Back to top

13 millió euró gyorssegély a fair kereskedelemnek

Segélyalapot hoznak létre Németországban, célja a fejlődő országokban fenntartható gazdálkodást folytató kistermelők támogatása, hogy a koronavírus-válság idején is meg tudják tartani a dolgozóikat.

A fruchthandel.de zöldség-gyümölcs kereskedelmi szakportál beszámolója szerint a gazdasági együttműködésért és fejlesztésért felelős szövetségi minisztérium két partnerével (Fairtrade International, illetve Forum Fairer Handel) együtt fektetett be az említett segélyalapba.

Fotó: Pixabay
Dr. Gerd Müller miniszter úgy kommentálta a hírt, hogy

„a koronavírus rávilágított, mennyire szoros szálak fűznek minket a világ többi részéhez, és mennyire sérülékenyek vagyunk. Szolidárisnak kell lennünk a fejlődő, illetve a közelmúltban iparosodott országok legszegényebbeivel, főleg most, válság idején.”

Az alapból 24 déli ország 400 ezer kistermelőjén tudnak gyorsan, bürokráciamentesen, hatékonyan segíteni – olyanokon, akik a koronavírus-válság miatt közvetlenül bajba kerültek.

Az azonnal segéllyel egyrészt a kistermelők aktuális problémáira adnak gyors megoldást, másrészt a koronavírus terjedését megelőző intézkedéseket finanszírozzák:

főleg élelmiszert, vetőmagot és higiéniai cikkeket  juttatnak el az érintetteknek, másrészt a vírussal kapcsolatos felvilágosító kampányt indítanak a helyi médiában.

Rendelkezésre bocsátanak továbbá a termesztést szolgáló berendezéseket és kisebb gépeket (növényház, őrlő-, hámozó-, pirító- és szárítógép, komposztáló), valamint célzott szaktanácsadásra is jut az összegből, hogy ne kelljen leállnia a különféle mezőgazdasági termékek fair kereskedelmének.

"A szükséghelyzetben lévő, extrém magas fertőzöttségű területeken élő partnereinknek segítünk most, akikkel évtizedek alatt közösen építettük ki a fair kereskedelem struktúráját" – fogalmazott Matthias Fiedler, a Forum Fairer Handel ügyvezetője.

A program még két évig fut a tervek szerint, és a világjárvány elmúlta utáni fenntartható újjáépítésre is szánnak keretet, számol be róla a fruchthandel.de.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zöld Hetek

Amikor az ember és az erdő kapcsolatára gondolok, mindig Áprily Lajos verssora jut az eszembe: „Engem az erdő véd s szeret, utaimon erdők kisértek”, mert tökéletesen megfogalmazza, hogyan kellene nekünk, embereknek az erdőhöz viszonyulnunk. Akik az erdők közelében élnek vagy foglalkozásukból adódóan az erdőhöz kötődnek, azoknak egyszerűbb.

Kedvelt ünnepi motívum és védett növényfaj: a magyal

Az egész világon kedvelt a karácsonyi ünnepi dekoráció népszerű motívuma a magyal (Ilex). A tekintélyes, akár 8-9 méteres magasságot is elérő növény a sötétzöld szúrós ágával és élénkpiros bogyóival már az ókorban szimbolikus jelentéssel bírt. Most Németországban ezt a védett növényfajt választották az "Év fájának".

Benyújtotta a Kormány az új bortörvényt az Országgyűlésnek

Az Agrárminisztérium a szőlő-bor ágazat átlátható szabályozási rendszerének kialakítása, a fenntartható működésének elősegítése, valamint fejlesztésének megalapozása érdekében kedd este benyújtotta a szőlészetről és borászatról szóló törvényjavaslatát.

Változás a KWS Magyarország élén: Szanyi István lett a vállalat új ügyvezető igazgatója

A KWS Magyarország Kft. örömmel jelenti be, hogy a cég ügyvezető igazgatói pozícióját 2020. október 26-tól Szanyi István tölti be. A kereskedelmi igazgatói feladatokat Pallós Mihály látja el.

Kínai tulajdonba került a Rabe

A patinás német talajművelőgép-gyártót, a Rabe-t (korábbi nevén Rabewerk) – amely hazánkban is jól ismert minőségi talajművelő gépeiről, és legutóbb a francia Gregoire Besson tulajdonában volt –, az elmúlt év végén felszámolták, és már akkor felmerült annak a lehetősége, hogy egy kínai vevő képes lesz megmenteni.

Szalkai Gábor lett a Bayer Hungária Kft. Public Affairs & Sustainability menedzsere

Szalkai Gábort nevezték ki a Bayer Hungária Kft. újonnan létrehozott Public Affairs & Sustainability menedzser pozíciójába. Közkapcsolati és fenntarthatósági vezetőként legfőbb feladata a cégen belül a környezeti és gazdasági fenntarthatósági programok összehangolása, a környezet-vállalat-gazdaság-partnerek kapcsolat rendszerének fejlesztése.

A NAK javasolja a vendéglátóipari beszállítókra is kiterjeszteni a támogató intézkedéseket

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) javasolja a kormánynak, hogy a HORECA-szektort érintő gazdaságvédelmi intézkedéseket terjessze ki a HORECA-szektor és a közétkeztetés beszállítóira is. A kormány 484/2020. (XI. 10.) rendelete szerint a vendéglátóhelyek nem fogadhatnak vendégeket, csak elvitelre van lehetőségük kiszolgálni a vásárlókat, valamint a rendezvények tartása nem megengedett.

Újabb fontos lépés az állatok védelméért

Az állatvédelemért felelős miniszteri biztos országos szinten lépett fel a húsevő prémes állatok prémcélú hasznosításával kapcsolatban. Ovádi Péter a közösségi oldalán közzétett videóban elmondta, több megkeresés érkezett hozzá a húsevő prémes állatok prémcélú hasznosításával kapcsolatban, a jelzett problémákról haladéktalanul egyeztetett Nagy István agrárminiszterrel.

A precíziós gazdálkodás válik az új normává a mezőgazdaságban – állítja a Corteva vezetője

Andreas Huber, a Corteva EMEA-régió Integrált Szántóföldi Tudományok részlegének vezetője az EBRD webinárján hívta fel a figyelmet a precíziós mezőgazdaság gazdálkodók szempontjából vizsgált előnyeire.

A növényi alapanyagokból készült ételek mellett kötelezte el magát az IKEA

A svéd bútorforgalmazó óriásvállalat célja, hogy 2025-re az éttermeiben kínált ételek fele, az általa forgalmazott, előre csomagolt élelmiszereknek pedig 80 százaléka növényi alapanyagokból készüljön. Több lesz a csirkéből és halból készült ételük is.