz, svájci, osztrák és német gazdák. Az idei teljes kereskedelmi évről szóló jelentés szerint a fogyasztók örömmel fogadták az új fajtát. A SweeTango® igazi nyári almaként kerül a boltokba.

Gombák és fonálférgek nemzetközi adatbázisa

22 európai nyelven, köztük magyarul is elérhető a talajban kórokozó gombák és fonálférgek nemzetközi adatbázisa a www.best4soil.eu honlapon keresztül.

Robottechnika sírápolásra is

Egy holland felmérés szerint a kertészeti termesztéssel foglalkozó cégek mintegy 11 százaléka használ robotot valamely munkafolyamatban. A kertészetek jelenleg elsősorban permetezésre, ültetésre, dugványozásra, valamint betakarításkor alkalmazzák a legmodernebb technológiai fejlesztéseket.

Az eredetvédett, sós túró története

A Görgény völgyét sajátos földrajzi adottságai, gazdag növény- és állatvilága miatt évszázadok óta Erdély különös zónájaként tartják számon. A hasonló nevű havasok lábánál és az ugyanezt a nevet viselő patak mentén emberemlékezet óta fakitermeléssel és állattenyésztéssel foglalkoztak.

„Drive in” zöldségesbolt a nagybani piacon

A főként a vendéglátóipar és az egyéb nagykonyhák ellátására szakosodott nagybani zöldség-gyümölcs piacok szereplői éppúgy szenvednek most, mint maga a HoReCa szektor. Többen igyekeznek a lakossági vevők felé nyitni, ezt teszi a müncheni nagybani egyik kereskedője is, aki kreatív megoldást talált ki, „drive in” zöldségest nyitott.

Új rózsafajták kaptak ADR minősítést

A világ legszigorúbb rózsaminősítő rendszere a német ADR rendszer. A minősítés menetét és értékelési szempontokat több évtizede dolgozták ki, a minősítésre javasolt újdonságokkal évente egyszer lehet nevezni. Ezt követően népes szakemberekből álló bizottság, 3 éven keresztül, évente 6 alkalommal vizsgálja, 11 eltérő adottságú kertben a virágcsodákat.

Leállt Bajorország legnagyobb vágóhídja koronavírus-fertőzések miatt

Időről időre bekerülnek a hírekbe a német húsipari vállalkozások azzal, hogy a koronavírus-fertőzöttek magas száma miatt átmenetileg le kell állítaniuk a termelést. Most Bajorország legnagyobb feldolgozójának 300 dolgozójából lett 83-nak pozitív a tesztje.

Kedvelt ünnepi motívum és védett növényfaj: a magyal

Az egész világon kedvelt a karácsonyi ünnepi dekoráció népszerű motívuma a magyal (Ilex). A tekintélyes, akár 8-9 méteres magasságot is elérő növény a sötétzöld szúrós ágával és élénkpiros bogyóival már az ókorban szimbolikus jelentéssel bírt. Most Németországban ezt a védett növényfajt választották az "Év fájának".

Átalakuló választék a faiskolákban

A Német Faiskolák Szövetségének jelzése szerint hiány tapasztalható a piacon néhány lombos fafajtából.