0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

13 millió euró gyorssegély a fair kereskedelemnek

Segélyalapot hoznak létre Németországban, célja a fejlődő országokban fenntartható gazdálkodást folytató kistermelők támogatása, hogy a koronavírus-válság idején is meg tudják tartani a dolgozóikat.

A fruchthandel.de zöldség-gyümölcs kereskedelmi szakportál beszámolója szerint a gazdasági együttműködésért és fejlesztésért felelős szövetségi minisztérium két partnerével (Fairtrade International, illetve Forum Fairer Handel) együtt fektetett be az említett segélyalapba.

Dr. Gerd Müller miniszter úgy kommentálta a hírt, hogy

„a koronavírus rávilágított, mennyire szoros szálak fűznek minket a világ többi részéhez, és mennyire sérülékenyek vagyunk. Szolidárisnak kell lennünk a fejlődő, illetve a közelmúltban iparosodott országok legszegényebbeivel, főleg most, válság idején.”

Az alapból 24 déli ország 400 ezer kistermelőjén tudnak gyorsan, bürokráciamentesen, hatékonyan segíteni – olyanokon, akik a koronavírus-válság miatt közvetlenül bajba kerültek.

Az azonnal segéllyel egyrészt a kistermelők aktuális problémáira adnak gyors megoldást, másrészt a koronavírus terjedését megelőző intézkedéseket finanszírozzák:

főleg élelmiszert, vetőmagot és higiéniai cikkeket  juttatnak el az érintetteknek, másrészt a vírussal kapcsolatos felvilágosító kampányt indítanak a helyi médiában.

Rendelkezésre bocsátanak továbbá a termesztést szolgáló berendezéseket és kisebb gépeket (növényház, őrlő-, hámozó-, pirító- és szárítógép, komposztáló), valamint célzott szaktanácsadásra is jut az összegből, hogy ne kelljen leállnia a különféle mezőgazdasági termékek fair kereskedelmének.

„A szükséghelyzetben lévő, extrém magas fertőzöttségű területeken élő partnereinknek segítünk most, akikkel évtizedek alatt közösen építettük ki a fair kereskedelem struktúráját” – fogalmazott Matthias Fiedler, a Forum Fairer Handel ügyvezetője.

A program még két évig fut a tervek szerint, és a világjárvány elmúlta utáni fenntartható újjáépítésre is szánnak keretet, számol be róla a fruchthandel.de.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu