Back to top

Az ország legjobb távdobó horgászai vetélkedtek Maconkán

Noha versenyhorgászaink évről évre bizonyítják, hogy a világ legjobbjai közé tartoznak, a távdobás szakága még csak gyerekcipőben jár hazánkban. A felzárkózást elősegítendő, a Magyar Országos Horgász Szövetség idén is megrendezte a Távdobó Országos Bajnokságot - sorozatban a harmadikat.

Fotó: mohosz.hu
Mint arról a MOHOSZ beszámolt, az idei Távdobó Országos Bajnokságnak a Maconkai-víztározó melletti rét adott helyet, ahol két kategóriában – pontyfogó és feeder – mérték össze tudásukat a versenyzők. Előbbi szakágban 12-en, utóbbiban pedig 8-an neveztek, s álltak rajthoz a 220 méter hosszú pályán.

A cél egyszerű volt: a horgászoknak a lehető legmesszebbre kellett repíteniük botjaikkal a meghatározott súlyt. Ehhez persze nem csak erő és kiváló dobótechnika, hanem a bot, az orsó és a zsinór tökéletes összhangja is szükségeltetett.

A pontyozó kategóriában egyébként nem kizárólag kereskedelmi forgalomban kapható, hanem épített botokkal is lehetett indulni, azonban minden esetben meg kellett felelni az adott kritériumoknak: hosszuk legfeljebb 4 méter lehetett, s minimum 5 vezetőgyűrűvel kellett rendelkezniük, tesztgörbéjük pedig nem haladhatta meg a 4,5 librát. A feeder kategóriában csak kereskedelmi forgalomban kapható botokkal lehetett versenyezni; hosszuk legfeljebb 430 centiméter lehetett, illetve elvárás volt a minimum 10 vezetőgyűrű is, a dobósúly tekintetében azonban nem volt megkötés.

Fotó: mohosz.hu
Ők egyébként 100 grammos megtöltött feeder kosárral és minimum 0,18 milliméteres zsinórral, a pontyozók pedig 130 grammos ólommal és legalább 0,25 milliméter átmérőjű zsinórra dobhattak egyaránt bolti forgalomban kapható, fix dobbal szerelt peremfutó orsókkal. Erre minden versenyzőnek háromszor volt lehetősége; zsinórszakadás vagy gubanc esetén plusz egy dobással próbálkozhattak.

A lézeres távolságmérőkkel felszerelkezett bírók az érvényes, adott kritériumoknak megfelelő dobások két leghosszabbjának átlagát írták a versenyzők adatlapjára.

Pontyfogó bottal a legnagyobb dobás 200 méteres, feederrel pedig 181 méter hosszú volt. Az előbbi kategória versenyzői közül Medgyesi Zsolt, utóbbiak sorából pedig Fiola György állhatott a dobogó legfelső fokára.

Forrás: 
Magyar Országos Horgász Szövetség

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ezeréves tölgy és mesefa is versenyez a fődíjért

Az Ökotárs Alapítvány Év fája versenyében bárki nevezhet egy egyedi fát egy történet kíséretében, mely kifejezi, hogy az adott fa miért fontos az őt nevező közösségnek. Tizenegy döntős van.

Vácduka lesz a Nemzeti Vágta előfutamainak következő állomása

Július 31-én, szombaton Vácdukán mérkőznek meg egymással a legjobb helyi lovasok a budapesti Nemzeti Vágtán való indulás jogáért. A település már másodszorra rendez Elővágtát.

Bábolnai sikerek

Tökéletes nyári időjárás és kifogástalan szervezés várta azokat a lovasokat, akik június második hétvégéjén Bábolnát választották. A sok nevezés miatt végül négynaposra bővített versenyen a kétcsillagos világkupa-versenyszámok mellett amatőr, gyermek és junior kategóriákat is kiírt a szervező Bábolna Ménesbirtok.

Lázár Zoltán győzelemmel hangolt a budapesti négyesfogathajtó Eb-re

Lázár Zoltán győzelmével zárult a szilvásváradi nemzetközi négyesfogathajtó verseny.

Hétvégén startol az első Csemői Vágta

Július 24-én, szombaton először rendez Elővágtát a Pest megyei település, azonban Csemő neve nem első alkalommal szerepel a Vágta történetében: 2017-ben Petrik Tamás a község képviseletében nyerte meg a budapesti döntőt.

Együttműködési lehetőségek

Július elején Székelyföldön járt Nagy István magyar agrárminiszter. Több programon vett részt, illetve találkozott az erdélyi gazdaszervezetek képviselőivel, gazdákkal, agrárszakértőkkel, szakoktatókkal, polgármesterekkel és politikusokkal is.

Magyarország Digitális Agrárgazdaság Fejlesztéséért díjak

A díjazottak Jakab István, a MAGOSZ elnöke, a Magyar Országgyűlés alelnöke, dr. Gál András Levente, a Digitális Jólét Program szakmai vezetője és Farkas László, a zimányi Farkas Kft. tulajdonosa.

Ők lettek a III. Érdi Vágta győztes lovasai

Július 18-án álltak rajthoz a térség lovasai a simonpusztai Szőcs Géza Nemzeti Lovaskultúra Központban. A település már harmadszorra rendez Elővágtát, de most először került sor arra, hogy itt rendezzék meg a Jótékonysági Sztárfutam első közös edzését, amely a hírességek döntőre való felkészülésének egyik állomását is jelentette.

Abonyi Imre Emlékverseny, Bugac

Kánikulai hőség fogadta a Bugacon június 17–20. között rendezett nemzetközi fo­gat­hajtóverseny résztvevőit.

Elszabadult aranyhalak pusztítják a minnesotai tavak élővilágát

A házi akváriumokból szabadon engedett és a természetben hatalmasra nőtt aranyhalak jelentenek fenyegetést a minnesotai tavak élővilágára és vízminőségére.