Back to top

Az ország legjobb távdobó horgászai vetélkedtek Maconkán

Noha versenyhorgászaink évről évre bizonyítják, hogy a világ legjobbjai közé tartoznak, a távdobás szakága még csak gyerekcipőben jár hazánkban. A felzárkózást elősegítendő, a Magyar Országos Horgász Szövetség idén is megrendezte a Távdobó Országos Bajnokságot - sorozatban a harmadikat.

Fotó: mohosz.hu
Mint arról a MOHOSZ beszámolt, az idei Távdobó Országos Bajnokságnak a Maconkai-víztározó melletti rét adott helyet, ahol két kategóriában – pontyfogó és feeder – mérték össze tudásukat a versenyzők. Előbbi szakágban 12-en, utóbbiban pedig 8-an neveztek, s álltak rajthoz a 220 méter hosszú pályán.

A cél egyszerű volt: a horgászoknak a lehető legmesszebbre kellett repíteniük botjaikkal a meghatározott súlyt. Ehhez persze nem csak erő és kiváló dobótechnika, hanem a bot, az orsó és a zsinór tökéletes összhangja is szükségeltetett.

A pontyozó kategóriában egyébként nem kizárólag kereskedelmi forgalomban kapható, hanem épített botokkal is lehetett indulni, azonban minden esetben meg kellett felelni az adott kritériumoknak: hosszuk legfeljebb 4 méter lehetett, s minimum 5 vezetőgyűrűvel kellett rendelkezniük, tesztgörbéjük pedig nem haladhatta meg a 4,5 librát. A feeder kategóriában csak kereskedelmi forgalomban kapható botokkal lehetett versenyezni; hosszuk legfeljebb 430 centiméter lehetett, illetve elvárás volt a minimum 10 vezetőgyűrű is, a dobósúly tekintetében azonban nem volt megkötés.

Fotó: mohosz.hu
Ők egyébként 100 grammos megtöltött feeder kosárral és minimum 0,18 milliméteres zsinórral, a pontyozók pedig 130 grammos ólommal és legalább 0,25 milliméter átmérőjű zsinórra dobhattak egyaránt bolti forgalomban kapható, fix dobbal szerelt peremfutó orsókkal. Erre minden versenyzőnek háromszor volt lehetősége; zsinórszakadás vagy gubanc esetén plusz egy dobással próbálkozhattak.

A lézeres távolságmérőkkel felszerelkezett bírók az érvényes, adott kritériumoknak megfelelő dobások két leghosszabbjának átlagát írták a versenyzők adatlapjára.

Pontyfogó bottal a legnagyobb dobás 200 méteres, feederrel pedig 181 méter hosszú volt. Az előbbi kategória versenyzői közül Medgyesi Zsolt, utóbbiak sorából pedig Fiola György állhatott a dobogó legfelső fokára.

Forrás: 
Magyar Országos Horgász Szövetség

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vízfő turistaház Orfűn

A Mecsek-hegység észak felé nyíló völgyében húzódó tórendszer és a csendes falvak üde színfoltjai Baranya megyének. Egyre többen gondolják úgy, hogy Orfűre érdemes eljutni, majd többször visszatérni – a fokozott érdeklődés pedig folyamatos és célzott fejlesztéseket ösztönöz.

Virágkötő Európai-bajnokság: új időpont

Az idei Európa-bajnokságot a koronavírus járvány miatt előbb 2021 tavaszára halasztották. A szervezők azonban úgy döntöttek, hogy a résztvevők biztonsága érdekében még később, 2021. június 25-27 között rendezik meg a versenyt.

Agrár-innovációkat is várnak a Magyar Innovációs Nagydíj-pályázatra

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) stratégiai partnerségével és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) főtámogatásával 29. alkalommal hirdeti meg a Magyar Innovációs Nagydíj pályázatot.

Egy csónak, egy ember

A koronavírusnak semmi sem szent. Amire lehet, arra „ráteszi a kezét”. A kormány eközben a járás megfékezéséért minden lehetséges eszközzel fellép, ami egyebek mellett a kijárási és más korlátozásokban testesül meg. A sportvadászok területre járásának korlátozása utána a horgászokat is elérték a szigorítások, melyekről a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) is beszámolt.

Borlovagok bíráltak a Küküllő mentén

Az első ízben megszervezett Borászok Borásza kitüntető címet a kelementelki Orbán Mihály vehette át a közelmúltban. A járványügyi szigorítások és óvintézkedések miatt a Kis-Küküllő menti két borlovagrend borászainak szűkebb körű versenyét tartották Balavásáron.

Új rózsafajták kaptak ADR minősítést

A világ legszigorúbb rózsaminősítő rendszere a német ADR rendszer. A minősítés menetét és értékelési szempontokat több évtizede dolgozták ki, a minősítésre javasolt újdonságokkal évente egyszer lehet nevezni. Ezt követően népes szakemberekből álló bizottság, 3 éven keresztül, évente 6 alkalommal vizsgálja, 11 eltérő adottságú kertben a virágcsodákat.

Haltermelők: bővült a halválaszték, az árak változatlanok

Nagyobb a karácsonyi halválaszték az idén az elmúlt évhez képest, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) tájékoztatása szerint a kiváló minőségű halat a tavalyihoz hasonló áron lehet beszerezni.

Kedvelt ünnepi motívum és védett növényfaj: a magyal

Az egész világon kedvelt a karácsonyi ünnepi dekoráció népszerű motívuma a magyal (Ilex). A tekintélyes, akár 8-9 méteres magasságot is elérő növény a sötétzöld szúrós ágával és élénkpiros bogyóival már az ókorban szimbolikus jelentéssel bírt. Most Németországban ezt a védett növényfajt választották az "Év fájának".

Az év utolsó hónapjának növénye: a pálmaliliom

A Holland Virágiroda a Yuccát, másnéven pálmaliliomot választotta december hónap növényének. A következő évtől a Virágiroda szakít a sok éves hagyománnyal, többé nem havonta fogja megnevezni a célzott reklámkampánnyal támogatott növényeket, hanem szezononként állít össze trend kollekciókat.

Somlói arany a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon

Aranyérmet nyert az idei Champagne és Pezsgő Világbajnokságon (CSWWC) a Kreinbacher Birtok Brut Classic 2016 Magnum pezsgője, de a somlói borászat két ezüstöt is elhozott. A CSWWC nemcsak a legnagyobb, de a legszigorúbb nemzetközi verseny is, ahol kizárólag pezsgőket értékelnek.