0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Péntektől érkezik a támogatási előleg a magyar gazdákhoz

Október 16-án indul az agrártámogatások előlegfizetése, jelentette be Nagy István Agrárminiszter és Mészáros József, a Magyar Államkincstár elnöke. Még az idén 290 milliárd forint jut el a gazdálkodókhoz, hogy segítse az őszi munkák elvégzését.

Nagy István köszönetet mondott a magyar gazdáknak, amiért minden nap van enni- és innivaló az asztalunkon, valamint a Magyar Államkincstárnak, amely a támogatások kifizetésével zökkenőmentessé teszi a munkájukat.

A közvetlen támogatások, a Vidékfejlesztési Program, a nemzeti, valamint a piaci támogatások révén összesen 790 milliárd forint jut a termelőknek, amit az 5 millió hektár szántóföld után beadott 169 ezer egységes kérelem alapján kapnak meg.

Ebből az összegből az előleg a közvetlen támogatások esetében maximum 70, az AKG és az ökológiai gazdálkodásra áttérés támogatása esetén maximum 85 százalék lehet.

Az idén 232,5 milliárd forint előleget fizetnek ki a közvetlen támogatásokra, 37,5 milliárdot a területalapú támogatásokra és 15,5 milliárdot egyes nemzeti támogatásokra. Az Agrárminisztérium különösen fontosnak tartja, hogy a lehető legtöbben hozzájussanak a jövő évi felkészülésüket lehetővé tevő előlegekhez, és kiszámítható jövő elé nézzenek.

2020. október 16-án, pénteken 26 milliárd forint átutalásával indul az előlegfizetés,

mondta Mészáros József. Először a kisebb termelők jutnak hozzá az őket megillető összeghez, nekik van nagyobb szükségük rá ahhoz, hogy a likviditásuk folyamatos legyen. A Magyar Államkincstár már nyáron előzetes elbírálásba kezd, és eddig 7800 levelet küldtek ki a kérelmezőknek, hogy tisztázzák a hiányosságokat a beadott egységes kérelmekben.

Jellemzően a pontatlan terület-lehatárolás szokott lenni a probléma.

Arra is igyekeznek rábírni a termelőket, hogy elektronikus úton adják be az egységes kérelmüket, mert azt gyorsabb elbírálni, hamarabb hozzájutnak a támogatáshoz, és a rendszeren keresztül azt is nyomon követhetik, hol tart a kifizetésük.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu