Back to top

Klímasemleges mezőgazdaság – termelői vélemény

Az Európai Parlament október 7-én elfogadta a az egész EU-ra kiterjedő klímarendeletet, amely a tervek szerint biztosítja az európai polgárok és vállalkozások számára az átállás megtervezéséhez szükséges jogbiztonságot és kiszámíthatóságot, és amely a mezőgazdasági termelőket ösztönzi a szén-dioxid-megkötés fokozására.

Fotó: pixabay.com
Az EU éghajlattal összefüggő jogokról szóló jelentésében szerepel a javaslat a mezőgazdaság szén-dioxid-jóváírási rendszerének létrehozására, azzal a céllal, hogy növeljék a mezőgazdasági területeken a szén-dioxid megkötését, és így piaci alapú megközelítés révén növeljék a mezőgazdasági jövedelmeket. A kezdeményezést az európai farmereket és szövetkezeteket tömörítő szervezetek is támogatják.

A változatos, helyi és családi gazdaságok struktúráján alapuló uniós gazdálkodási modell a világ leghatékonyabb gazdálkodási rendszere közé tartozik. Az uniós mezőgazdaság 1990 óta 25 százalékkal növelte általános termelékenységét, miközben ugyanebben az időszakban 20% -kal csökkentette üvegházhatásúgáz-kibocsátását – áll a Copa & Cogeca közleményében.

A mezőgazdaságban a termelés növekedése nem jár együtt a környezeti hatás ugyanolyan arányú növekedésével. Ennek ellenére az EU mezőgazdasági termelői elsőként érzik az éghajlatváltozás hatásait, és tudják, hogy még többet kell tenni az alkalmazkodás és a hatások enyhítése érdekében. Ezenkívül Európában egyetlen más ágazat sem lesz képes természetes úton eltávolítani a légkörből származó kibocsátásokat, miközben támogatja a bioalapú gazdaság fejlődését és garantálja az élelmezésbiztonságot.

illusztráció
Fotó: pixabay.com
Léteznek megoldások, valamint példák a legjobb gyakorlatokra. Erősebb politikai támogatásra és megfelelő pénzügyi eszközökre van szükség. Ezért a Copa & Cogeca üdvözli a Nils Torvalds (Renew), Asger Christensen (Renew) és Peter Liese (EPP) európai parlamenti képviselőknek egy uniós mezőgazdaság széndioxid-jóváírási rendszer létrehozása érdekében végzett munkáját.

Pekka Pesonen, a Copa & Cogeca főtitkára hangsúlyozta:

„A rendszer alkalmazása kivételes lehetőséget jelent az európai mezőgazdaság számára, hogy kiaknázza a mezőgazdasági földterületek szénmegkötő képességét. Létfontosságú továbbá, hogy piaci alapú jövedelmet biztosít a gazdálkodók számára, és kilátásokat ad fiatal gazdáink számára.”

„A gazdálkodás első stratégiai szerepe az élelmiszer előállítása és az élelmezésbiztonság biztosítása, ami az időjárási szélsőségekkel szemben a változó éghajlat miatt egyre nagyobb kihívást jelent. A szén-dioxid-gazdálkodás támogatása a javasolt EU éghajlati törvényben megmutatja az európai szintű politikai elkötelezettséget abban a tekintetben, hogy szinergiákat teremtsen az élelmiszertermelés és az éghajlatváltozás mérséklése között, és ösztönözze globális partnereinket a példa követésére. A szén-dioxid-jóváírási rendszer létrehozása pragmatikus és konkrét környezeti megközelítés, nekünk pedig további ilyen eszközökre van szükségünk.”

A szén-dioxid-jóváírási rendszer megalapozása és a jövő évtized klímavédelmi terveinek kidolgozása érdekében a Copa & Cogeca most gyors helyzetértékelést vár a Bizottságtól.

Egyes szupernövények képesek a légöri CO2-t a talajban tartósan megkötni
Fotó: pixabay.com
Az európai mezőgazdasági termelői és agrárszövetkezeti szervezet emellett a gazdálkodók és más mezőgazdasági érdekelt felek bevonását kéri az egész EU-ra kiterjedő alkalmazott kutatásba, amelynek középpontjában a precíziós gazdálkodás áll a talaj megőrzése érdekében. Ez a tudás döntő fontosságúnak bizonyul a szén-dioxid-gazdálkodás megtervezése és megvalósítása szempontjából.

Az éghajlati törvény külön szerepet szán az ökoszisztémák szén-dioxid-eltávolítási potenciáljának, ahol a mezőgazdaság és az erdészet természetesen jelentős mértékben hozzájárulhat a társadalmi előnyökhöz. A 2030-ig tartó ambiciózus üvegházhatásúgáz-csökkentési célkitűzéssel kapcsolatban a Copa & Cogeca hangsúlyozza a nettó célkitűzés fontosságát, ahol a csökkentések magukban foglalják az üvegházhatást okozó gázok eltávolítását is. Ezért az európai gazdálkodók és erdőtulajdonosok, mint a föld fő gondnokai, támogatják az európai szénelnyelők fokozását a javasolt EU klímatörvényben.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Copa&Cogeca

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

KAP – Egyre kevésbé lesz közös és agrár

A Takarékbank agrár- és uniós kapcsolatok ügyvezető igazgatója, Mezei Dávid az EU közös agrárpolitika (KAP) kilátásait részletezte. A szakember úgy véli, hosszú távon a jelenlegi folyamatok akár a Közös Agrárpolitika megszűnéséhez is vezethetnek, hiszen egyre több hatáskör kerül vissza a tagállamokhoz.

Könnyített adózás, új támogatások: Döntött az Agrárminisztérium

Új adózási szabályozás várható 2021-től az őstermelők és a családi gazdaságok esetében, amely kisebb adminisztrációt, nagyobb átláthatóságot és jelentős könnyebbséget jelent minden érintettnek. Mindeközben új válságkezelési támogatás, új pályázat jelent meg, és egy korábbi keret megemeléséről is döntött a szaktárca.

Javaslatok az erdők védelméért

Az erdők védelme és a fenntartható erőgazdálkodás kialakítása kulcsfontosságú része az éghajlatváltozás elleni küzdelemnek. Az Európai Parlament az elmúlt héten több javaslatot is elfogadott az erdőírtás megfékezésére.

Szabadkereskedelmi megállapodást írt alá Nagy-Britannia és Japán

Szabadkereskedelmi megállapodást írt alá Japánnal a brit kormány. A londoni külkereskedelmi minisztérium ismertetése szerint az egyezmény alapján a japán piacra irányuló brit export 99 százaléka vámmentes lesz.

Uniós agrárpolitikai reform 2022 után

Az Európai Parlament képviselői pénteken elfogadták álláspontjukat a 2022 utáni agrárpolitika reformjáról. A parlamenti delegáció ezzel készen áll a tárgyalásokra az uniós szakminiszterekkel.

A borturizmus jövője: digitalizáció és személyre szabott ajánlatok

Internetes konferenciát tartottak Fokvárosban, Innováció a borturizmusban a COVID-19 járvány összefüggésében címmel, amelyen Argentínából, Chiléből, Franciaországból, Olaszországból, Spanyolországból felszólaló előadók osztották meg tapasztalataikat arról, milyen hatást gyakorolt a koronavírus járvány a borturizmusra.

#ForestBiodiversity

Lépjünk túl a közhelyeken és hallgassuk meg az erdészeket, értsük meg a tevékenységüket, tanuljunk a tapasztalataikból! Dióhéjban ez az új, #ForestBiodiversity elnevezésű figyelemfelkeltő kampány üzenete, amelyet hat, az európai erdészeti ágazatot képviselő egyesület indított Brüsszelben.

Rózsaszínű ananász - Termése lédúsabb és édesebb, mint a hagyományosé

A Del Monte Fresh Produce N.A., Inc. új terméket vezetett be a piacon: az exkluzív, prémium kategóriás Pinkglow™ ananászt. A rózsaszín ananász egyedülálló a piacon, és az Egyesült Államokban október 12. óta kapható, de egyelőre csak online vásárolható meg, limitált mennyiségben.

Javultak az agrárium szereplőinek kilátásai

Jelentősen javultak a magyar mezőgazdaság kilátásai a koronavírus-járvány első hullámához képest – derül ki a Takarékbank október 21-ei sajtótájékoztatóján bemutatott Takarék AgrárTrend Indexének harmadik negyedéves felméréséből. Ugyanakkor a piaci szereplőknek továbbra is óvatosnak kell lenniük a jövőben.

Konfliktus van az emberek táplálása és az éghajlat stabilizálása között

A Nature című folyóiratban megjelent új tanulmány szerzői szerint a globális élelmiszer-termelés egyre nagyobb klímaveszélyt jelent, ugyanis a jelenlegi mértékű nitrogén-oxidul-kibocsátás miatt nemhogy az iparosodást megelőző hőmérsékletet mindössze 1,5 °C-kal fogja meghaladni a hőmérséklet, hanem a globális hőmérséklet-emelkedés 3 °C fölött lesz.