Back to top

Problémák a szójapiacon – egekbe szökő takarmányárak

A takarmányként használt szójaliszt ára pár hónap alatt 25 százalékkal növekedett meg, amit a repcemag ára hasonló gyorsasággal követ. Jövő évre sem jobbak a kilátások.

Jelenleg a hamburgi kikötőbe beérkező szójaliszt ára valamivel kevesebb, mint 350 euró tonnánként. Ez körülbelül 70 euróval több, mint júliusban volt,

az áremelkedés 25 százalékos. Az elkövetkező hetek és hónapok árajánlatai sem sokkal kecsegtetőbbek.

Az amerikai kontinens felelős a szójaliszt drámai emelkedéséért. Míg Kína folyamatos nagybani vásárlása két és fél év alatt már jócskán emelt az árakon, ehhez még hozzájárul az idei szélsőséges dél-amerikai aszály, ami a drágulás tendenciáját tovább fokozza.

Az állattartók és a takarmánygyártók repcemagot sem tudnak olcsón vásárolni. A hamburgi kikötőben az utóbbi időben ugyan kismértékben csökkentek az árak - de a jelenlegi nagyon kicsi piaci kínálat és a növekvő szójabab árak miatt nem sokkal később újra növekedésnek indultak.

A repcemag magas árának fő oka az elenyésző európai repcetermés és a repcemag iránti igen magas kereslet.

Jelenleg a hamburgi kikötő tonnánként 240 euróba kerül a repcemag. Ez tonnánként 45 euróval - vagyis 22 százalékkal több, mint amennyit júliusban kellett fizetniük a vevőknek.

Az Imea brazil kereskedelmi szervezet szerint

a 2020/2021-re tervezett szójatermesztési terület mindössze 1,7 százalékát tudták csak eddig bevetni a gazdák Mato Grosso-ban, a legfontosabb brazil szójabab termelő államban.

Ennek oka az aszály miatt rendkívül kiszáradt talaj. amely megakadályozza a munkákat a földeken.

Argentínában szintén nagy a szárazság, és az ott élő gazdáknak más problémái is vannak: a rendkívül magasak az exportadók, amelyek súlyosan korlátozzák a szójaliszt exportját is. Argentína messze a legnagyobb szójaliszt és szójaolaj-exportőr a világon. Ezért a szójabab-exportjának ösztönzése érdekében a kormány a múlt héten némileg csökkentette az exportadókat.

Szója-betakarítás
Fotó: pixabay

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A borturizmus jövője: digitalizáció és személyre szabott ajánlatok

Internetes konferenciát tartottak Fokvárosban, Innováció a borturizmusban a COVID-19 járvány összefüggésében címmel, amelyen Argentínából, Chiléből, Franciaországból, Olaszországból, Spanyolországból felszólaló előadók osztották meg tapasztalataikat arról, milyen hatást gyakorolt a koronavírus járvány a borturizmusra.

Kukorica - az utolsó reménysugár

Kalászosokból az utóbbi évtized leggyengébb termését takarították be idén a kárpátaljai földművesek. Természetesen az egyes táblák vagy családi gazdaságok között jelentős eltérések voltak a hozamban, ám az idei év „eredményét” jellemzően már azok is elégedetten nyugtázzák, akiknek a mérlege nullát mutat a kiadások és a bevétel számbavétele után.

Glifozátmaradvány a trágyában

Japán fürjekkel végzett korábbi kísérletek kimutatták, hogy miként halmozódik fel a baromfitápban lévő glifozát a madarak ürülékében. Ezekben a kísérletekben a fürjek egyik csoportját glifozáttal szennyezett táppal, a másik csoportot pedig glifozátot nem tartalmazó, organikus takarmánnyal etették.

Szemes cirok és szója a KITE fajtaajánlatában

A koronavírus-járvány miatt nem az eredeti formájukban rendezte meg őszi fajtabemutatóit a KITE Zrt., helyette videófelvételen mutatták meg mindazt, amit ilyenkor meg lehet. Annak ellenére, hogy mi még semmiféle covidos megbetegedésről nem hallottunk a mezőgazdaságban, eléggé szigorú előírásokat tartatnak be az ágazatban. Lehet, hogy ezért is vagyunk mentesek a betegségtől.

Többségi tulajdont szerzett az OTP a Nagiszban és a Hagéban

Az OTP-csoporthoz tartozó PortfoLion 97,91 százalékos részesedést szerzett a NAGISZ-csoportban, miután a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyta a tranzakciót. Az új tulajdonos a jelenlegi operatív menedzsmenttel látja eredményesnek a további működtetésüket.

Idén hat díjazottja van a Natura 2000 Díjnak

A Natura 2000 díj EU-szerte természetvédelmi sikertörténeteket díjaz, hogy felhívja a figyelmet a védett területek Natura 2000 hálózatára. 2020-ban Finnország, Franciaország, Belgium, Spanyolország, Bulgária esetében országon belüli programokat valamint egy Romániát, Ausztriát, Magyarországot, Csehországot, Szlovákiát és Ukrajnát felölelő határokon átívelő projekt képviselőit tüntették ki.

Drágul az étkezési búza, újra árat emelhetnek a malmok

Nehezen vásárolnak most a malmok megfelelő, jó minőségű búzát a piacon, az árak a tonnánkénti 60 ezer forintot is elérik, helyenként pedig már meghaladják – értesült gabonakereskedői forrásokból a Világgazdaság. Ez az aratás kezdete óta 20 százalékos áremelkedésnek felel meg.

Létrejött a Közös Agrárpolitikáról szóló megállapodás

Megszületett a megállapodás az új Közös Agrárpolitikáról a Mezőgazdasági és Halászati Tanácsban szerda hajnalban - közölte Nagy István agrárminiszter. Az egyezség nagy csatában, két és fél napos tárgyalássorozat után jött létre a testület október 19-21-i ülésén, Luxemburgban - tette hozzá a miniszter.

Kevés vagy sok a burgonya?

Nehéz egyértelmű választ adni, ezért európai és hazai piaci trendeket, állapotokat vázolt Murai György. Mint az Agrico Magyarország Kft. ügyvezetője elmondta, az idei szezon Európában rosszul indult, Hollandiában, Belgiumban, Franciaországban, Németországban két hónapon keresztül szinte egy csepp esőt sem kaptak a földek.

Lovita, a karácsonyi szilva

Új szilva jelent meg a gyümölcspiacon, a vörös húsú, szív alakú gyümölcsöt kinézete miatt Lovitának nevezték el, és termesztői szerint késői érése és eltarthatósága miatt gazdagíthatja a karácsonyi gyümölcsválasztékot is. Három francia gyümölcstermesztő vágott bele egy újfajta szilva termesztésébe.