0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Az őszi erdő vitamindús gyümölcsei hívogatnak a Pilisi Parkerdőbe

Egészségünk megőrzése a legfontosabb pandémia idején. Sokat teszünk ennek érdekében, ha rendszeresen kirándulunk, s még többet, ha erdei vadgyümölcsök is szerepelnek étrendünkben. A Pilisi Parkerdő nyár végi, őszi gyümölcsei közül a csipkebogyó, a galagonya és a húsos som valóságos vitaminbomba.

Annak sincs akadálya, ha valaki nem csak megkóstolni szeretné ezeket, hanem haza is vinne belőlük, igaz erre csak korlátozott mennyiségben van lehetőség!

A Pilisi Parkerdőben nyár végén, illetve ősszel érnek a berkenyék, a húsos som, a csipkebogyó, a feketebodza, a galagonya, a kökény, a sóskaborbolya, a vadalma és a vadkörte is.

Ezekből a gyümölcsökből és termésekből különleges zamatú ételeket és italokat lehet készíteni, emellett támogatják az egészség megőrzését is, mivel természetes formában tartalmaznak vitaminokat, nyomelemeket, ásványi anyagokat. A felsorolt gyümölcsök közül kiemelkedik a csipkebogyó, a galagonya és a húsos som, mert valóságos vitaminbombának számítanak.

Az egyik legismertebb őszi termés a csipkebogyó, a vadrózsa áltermése, ami az első őszi fagyok idején érik be. Szinte egész Európában ősidők óta gyűjtik gyógyhatásai miatt.

A csipkebogyó A-, B1-, B2-, K- és C-vitamin tartalma magas, ezért olyan gyógyhatású készítmények készülnek belőle, amelyek fokozzák az emberi szervezet ellenállását a fertőzésekkel szemben.

Isten gyümölcsének is nevezik az őshonos egybibés galagonyát, amivel a túrázók erdőszéleken és legelőkön találkozhatnak, leggyakrabban, tövises cserje vagy kis fa formájában. Érett termését még azelőtt érdemes begyűjteni, mielőtt a dér megcsípi.

Nyersen és feldolgozva is fogyasztható.

Az egyik legkiválóbb szívre, vérnyomásra ható növény, jóformán semmilyen mellékhatása nincs, miközben erősíti a szívet. A naponta fogyasztott galagonyatea olyan stresszes időszakokban, amilyeneket napjainkban élünk, megelőzheti a szívműködés zavarait.

Hazánk helység- és családnevei is igazolják, hogy a nyár végén érő őshonos húsos som régi növényünk. Általában a napos domboldalakat, erdőszéleket kedveli, gyümölcse savanykás, kellemes ízű.

Nyersen is fogyasztható, jelentős a C-vitamin és a karotin forrás, ezért kiváló immunerősítő.

Nem véletlen, hogy a belőle készített gyümölcslé, lekvár drága a piacokon. Az ovális alakú, világos piros sombogyók még keserűek, ezért célszerű a már lepotyogott, teljesen beérett, mélyvörösterméseket gyűjteni.

Az őszi erdő gyümölcseinek gyűjtése előtt fontos tudni, hogy mint minden állami erdőterületen, a Pilisi Parkerdőben is külön engedély nélkül lehet – személyes felhasználásra – vadgyümölcsöt gyűjteni, de a hazavihető maximális mennyiség naponta 2 kg/fő. Védett területen ehhez a természetvédelmi hatóság engedélye is szükséges, aminek beszerzése a kérelmező feladata!

Bővebb információ: https://parkerdo.hu/erdogazdalkodas/tudnivalok

A Pilisi Parkerdőben található – a cikkben megemlített – vadgyümölcsökről bővebb információ a https://parkerdo.hu/ oldalon olvasható.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.