Back to top

Amit a sörről tudni érdemes

Országszerte huszonhat kisüzemi sörfőzde várja a látogatókat a Nyitott Főzdék Napján október 10-én üzembejárásokkal, sörkóstolókkal, előadásokkal és egyéb programokkal. Tokajban és Etyeken sör és bor összekóstolással, Budapesten ízhiba- és Oktoberfest sör bemutatóval, Győrújbaráton komlótermesztésről szóló előadásokkal várják a vendégeket az első Nyitott Főzdék Napján.

Az első alkalommal meghirdetett eseménysorozat célja, hogy az érdeklődők megismerjék a közvetlen környezetükben működő sörfőzdéket, illetve felhelyezzék azokat a saját gasztronómiai térképükre, így rendszeres látogatókká, vásárlókká válva támogassák a magyar sörkultúra fejlődését – közölte a Nyitott Főzdék Napja főszervezője.

Fotó: pixabay

A Nyitott Főzdék Napján megnyitják a kapuikat a magyar kisüzemi sörfőzdék, hogy megmutassák magukat és söreiket a nagyközönségnek.

Október 10-én egész nap változatos programokkal, főzdetúrákkal, finom falatokkal, sörkóstolókkal és vásárlási lehetőséggel várnak a hazai kisüzemek! Ezen a napon ott kóstolhatod meg a magyar söröket, ahol azok készülnek!

A nyitva tartó kisüzemek vállalták, hogy bemutatják a vendégeknek a sörkészítés folyamatát, és a sörkóstolók mellett vásárlási lehetőséget, illetve színvonalas gasztronómiai programokat biztosítanak.

Knap Gábor, a Beerporn.hu sörmagazin főszerkesztője, a Nyitott Főzdék Napja főszervezője elmondta: a program elsődleges célja, hogy az érdeklődők megismerjék a közvetlen környezetükben működő sörfőzdéket, illetve felhelyezzék azokat a saját gasztronómiai térképükre, így rendszeres látogatókká, vásárlókká válva támogassák a magyar sörkultúra fejlődését.

A Nyitott Főzdék Napján bemutatkozik egyebek mellett a Vas megyei Csempeszkopácson, mindössze néhány hete megnyílt Krenner Brewery, ahol a frissen készített sörök és főzdebemutató mellett szabadtéri sportokkal várják a látogatókat.

Győrújbaráton, a Vaskakas Sörfőzdénél a magyar komlótermesztésről hallhatnak a vendégek, illetve megtudhatják, hogyan kell elkezdeni otthon sört készíteni.

A Nógrád megyei Rétságon működő Fűtőház Sörfőzde az aranyérmes sörök mellett helyi sajtokkal és a Rackavölgy családi gazdaság termékeivel készül, de ismerkedhetnek a helyi ízekkel egyebek mellett a dombóvári Kissler Sörfőzde és a mecseknádasdi Karl Microbrewery vendégei is.

Budapesten sörkóstoló tréning és ízhiba bemutató lesz a Fehér Nyúl Sörfőzdénél, a First Craft Beer megmutatja saját, Oktoberfest sörét, Csepelen pedig ajándék sörrel és alkoholmentes fickósör kóstolóval is várják a Rizmajer Sörfőzdébe látogatókat.

A borvidékeken működő sörfőzdék közül többen is borászatokkal működnek együtt a rendezvény alkalmából.

Tokajban a BAZ Beer sörfőzde vendége lesz a Paulay Borház, a Hétszőlő Szőlőbirtok boraiból pedig kóstolót is kaphatnak az érdeklődők.

Etyeken az Etyeki Sörmanufaktúránál a smokerben készülő ételek mellé nem csak a főzde rozé musttal készülő sörét, hanem az Etyeki Kúria rozé borát is választhatják a látogatók.

A Nyitott Főzdék Napja programjain a részvétel ingyenes, a fogyasztásért, illetve a kóstolókkal egybekötött főzdelátogatásért kell fizetni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„Berúgott” bivalyok hívták fel a figyelmet az illegális itallerakatra

Egy csapat becsípett bivaly leplezett le egy illegális itallerakatot Indiában, miután az állatok ittak a vályújukban lévő vízből. A rend­őrség összesen 101 üveg szeszes italt foglalt le a bivalykarámban, és letartóztatott három farmert illegális alkoholárusításáért Gujarat államban, számolt be a The Times of India.

Milyen ízű mentát ültessük?

Néhány mentafaj hazánkban is honos, ám a mentaféléknek több száz változata van. Igazi többhasznú növények: jól mutatnak a dísznövényes ágyásban, emellett fűszer és gyógynövényként is számíthatunk rájuk. Csokimenta, banánmenta, ananászmenta, citrommenta, levendulamenta, almamenta, macskamenta - na ez utóbbi, szerencsére nem macska ízű...

Érzelmi állapottól függő gyümölcsfogyasztás?

Az elfogyasztott gyümölcsök nem csupán a fizikai testre vannak hatással, hanem a lelki világunkra is, ezért lényegében minden szinten táplálnak. Ezt úgy fordíthatjuk a javunkra, ha jobban megismerjük a gyümölcsök igazi „mondanivalóját”, így aztán tudatosan „kérhetjük” a támogatásukat bizonyos érzelmi állapotok esetén.

Kalandos életút

Számos megpróbáltatás és mélypont nehezítette Jakkel Mihály életét, a 90. életévét betöltve azonban már mosolyogva eleveníti fel ezeket az emlékeit is. Ehhez kellett a sors fintora és az élet kifürkészhetetlensége, miáltal megadatott neki az a hivatás és hobbi, ami a múltat végérvényesen megszépíti.

Hétvégén startol az első Csemői Vágta

Július 24-én, szombaton először rendez Elővágtát a Pest megyei település, azonban Csemő neve nem első alkalommal szerepel a Vágta történetében: 2017-ben Petrik Tamás a község képviseletében nyerte meg a budapesti döntőt.

Két éve indult, kirobbanó sikere lett - Husitanya Baranyában

Száz százalékban magyar, kézműves és tanyasi! Így népszerűsítik az ország déli szegletében, Kislippón előállított sertésből készített kistermelői finomságokat, amelyek nemcsak felidézik, hanem vissza is varázsolják asztalunkra a hajdani disznóvágások ételeit.

Első generációs borászok, akik hisznek a hagyományokban

A Hajós-Bajai borvidéket, szülőfalujukat választotta a fiatal Sziegl Balázs és Nagy Petra, hogy megmutassák, mit tudnak kihozni az ottani termőterület és a saját filozófiájuk kettőséből. Első generációs borászok, de hosszú távra terveznek. Nekik a nagy álom nem a csillogó, üvegfalú pince, nem a még nagyobb kapacitású palackozó, hanem a régi fajták megőrzése, a kísérletezés és a termőföld, amin két lábbal állnak.

Hagyományteremtő barackünnep Göncön

Az évszázadok alatt itt élt gazdák által megőrzött és tovább örökített gönci kajszibarackot ünnepeljük ma, valamint tiszteletünket fejezzük ki az elődök példaértékű szorgalma előtt - mondta az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára pénteken Göncön, a Gönci Barack Ünnepen és konferencián.

Tányérra termett virágok

Bár nagyon látványosak lehetnek az örökzöldkertek, mégis legtöbben úgy gondoljuk, hogy a virágok koronázzák csak meg igazán a látványt. A táplálkozásunkkal sincs ez másként, hiszen a virágok azok az összetevők, amelyek különleges magaslatokba képesek repíteni a tányérunkon elhelyezett kompozíciót

Hogyan bírjuk rá gyermekünket több zöldség fogyasztására?

A kutatók olyan módszerek fejlesztését tűzték ki célul, ami segít abban, hogy elérjük a gyerekek zöldségfogyasztásának a növelését. Kiderült, hogy elég, ha több zöldséget teszünk a tányérra. Az elmélet egyszerűnek tűnik, de működik?