Back to top

Beleszólni Európa dolgaiba

A következő hét éves KAP tervezési folyamatában két, a vidéket, a mezőgazdaságot érintő területen is várják a termelők vagy akár az egyszerű uniós állampolgárok véleményét. Az egyik a vidéki területekre vonatkozó hosszú távú jövőképről, a másik az ökológiai gazdálkodásról.

sukosd_001.jpg

Fotó: Csatlós Norbert
Az unió szeptember 7-én indított konzultációt a vidék jövőjével kapcsolatosan.

Az Európai Bizottság ugyanis hosszú távú jövőképet dolgoz ki a vidéki területekre vonatkozóan és ehhez gyűjti össze az európai polgárok vidéki területekkel kapcsolatos meglátásait és tapasztalatait.

A kérdőív azt kívánja felmérni, hogy a válaszadók szerint milyen ma vidéken élni, és hogy a vidéki területeknek hogyan kellene változniuk 2040-ig.

Az ezen a linken elérhető kérdőív eredményeinek figyelembevételével az Európai Bizottság közleményt állít össze az Európai Parlament és a Tanács számára, amelyet várhatóan 2021-ben fogad el és tesz közzé.

videki_taj.jpg

Fotó: pixabay.com

A következő hét éves közös agrárpolitikához is kapcsolódik a „Cselekvési terv az uniós ökológiai termelés fejlesztésére” elnevezésű kérdőív, amely november 27-ig tölthető ki.

A nyilvános konzultáció célja, hogy összegyűjtse az érdekelt felek és a nyilvánosság véleményét az ökológiai élelmiszerek (más szóval bioélelmiszerek) termelésének és fogyasztásának növelésével kapcsolatos kihívásokról és lehetőségekről.

Az Európai Bizottság a témáról 2021 elején teszi közzé közleményét, amely majd olyan konkrét intézkedések alapjául szolgál, amelyek összhangban állnak az Európai Bizottság zöld célkitűzéseivel. Vagyis azzal, hogy 2030-ra sikerüljön az EU mezőgazdasági földterületeinek legalább 25%-át ökológiai gazdálkodás alá vonják, és növekedést érjenek el az ökológiai akvakultúrában is.

Cselekvési terv az uniós ökológiai termelés fejlesztésére című kérdőív ezen a linken érhető el.

Mindkét kérdőívben feleletválasztó és kifejtendő kérdések segítségével igyekeznek felmérni a vállalkozók, érdekképviseletek, tudósok, NGO-k, szakszervezetek mellett az uniós és unión kívüli polgárok véleményét az adott témában.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Néhánynapos kultúrák - csírazöldségek

Kevesen nevelnek csírazöldségeket hazánkban, pedig azok már néhány nappal a vetés után betakaríthatók, a megtérülés tehát igen gyors. A növények minőségmegőrzési ideje viszont rövid, tehát csak biztos piaci háttérrel érdemes belefogni. Prázmári Mihály egyéni vállalkozó, valamint Hintalan György, az Ökovital Kft. ügyvezetője osztotta meg velünk tapasztalatait a zöldségtermesztés e különös ágáról.

Miért vonzódnak a szúnyogok a vérhez?

Egy amerikai tudóscsoport áttörést ért el egy szerrel, melynek a vegyülete hasonló a vérhez, ennek köszönhetően a szúnyogok számára roppant vonzó. A New York-i Rockefeller Egyetem tudósai génmanipulált nőstény szúnyogokat használtak a megfigyelés során annak érdekében, hogy megfigyeljék, melyik neuron lép működésbe, amikor a rovarok megízlelik a vért.

Glifozátmaradvány a trágyában

Japán fürjekkel végzett korábbi kísérletek kimutatták, hogy miként halmozódik fel a baromfitápban lévő glifozát a madarak ürülékében. Ezekben a kísérletekben a fürjek egyik csoportját glifozáttal szennyezett táppal, a másik csoportot pedig glifozátot nem tartalmazó, organikus takarmánnyal etették.

Az EU-ban betilthatják a kolbász elnevezésű vegán termékeket

E tárgykörben a végső szavazásra várhatóan két hét múlva kerül sor az Európai Parlamentben, melynek tagjai azt szeretnék megakadályozni, hogy a növényi eredetű termékeket gyártók ne használják a hús- vagy tejtermékekkel jellegzetesen kapcsolatos kifejezéseket, ennélfogva betiltanák az olyan szókapcsolatok, mint például a „vegetariánus burger”, „yoghurt stílusú” vagy „sajtpótló” használatát.

A fenntartható termelést meg kell fizetni

Az Európai Bizottság Termelőtől a fogyasztóig stratégiája megalapozhatja a fenntarthatóbb és zöldebb mezőgazdaságot, de a Közös Agrárpolitika ambiciózus reformja mellett arra is szükség van a sikeréhez, hogy méltányosan megfizessék a gazdákat a fenntartható termelésért - hangzott el a Politico online mezőgazdasági és élelmiszer-csúcstalálkozóján.

Díjat nyert a KFC vegán burgere

A KFC gyorsétterem lánc díjat nyert a PETA-tól a vegán ételeket forgalmazó vállalatok versenyén, amiért a tavaly nyári termékbejelentést követően az összes vegán, csirke húspótlóból készült hamburgerét négy nap alatt kiárusította.

Idén hat díjazottja van a Natura 2000 Díjnak

A Natura 2000 díj EU-szerte természetvédelmi sikertörténeteket díjaz, hogy felhívja a figyelmet a védett területek Natura 2000 hálózatára. 2020-ban Finnország, Franciaország, Belgium, Spanyolország, Bulgária esetében országon belüli programokat valamint egy Romániát, Ausztriát, Magyarországot, Csehországot, Szlovákiát és Ukrajnát felölelő határokon átívelő projekt képviselőit tüntették ki.

Vadászpókok szerepe az almakártevők szabályozásában

A pókok az almaültetvények lombkoronájában a leggyakoribb és legnagyobb fajszámban előforduló nagytestű ízeltlábú ragadozók közé tartoznak. Tömegesen jelennek meg a környezetkímélő növényvédelemben részesített vagy ökológiai almaültetvényekben.

Drágul az étkezési búza, újra árat emelhetnek a malmok

Nehezen vásárolnak most a malmok megfelelő, jó minőségű búzát a piacon, az árak a tonnánkénti 60 ezer forintot is elérik, helyenként pedig már meghaladják – értesült gabonakereskedői forrásokból a Világgazdaság. Ez az aratás kezdete óta 20 százalékos áremelkedésnek felel meg.

Létrejött a Közös Agrárpolitikáról szóló megállapodás

Megszületett a megállapodás az új Közös Agrárpolitikáról a Mezőgazdasági és Halászati Tanácsban szerda hajnalban - közölte Nagy István agrárminiszter. Az egyezség nagy csatában, két és fél napos tárgyalássorozat után jött létre a testület október 19-21-i ülésén, Luxemburgban - tette hozzá a miniszter.