Back to top

Október hosszú hétvégéjén irány: Tállya!

A Tokaji Borlovagrend (Confrérie de Tokaj) elmúlt tíz évében végbement megújulásának egyik fontos bizonyítéka az az éves csúcstalálkozó, melyet idén Tokaji Szüret néven, Tállyán, a Maillot Kastélyban rendeznek meg, tállyai borászatok közreműködésével.

Színes programmal várják a borkedvelő közönséget október 24-én: sétáló kóstolóval, mesterkurzussal, dűlőtúrával, borlovagavatással, tokaji palackiállítással és egyéb izgalmas eseményekkel.

Randevú a tarcali Krisztus Szobornál október 23-án

Nulladik napi eseményként a Tokaji Borlovagrend Egyesület Tarcalon, a Tarcal Bor és Kultúra Egyesülettel találkozik.

Délután 5 órakor az Áldó Krisztus szobornál - amennyiben az időjárás is engedi - a lenyugvó nap fényei mellett, ünnepi koccintással egybekötött beszélgetésre invitálják az érdeklődőket.

Az alkonyati színekben pompázó látvány, amely a szobortól elénk tárul a településsel, az előtte elterülő Alfölddel, a Tarcali Bányatóval, a tokaji Kopasz – heggyel mind szemet gyönyörködtető.

A tokaji palack titkai

Október 24-én, szombaton egész napos programsorozattal várja a borkedvelőket a Borlovagrend és a tállyai borászközösség a Maillot Kastély patinás épületében. Délelőtt, 10 órai kezdettel Müller István tokaji palackgyűjteményének kiállításával indul a nap, ahol megcsodálhatók, milyenek voltak hajdan a tokaji bor jellegzetes palackformái, és azok hogyan változtak napjainkig.

Az ebéd előtti borlovag-avatási ceremónia immár hagyományos eleme az éves eseménynek, ahol Tokajért elkötelezett személyek kerülnek avatásra (11 órai kezdettel).

Délben az Oroszlános Udvar többszáz éves falai közt várnak mindenkit ebédre (ahol különleges, helyi borválasztékkal egészíthető ki a menü). Ebéd után ismét a szomszédos Maillot Kastély kerül a történések középpontjába.

Tállya: építészet, terroir és borstílus

Helytörténeti séta indul 13 órakor Erhardt Gábor, főépítész vezetésével Tállya különleges épületeit és gazdag múltú utcáit bejárva, majd 14 órától a borozni vágyók egész délután ismerkedhetnek a tállyai és a borlovagrendi termelőkkel és boraikkal, sétáló kóstoló keretein belül.

Ritka alkalom, hogy ennyi tállyai bor és borász egy helyen megismerhető.

Délután három órakor Ripka Gergely a TokajKalauz szerzője mesterkurzuson fog mesélni Tállya dűlőinek egyediségéről. Rengeteg érdekességet hallhatnak majd tőle a jelenlévők a világ legelső termőhelyi besorolását illetően, melyhez természetesen tállyai dűlős borok adják az illusztrációt.

Október 25-én (vasárnap) 10 órától, a történelmi Palota-dűlőben lesz dűlőséta, kóstolóval, melyet a TR Pincészet szervez a Maillot Kastélytól.

A létszámlimit miatt a programokra előzetes regisztráció szükséges!

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Éjjel-nappal Somló, ahol 47 pincészet borai mutatkoznak be 30 helyszínen, 2 nap és 1 éjjelen át

Még soha nem kóstolhattak az érdeklődők annyiféle vulkanikus bort a Somlón, mint amennyit idén kínálnak a helyi és a vendég pincészetek, június 17. és 19. között. A Somlói Éjszakai Pincetúra a régió legnagyobb szabadtéri boros-borszakmai eseménye, amely idén kétnapos kulturális fesztivállal egészül ki. A Somló Fesztivállal hagyományt szeretnének teremteni a helyi szervezők.

Hajnalig nyitva a Szent György-hegy

Idén ötödik alkalommal várja a sétálva borozókat a Szent György-hegy: június 11-én közel 20 helyszínen lehet majd ismerkedni a heggyel, a helyi borokkal és vendéglátókkal. A házigazdák zenével, finom falatokkal készülnek, de lesz túra és játék is. Olyan pincék is kinyitnak ilyenkor, amiket egyébként nehezebb felkeresni.

Túlsúlyos Európa

Olaszország egyike azoknak az országoknak, amelyek híressé tették az egészséges és könnyű mediterrán étrendet. Egy nemrégiben készült tanulmány azonban kimutatta, hogy az olaszok fele elhízással vagy túlsúllyal küzd. Nem jobb a helyzet a többi mediterrán országban sem.

Bükki konyha extrákkal

Bekénypuszta kincses szigetként bújik meg az erdő mélyén. Kisgyőrből erdészeti magánúton hosszan kanyarogva érjük el az ökoházat, melyet a Turisztikai Látogatóközponttal 2014-ben hozott létre az ÉSZAKERDŐ Zrt. Délbükki Erdészeti Igazgatósága a Bükk-alja egyik legszebb vidékén. Csend, nyugalom, friss levegő, festői szépségű táj, kiemelkedő szolgáltatás, színvonalas étkezés, mini tanösvény. Kell ennél jobb fogadtatás?

A Babits Borászat sárgamuskotálya nyerte a Szegedi Borfesztivál fődíját

A Babits Borászat 2019-es Tokaji késői szüretelésű sárgamuskotálya nyerte a 26. Szegedi Borfesztiválon rendezett borverseny fődíját, az elismerést május közepén adták át a Tisza-parti városban.

Újra BORTRIATLON Badacsonyban!

A rendezvénysorozat keretén belül az év folyamán három különböző hétvégén, három tematikus bortúrával, változatos programokkal, ajánlatokkal, pecsétgyűjtő boros játékkal, számtalan meglepetéssel, ételkülönlegességekkel és jobbnál-jobb badacsonyi borokkal várják a látogatókat.

A húsevők is ár-érzékenyek: így lehet népszerűbb a vega burger

Több húsevő választana vegetáriánus burgert, ha az olcsóbb lenne, mint a hagyományos húsos változat. De ehhez nagy árkülönbségre van szükség - ha az ár 30 százalékkal csökkenne, a húsimádók harmada már a vegetáriánus burgerre tér át. Ezt mutatják a Göteborgi Egyetem közgazdasági tanulmányának eredményei, amely a hús zöld alternatívákkal való helyettesítésének mozgatórugóit és akadályait vizsgálja.

Hat különleges élelmiszer, mely népszerűbbé válhat a bolygó felmelegedésével

Akárhogy is nézzük, az éghajlatváltozás befolyásolja azt, hogy mit eszünk a jövőben. Ma világszerte mindössze 13 növény adja az emberek energia bevitelének 80 százalékát, és kalóriáink mintegy felét búzából, kukoricából és rizsből nyerjük.

A Rumour by Rácz Jenő nyerte az Év étterme díjat

A budapesti Rumour by Rácz Jenő nyerte a magyarországi gasztronómia egyik legjelentősebb elismeréseként számon tartott Audi - Dining Guide Év étterme díjat a hétfő este Budapesten megtartott díjátadón.

IV. Országos Szőlész-Borász Konferencia

Az idei évben újra, a hagyományokat követve rendezi meg az Országos Szőlész— Borász Konferenciát a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Junibor Egyesület, a Magyar Agrár— és Élettudományi Egyetem és a Magyar Bor Akadémia.