0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

A jövő erdészei a Pilisi Parkerdőnél

A klímaváltozás és az erdők iránti folyamatosan növekedő rekreációs és turisztikai igények olyan összetett és folyamatosan változó szakmai elvárásokat támasztanak az erdőgazdálkodási ágazattal szemben, amelyeket csak megfelelő ismeretekkel rendelkező, felkészült szakemberek képesek kielégíteni. Kulcsszerepet játszik ebben az erdésztechnikusok képzése is.

A Nemzeti Agrárkamarával való együttműködés eredményeként a Pilisi Parkerdő Zrt. akkreditált gyakorlati képzőhellyé vált. Az idei tanévtől a piliscsabai Dr. Szepesi László Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium erdésztechnikus tanulói a parkerdő három erdészeténél – Budakeszi, Visegrádi, Bajnai – vesznek részt gyakorlati oktatásban.Társadalmunk egyre inkább igényli az erdők hármas funkciójának – gazdasági, védelmi, közjóléti – szolgáltatásait.

Ezt az összetett és folyamatosan változó elvárást csak megfelelő ismeretekkel rendelkező, felkészült szakemberek képesek kielégíteni. Kulcsszerepet játszik ebben az erdésztechnikusok képzése is.

A Pilisi Parkerdő számára mindig fontos volt a jövő nemzedék ismereteink bővítése, szemléletének formálása. A szakirányú középiskolások eddig a parkerdő erdőmérnökeitől tanulhattak, akik óraadóként működtek közre a képzésükben.

Az idei tanévtől azonban az oktatás formája megváltozott.

Az erdészszakma szerteágazó ismeretanyagának átadása komoly feladatot jelent, ami épp úgy magába foglalja az erdei élővilág alapos megismertetését, mint a fizikai munkával járó gépészeti oktatást, avagy a vadgazdálkodási feladatok elsajátítását. Az egész tanév folyamán zajló – heti két alkalmat magába foglaló – gyakorlati oktatás során

a jövő erdészei a parkerdő erdőmérnökeinek irányítása mellett kapcsolódnak be a több évtizedes tapasztalattal rendelkező kerületvezető erdészek mindennapi munkájába,

így terepen ismerkedhetnek meg leendő szakmájukkal, annak minden nehézségével és szépségével.

Forrás: Pilis Parkerdő Zrt. közlemény