0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Idén hat díjazottja van a Natura 2000 Díjnak

A Natura 2000 díj EU-szerte természetvédelmi sikertörténeteket díjaz, hogy felhívja a figyelmet a védett területek Natura 2000 hálózatára. 2020-ban Finnország, Franciaország, Belgium, Spanyolország, Bulgária esetében országon belüli programokat valamint egy Romániát, Ausztriát, Magyarországot, Csehországot, Szlovákiát és Ukrajnát felölelő határokon átívelő projekt képviselőit tüntették ki.

A Natura 2000 az EU szárazföldi területének több mint 18 %-át, tengeri területeinek pedig mintegy 9 %-át, közel 27 000 védett területet felölelő uniós szintű hálózat.

A hálózat célja – a fenntartható földhasználat és gazdasági tevékenység előmozdítása mellett – Európa természeti örökségének védelme és fejlesztése, valamint a legértékesebb és leginkább fenyegetett európai fajok hosszú távú túlélésnek biztosítása.

Virginijus Sinkevičius, a környezetért, az óceánokért és a halászatért felelős európai biztos a díj kapcsán kiemelte:

„E projektek rámutatnak a természetvédők, a gazdálkodók, az erdészek, a helyi közösségek, az infrastruktúra-vállalatok és a hatóságok azon együttműködési lehetőségeire, amelyek érzékelhető eredményeket hozhatnak a természet és az emberek számára egyaránt.

Ezek azok az együttműködési és megoldási modellek, amelyeket terjesztenünk kell, amennyiben teljesíteni kívánjuk az uniós biodiverzitási stratégiában foglalt kötelezettségvállalásokat.”

Az Európai Polgári Díj idén a Natura 2000 hálózaton belüli, bolgár őshonos erdők védelmét célzó partnerség elnevezésű projektet illette. A projekt az erdős Natura 2000 területek kijelölésével kapcsolatos ellentétes érdekek összeegyeztetését támogatta.
A Természetvédelem kategória nyertese egy finn program, A víz alatti állományok felhasználása a finnországi tengeri területek védelmére elnevezésű projekt.
A Kommunikáció kategóriában az Eau la la!!! Tengeri és tengerparti ökotippek című francia projekt nyerte el a díjat.

A természetvédelem és a gazdasági fejlődés szimbiózisát bemutatni hivatott projekteket elismerő Társadalmi-gazdasági előnyök kategória díjazottja a Pro-Biodiversidad: pásztorok mint a Natura 2000 biológiai sokféleségének megőrzői elnevezésű, spanyol projekt.

Az Érdekek/felfogások összehangolása kategória díjazottja a Tíz tipp: közös szerepvállalás a természetvédelmi projektekben elnevezésű belga projekt.

A Határokon átnyúló együttműködés és hálózatépítés kategória díjazottja a Cseh Köztársaság román, osztrák, magyar, cseh, szlovák és ukrán partnerekkel együttműködő természetvédelmi ügynöksége által irányított A Kárpátok biztonságos és vadvilágbarát közlekedési hálózataira irányuló közös erőfeszítések elnevezésű projektje.

Ez utóbbi együttműködés azért jött létre, mert a Kárpátokban megnövekedett áruszállítás számos fajra, elsősorban olyan állatfajra van negatív hatással, amely egy bizonyos (vadász)területen belül akár országhatárokon keresztül is vándorol.

A táj utakkal, autópályákkal történő rohamos „felszabdalása” hívta életre a Transgeen projektet.

Az együttműködésben 6 országból 16 partner vesz részt a legkülönfélébb ágazatokból (természetvédelem, közlekedés és területrendezés), állami hatóságok, tudományos intézmények, nem kormányzati szervezetek, magánvállalkozások és nemzetközi szervezetek. A résztvevők nagysága is változatos, van helyi, regionális, nemzeti és transznacionális partner is az együttműködésben.

Elsősorban olyan tevékenységekre összpontosítottak, amelyek biztonságos és környezetbarát közúti és vasúti közlekedési megoldások kidolgozásához vezetnek.

Közös módszertanokat dolgoztak ki az ütközések és a közúti állatpusztulások megfigyelésére, valamint három mélyreható elemzést és „intézkedéskatalógusokat” készítettek.

Elkészült az „Útmutató a Kárpátok vadon élő állainak és közlekedésének forgalmához” címmel -, amely integrált közlekedési infrastruktúra tervezését, építését, kezelését és ellenőrzését ajánlja úgy, hogy figyelembe kell venni a biológiai sokféleség megőrzését és minimalizálni a (vadász)területek felszabdalását.

Ezeket az elveket egységes iránymutatásként vagy politikaként tovább viszik az összes érintett országban a Kárpátok Egyezmény végrehajtásának részeként.

Forrás: magyarmezogazdasag/Európai Bizottság