Back to top

Ez a bivalyok haszna

Néhány emberöltővel ezelőtt a hihetetlenül nagy igavonó erejét hasznosították leginkább a házi bivalyoknak, ám napjaikra a természetvédelem legjobb napszámosaivá váltak. Hatékonyabbak, olcsóbbak és környezetkímélőbbek, mint a gépek.

Hajdan a bivalyokat szekér elé fogták és a termőföldek megművelésében, a bányákban, valamint fakitermelésben is használták. Napjainkban viszont a leghatékonyabb munkájuk az elmocsarasodó élőhelyek helyreállítása, hiszen képesek a taposásukkal ismét nyílt vízfelületekké alakítani a nádasokat és zsombékosokat.

MMG - Bivalyok a magyar pusztában

 

Tajti László a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság tájegységvezetője elmondta, hogy a pusztaszeri Vesszős-szék területén a bivalyokat 2004-ben állították munkába. Segítségükkel a szinte teljesen elmocsarasodott szikes tavat sikerült helyreállítaniuk. Ezáltal

nyíltvizű élőhellyé vált ismét a terület, amely gazdag madárvilágnak nyújt táplálkozó- és fészkelőhelyet.

A bivalyok bevetése ezeken a területeken azért is előnyös, mert szívesen elfogyasztják a szürkemarha által kevéssé kedvelt sást, nádat és egyéb vízinövényt. Ráadásul a bivalyok bevetése az élőhely-rekonstrukciós munkába olcsóbb, természetkímélőbb megoldás, mint a gépek, nádzúzók és vágók használata.

Napjainkban a Vesszős-széken kívül a mórahalmi Nagyszéksós tónál, a Fülöpszállás melletti Kelemen-széken és a Szabadszállás melletti Zab-széken is a bivalygulyák tartják karban a szikes tómedreket. Legelésükkel, taposásukkal és dagonyázásukkal nem csak felnyitják a növényzettel benőtt tómedreket, hanem

a rövidebb füvű gyepek a godák, bíbicek, cankók, gulipánok számára megfelelő költőhelyet és táplálékforrást biztosítanak.

Sőt napjainkra a legelő bivalygulyák lenyűgöző részévé váltak a tájnak.

A házi bivaly:  a szarvasmarhánál igénytelenebb őshonos háziállatunk. Őse valószínűleg az indiai vadbivaly volt. A hazánkba a Honfoglaláskor, mint igavonó állat kerülhetett. Teje kiváló minőségű, porcelánfehér színű, kellemes ízű, a tehéntejhez képest vitamintartalma is magasabb. Magas zsírtartalmának köszönhetően (8%) 6 liter tejből 1 kg sajtot tudnak készíteni (ugyanehhez a mennyiséghez 10 liter tehéntej felhasználása szükséges). Tejéből készül a mozzarella, a feta és a cheddar sajt.

A bivaly húsa sötét vörösesbarna, durva rostú, ám rendkívül ízletes. Kiemelkedően magas a fehérje- és alacsony a zsírtartalma. Foszforsavakban és vasban gazdagabb mint az átlagos marhahús. Jelentős  B6, B12 vitaminokat, káliumot és kalciumot tartalmaz.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zöld szőrrel született a kiskutya

Rendkívül ritka eset, hogy egy kiskutya, vagy bármilyen más állat zöld szőrrel szülessen. Az ABC News tudósítása szerint a Pisztácia névre keresztelt kiskutya egy olaszországi gazdaságban, Szardínia szigetén látta meg a napvilágot. Az október 9-én született alomban még öt másik – fehér színű – kölyök van, Pisztácia az egyetlen színes szőrrel született.

950 tehén biztosítja a napi tejtermelést - A dabasi siker titka

A napjainkban kiemelkedően eredményes dabasi Lakto Kft. tehenészete 1997-ben még a csőd szélén állt, leromlott állat­állománnyal, rossz termelési eredménnyel és takarmányhiánnyal küszködött. Ekkor a cég új tulajdonoshoz, Kővágó Ignáchoz került, akinek a szakértelme hamar jelentős fordulatot eredményezett a cég életében.

Családi ötletből exportőr: A ComAgro-Sardo útja a külpiacokig

160 liter tej volt az első napi termelés a ComAgro-Sardónál, amely eredetileg nem is tehenekkel kívánt foglalkozni. A többségi tulajdonos a családi tradíciókat követve választotta az ágazatot, hiszen szülei állattenyésztéssel és -kereskedelemmel foglalkoztak.

Rózsaszínű ananász - Termése lédúsabb és édesebb, mint a hagyományosé

A Del Monte Fresh Produce N.A., Inc. új terméket vezetett be a piacon: az exkluzív, prémium kategóriás Pinkglow™ ananászt. A rózsaszín ananász egyedülálló a piacon, és az Egyesült Államokban október 12. óta kapható, de egyelőre csak online vásárolható meg, limitált mennyiségben.

Látványos, cuki és finom - a gelloway marha

Skócia délnyugati részén élő gallokról kapta a nevét, őse a vikingekkel érkezett e vidékre. Az egyik legősibb húsmarha fajta sötét színű, göndör, hód-bundához hasonló szőrzetű és szarvtalan, nagyszerűen alkalmazkodott a skót vidék zord éghajlatához. Magyarországra 1998-ban kerültek be az első tenyészüszők. Főként a fekete és az öves színváltozat terjedt el.

Glifozátmaradvány a trágyában

Japán fürjekkel végzett korábbi kísérletek kimutatták, hogy miként halmozódik fel a baromfitápban lévő glifozát a madarak ürülékében. Ezekben a kísérletekben a fürjek egyik csoportját glifozáttal szennyezett táppal, a másik csoportot pedig glifozátot nem tartalmazó, organikus takarmánnyal etették.

Népszerű a székely nyúl - Tudományos munka és hobbi a nemesítés

„Nem használ bicskát evés közben” – felelte a fiatal állatorvos, amikor egy interjúban arról kérdezték, hogy milyen székely jellegzetessége van a nyúlnak. Viszont nagyon jól alkalmazkodik a helyi időjárási viszonyokhoz, semmilyen kényeztetést nem igényel, sőt, ez nem is ajánlott.

Javultak az agrárium szereplőinek kilátásai

Jelentősen javultak a magyar mezőgazdaság kilátásai a koronavírus-járvány első hullámához képest – derül ki a Takarékbank október 21-ei sajtótájékoztatóján bemutatott Takarék AgrárTrend Indexének harmadik negyedéves felméréséből. Ugyanakkor a piaci szereplőknek továbbra is óvatosnak kell lenniük a jövőben.

Fiatal sertéstenyésztő elkötelezve a berkshire mellett

Hívták már tévéműsorba házasodni; 2019-ben ígéretes szakmai pályafutás kapujában álló fiatal gazdaként neki ítélték a Bokodi Sándor-díjat. Épp egy tanyafelújítás közepén tart, ennek ellenére a Tiszához igyekvő városiak, külföldiek állandóan megállnak nála nézelődni, mert Csikós István minden érdeklődőt szívesen fogad.

Konfliktus van az emberek táplálása és az éghajlat stabilizálása között

A Nature című folyóiratban megjelent új tanulmány szerzői szerint a globális élelmiszer-termelés egyre nagyobb klímaveszélyt jelent, ugyanis a jelenlegi mértékű nitrogén-oxidul-kibocsátás miatt nemhogy az iparosodást megelőző hőmérsékletet mindössze 1,5 °C-kal fogja meghaladni a hőmérséklet, hanem a globális hőmérséklet-emelkedés 3 °C fölött lesz.