0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Lovita, a karácsonyi szilva

Új szilva jelent meg a gyümölcspiacon, a vörös húsú, szív alakú gyümölcsöt kinézete miatt Lovitának nevezték el, és termesztői szerint késői érése és eltarthatósága miatt gazdagíthatja a karácsonyi gyümölcsválasztékot is. Három francia gyümölcstermesztő vágott bele egy újfajta szilva termesztésébe.

A Fruit Lovers cég tulajdonosai, Sébastien Rispe, Sébastien Guy és Benoît Escande tíz évvel ezelőtt találtak rá Izraelben erre a fajtára, és fantáziát láttak benne, annak ellenére, hogy szerintük nem a legszebb gyümölcs, de rengeteg jó tulajdonsággal rendelkezik.

A fantáziát és a marketing lehetőséget a szilva alakja adta, amely ketté vágva egy szívet formáz, ezért Lovita névre keresztelték.

„Leánykori neve” WM8 volt, ami a franciák szerint inkább hasonlított egy hatalmas német autóhoz, mint egy édes gyümölcshöz.

Nyilvánvalóan kellett találni egy olyan nevet a gyümölcsnek, amely elcsábítja a fogyasztókat, így született meg a Lovita márkanév, amely számtalan lehetőséget kínál mindenféle kreatív anyag elkészítéséhez,  a csomagolástól a kisfilmig.

Az elmúlt hetekben kezdték a piacon teríteni az idei termést. A Lovita már tavaly forgalomba került, de még kis mennyiségben, az idei év lesz az első igazi, gazdaságilag is mérhető éve.

De milyen maga a gyümölcs? Ez a „prunus salicina” nevű fajta,

lédús vörös húsú, és kiváló cukor, sav arányokkal rendelkezik. Édes ízét magas cukortartalma adja,

a tesztek szerint  21 Brix fok, (1 Brix-fok a cukortartalma annak az oldatnak, amelynek 100 grammja 1 gramm szacharózt tartalmaz.) ezért ízletes desszertként kínálják.

A Lovitát szeptember közepe táján szüretelik Franciaország délnyugati régióiban. Ezért marketing szezonja szeptembertől decemberig tart.

Megfelelő hőmérsékleten tárolva – a kései szüret miatt- az év végéig kitart „

– mondja Sébastien Guy, aki abban reménykedik, hogy Kínába és a Közel-Keletre konténerben lehet exportálni és így képes karácsonyi szilvává válni az ázsiai piacon is.

A gyümölcsösök telepítése folyamatos, eddig 50 hektárt telepítettek a francia, spanyol és portugál termelők.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu