0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Nagy reményeket fűznek a városi mezőgazdálkodáshoz a Távol-Keleten

Ázsiában több helyütt is komoly hátszelet kap a városi mezőgazdaság: a dél-koreai Szöulban egy négy évig futó program keretében támogatják például a vertikális farmok létrejöttét, melyektől sokat várnak Szingapúrban is, ahol tíz éven belül szeretnék elérni, hogy az élelmiszereik 30 százalékát helyben, a városban állítsák elő.

Dél-Korea fővárosában, Szöulban 215 millió dollárt, azaz nagyjából 65 milliárd forintot fordítanak a következő négy évben olyan projektekre, melyek középpontjában a városi gazdálkodás áll. A magyarországnyi lakosú metropolisz vezetése lendületet kíván adni egyebek mellett a vertikális farmok és a tetőre épített üvegházak kialakításának, illetve olyan képzéseket is finanszíroznak majd, melyek révén a lakosok mezőgazdasági ismeretekre tehetnek szert.

A tervek szerint Szöulban számos új, a gazdálkodáshoz kapcsolódó munkahely jöhet létre, s az ágazatban tevékenykedni kívánó, frissen induló vállalkozásokat is támogatja majd a városvezetés. Az Ázsia délkeleti részén fekvő, a legek városának, pontosabban városállamának tartott Szingapúrban is gyökeret vertek hasonló törekvések. Nemrégiben például kilenc termőföld-területet hoztak létre többszintes parkolóházakban, illetve lakóházak tetején.

A városállam célja, hogy 2030-ra az élelmiszereinek 30%-át helyben állítsa elő.

A kormány tulajdonában lévő Temasek befektetési csoport is a városi gazdálkodásban látja a jövőt, éppen ezért együttműködésbe kezdett Bayerrel, s létrehozták közös, „Unfold” nevű vállalkozásukat, amely a vertikális gazdálkodáshoz állít elő és forgalmaz például spenót, saláta és paradicsom vetőmagokat.

Forrás: brand-e.biz