Back to top

Nézeteltérés van, magyar méz viszont lesz is a piacon

A Magyar Mézkiszerelők Egyesülete szeptember 23-án egy sajtóközleményt adott ki „Nem elég a hazai méz!” címmel. A közleményre reflektált az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME), amely 14 ezer méhészt és méztermelőt képvisel, mondván a sajtóanyagban leírtak és az arról tudósító médiahírek korrekcióra szorulnak, és ez a szakma, valamint a mézfogyasztók pontos tájékoztatásához elengedhetetlen.

Az OMME cáfolja a sajtóközleményben megfogalmazott azon megállapítást, miszerint a tél folyamán nem lehet majd hozzájutni hazai mézhez!

Ugyanis elegendő mennyiségű méz áll rendelkezésre a közvetlenül értékesítő méhészeknél, így a fogyasztóknak az év hátralevő részében is lesz lehetőségük magyar mézet vásárolni.

Továbbá az a kijelentés sem állja meg a helyét az OMME szerint, hogy a gyenge idei termés miatt már most, szeptember végén nincs magyar méz. Az egyesület felmérése alapján továbbra is rendelkezésre áll értékesítésre váró méz (főleg virágméz) a méhészeknél. Hozzátették, hogy „az idei gyenge termés hatására – ami egész Európára igaz – a méz felvásárlási ára hazánkban jelentősen (40-50%-al) emelkedett.

Ehhez kapcsolódóan pedig tudni kell, hogy az idei méhészeti év záró felvásárlási árai (májusban) alacsonyabbak voltak, mint a 11 évvel ezelőtti árak!

A hazai mézfelvásárlási árak például virágméz esetében, évek óta az önköltségi árak alatt voltak. Csak a virágméznél magasabb felvásárlási árral bíró akácméz biztosított jövedelmet a méhészek számára, de ehhez hozzátartozik az is, hogy a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt alig termett akácméz, ebből adódóan a megélhetéshez szükséges bevétel jelentős része elmaradt.

„Azok a méhészek, akik jelenleg a mézkiszerelők által kínált felvásárlási áron még nem értékesítették a mézüket, azok a megélhetésüket, méhészeti vállalkozásaik további működését kockáztatják akkor, ha mégis úgy döntenek, hogy a felkínált, irreálisan alacsony áron értékesítik még raktáron lévő, kemény munkával és nagy kiadással megtermelt mézüket” – közölte az OMME.

Mindezt igazolja egy tavalyi nyilatkozat is, amelyet Nagy István agárminiszter adott egy külföldi hírportálnak: „Magyarországon a méhészeti ágazat jövedelmezősége 50 százalékkal csökkent az előző öt év átlagához képest, a tendencia pedig valószínűleg tovább folytatódik. Az EU szabadkereskedelmi megállapodásai alapján, az unión kívüli országoknak nyújtott mézkoncessziók pedig tovább növelik az importnyomást” – nyilatkozta a tárcavezető.

A tendencia megállítására, valamint a hazai termékek, így a magyar méz értékesítése érdekében az Országos Magyar Méhészeti Egyesület teljes mértékben ellenzi és elutasítja azt, hogy a hazai mézfeldolgozással foglalkozó vállalkozások harmadik országokból származó mézeket csomagoljanak ki.

Emellett felhívja a figyelmet a tudatos vásárlói magatartásra is, hogy a fogyasztók a magyar gazdaság támogatása érdekében hazai termékeket vásároljanak.

A Magyar Mézkiszerelők Egyesülete október 5-én válaszlevélben reagált az OMME helyesbítéseire. A Bross Péter elnök nyilatkozatában szereplő megállapítások első pontját nem kívánja vitatni a szervezet, ugyanakkor kéri figyelembe venni, hogy a bolti értékesítésről, nem pedig a termelők közvetlen értékesítéséről nyilatkoztak.

Az elnök második pontban reflektált nyilatkozatára a Magyar Mézkiszerelők Egyesületének elnöke, Brunner Ferenc az válaszolta, hogy a közleményükben foglaltak nem arról szólnak, hogy egyáltalán nincs méz a termelőknél, hanem hogy a meglévő mennyiség nem tart ki az év végéig.

A válaszlevében Brunner Ferenc arra is kitért, hogy az OMME korrekciós közleményében megfogalmazottakkal, miszerint a legteljesebb minőség- és eredet-ellenőrzés valósuljon meg az import mézeknél, és csak kiváló minőségű, lehetőleg csak termelői eredetű európai méz kerüljön importra, teljesen egyetért és a továbbiakban együttműködésüket is felajánlják.

„Egyértelműen elérkezett az idő, hogy a magyar méhésztársadalom megvédje a hazai méz jó hírnevét és felvegye a harcot a hazánkba érkező és hazai élelmiszerüzletek polcain megjelenő importmézek ellen! – nyilatkozza Bross Péter, amely kijelentéshez a magyar méhkiszerelők szintén csak csatlakozni tudnak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Könnyített adózás, új támogatások: Döntött az Agrárminisztérium

Új adózási szabályozás várható 2021-től az őstermelők és a családi gazdaságok esetében, amely kisebb adminisztrációt, nagyobb átláthatóságot és jelentős könnyebbséget jelent minden érintettnek. Mindeközben új válságkezelési támogatás, új pályázat jelent meg, és egy korábbi keret megemeléséről is döntött a szaktárca.

950 tehén biztosítja a napi tejtermelést - A dabasi siker titka

A napjainkban kiemelkedően eredményes dabasi Lakto Kft. tehenészete 1997-ben még a csőd szélén állt, leromlott állat­állománnyal, rossz termelési eredménnyel és takarmányhiánnyal küszködött. Ekkor a cég új tulajdonoshoz, Kővágó Ignáchoz került, akinek a szakértelme hamar jelentős fordulatot eredményezett a cég életében.

Szabadkereskedelmi megállapodást írt alá Nagy-Britannia és Japán

Szabadkereskedelmi megállapodást írt alá Japánnal a brit kormány. A londoni külkereskedelmi minisztérium ismertetése szerint az egyezmény alapján a japán piacra irányuló brit export 99 százaléka vámmentes lesz.

Rózsaszínű ananász - Termése lédúsabb és édesebb, mint a hagyományosé

A Del Monte Fresh Produce N.A., Inc. új terméket vezetett be a piacon: az exkluzív, prémium kategóriás Pinkglow™ ananászt. A rózsaszín ananász egyedülálló a piacon, és az Egyesült Államokban október 12. óta kapható, de egyelőre csak online vásárolható meg, limitált mennyiségben.

Kukorica - az utolsó reménysugár

Kalászosokból az utóbbi évtized leggyengébb termését takarították be idén a kárpátaljai földművesek. Természetesen az egyes táblák vagy családi gazdaságok között jelentős eltérések voltak a hozamban, ám az idei év „eredményét” jellemzően már azok is elégedetten nyugtázzák, akiknek a mérlege nullát mutat a kiadások és a bevétel számbavétele után.

Fogyasszuk kristályosan is a mézet - ám ha szükséges, kíméletesen olvasszuk fel!

Itt az influenzaszezon és még aktuálisabbá válik a méz használata. A méz kikristályosodása teljesen természetes folyamat és inkább akkor van baj, ha ez nem történik meg. Az azt is jelentheti, hogy nem igazi a méz, vagy már túl sokszor felhevítették. Ha tehetjük fogyasszuk kristályosan is a mézet. Ha viszont szükséges, így tudjuk kímélő módon újra folyékonnyá tenni.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából kaptak elismerést

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából 86-an vehették át szakmai elismerésüket az Agrárminisztérium díjátadóján. "1956 szellemisége arra emlékeztet, nincs lehetetlen, csak bátorságra, összefogásra, tenni akarókra van szükség; olyan emberekre, mint önök, akik munkájára feltétel nélkül számíthatunk" - mondta köszöntőjében Farkas Sándor, az agrártárca miniszterhelyettese.

A Gazdasági Versenyhivatal megbírságolta a Heinekent

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 75 millió forintra bírságolta a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt.-t - tájékoztatta a versenyhatóság közleményben az MTI-t szerdán.

A fenntartható termelést meg kell fizetni

Az Európai Bizottság Termelőtől a fogyasztóig stratégiája megalapozhatja a fenntarthatóbb és zöldebb mezőgazdaságot, de a Közös Agrárpolitika ambiciózus reformja mellett arra is szükség van a sikeréhez, hogy méltányosan megfizessék a gazdákat a fenntartható termelésért - hangzott el a Politico online mezőgazdasági és élelmiszer-csúcstalálkozóján.

Nyitott ökológiai gazdaság

A győrújfalui Sudár Birtokot 2016-ban álmodta meg Sudárné Boros Zsóka agrármérnök, akinek a szülei már korábban is gazdálkodtak. Az akkori családi gazdaság adminisztratív teendőit ő látta el. Férjével négy gyermeket nevelnek, az otthon töltött tizenöt év után döntött úgy, hogy nem folytatja a családi gazdálkodást, inkább valami egészen újba kezd.