Back to top

Többségi tulajdont szerzett az OTP a Nagiszban és a Hagéban

Az OTP-csoporthoz tartozó PortfoLion 97,91 százalékos részesedést szerzett a NAGISZ-csoportban, miután a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyta a tranzakciót. Az új tulajdonos a jelenlegi operatív menedzsmenttel látja eredményesnek a további működtetésüket.

Erről az október 21-én tartott nádudvari közgyűlésen döntöttek, a NAGISZ Zrt. központjában. A tranzakció keretében a NAGISZ-csoport meghatározó részesedését birtokló Csillag Csemege Kft. magánszemély tulajdonosai üzletrészük 100 százalékát eladták, és velük egy időben a NAGISZ Zrt. kisrészvényeseinek döntő többsége is értékesítette részvényeit. A tranzakció során minden részvényt azonos feltételekkel vásároltak meg. Az ügyletet a Gazdasági Versenyhivatal előzetesen vizsgálta, és az OTP Bank önkéntes kötelezettségvállalására figyelemmel jóváhagyta.

Az érdekeltek hangsúlyozták, hogy a NAGISZ-csoport eredményes működtetése ezután is a jelenlegi menedzsmentre feladata marad. A működtetés során a PortfoLion Zöld Alap irányítása alá tartozó többi társaság tevékenységével összehangolva, azok gazdasági érdekeit és a tevékenységük közötti szinergiákat is figyelembe véve önállóan tervezhetik meg és hajthatják végre a Zöld Alap által jóváhagyott üzleti stratégiájukat.

A közgyűlés elfogadta Kovács Lajos, Csirkés László, Móra Tibor Ferenc, Csendes Ferenc és Polgár Csaba igazgatósági tagok lemondását és az új igazgatóság tagjává választották Benedek Fülöpöt (OTP), Szabó Istvánt (OTP Agrár), Németh Miklóst (OTP) és Molnár Andrást (OTP).

Kovács Herman és Benedek Fülöp
Az új felügyelőbizottsági tagok mandátuma 2023. május 29-ig tart. Felügyelőbizottsági tag lett Horváth Mihály (OTP), Dancs Gyula (OTP), Csirkés László (NAGISZ) és Barkó József (OTP Debrecen). A közgyűlés úgy döntött, Kovács Herman igazgatósági tag jogosult a vezérigazgatói cím viselésére, önállóan, teljes felelősséggel irányítva az operatív feladatokat és gyakorolva a munkáltatói jogokat. Az új szervezet elnökévé Benedek Fülöpöt választották.

A HAGE Zrt. ugyancsak október 21-én tartott közgyűlésén lemondott választott funkcióiról Csirkés László, Polgár Csaba és Kovács Lajos. Ezt követően megválasztották új igazgatósági tagnak és elnöknek Benedek Fülöpöt, a többségi tulajdonos NAGISZ Zrt.-t ő képviseli. Az igazgatóság tagja lett Molnár András, Szabó István, Németh Miklós és Kovács Herman. A közgyűlés 2022. május 29-ig tagjává választotta Kovács Hermant, egyben feljogosította őt a vezérigazgatói cím használatára. A HAGE Zrt. új felügyelőbizottságát Horváth Mihály, Dancs Gyula, Csirkés László és Barkó József alkotják.

A HAGE Zrt. igazgatósága az eddigi öt helyett ezentúl hét tagból áll, a felügyelőbizottság pedig öt helyett négyből.

A tranzakció a NAGISZ-csoport és az OTP-csoport PortfoLion Magyarország között zajlott le. A NAGISZ-csoportról érdemes tudni, hogy 70 éve nemcsak Kelet-Magyarország, hanem hazánk egyik meghatározó mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozása.

Illusztráció
Tizenegy különböző feladatra terjed ki a tevékenysége. Fő termékei közé tartozik a hízott élő sertés, a pulyka-tenyésztojás és a napos pulyka, a tyúk tenyésztojás és a naposcsibe. A társaság „Nádudvari” márkanév alatt különböző feldolgozott hús- és tejtermékeket gyárt. Ugyancsak a NAGISZ-csoporthoz tartozik az Alföldi Sertésszövetkezet, van takarmányágazata, szarvasmarha-ágazata, építőipari és beruházási ágazata, és számos egyéb tevékenységet is végez.

Az új többségi tulajdonos, a PortfoLion Magyarország egy budapesti központú regionális kockázatitőke-befektető. Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb bankcsoportja, az OTP részeként fektet be mind korai fázisban lévő, mind érett vállalkozásokba.

Benedek Fülöp, az újonnan megválasztott elnök felhívta rá a figyelmet, hogy szakmai és nem pénzügyi befektetőként vállalkoztak erre a tranzakcióra.

A PortfoLion, mint az egyik legaktívabb tőkebefektető, a kizárólagos kezelésében lévő Zöld Alapon keresztül 2018 vége óta keres és hajt végre elsősorban többségi részesedést nyújtó befektetéseket mezőgazdasági, élelmiszer-feldolgozó és más agráriumhoz kapcsolódó társaságokban.

Részletes tudósításunkat a jövő heti Magyar Mezőgazdaságban olvashatják.

Forrás: 
magyarmezogazdaasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nagyteljesítményű traktort adott át az AGRI CS Magyarország Kft. Mezőhegyesen

Az AGRI CS Magyarország Kft. egy nagyteljesítményű CASE IH Quadtrac traktort adott át Mezőhegyesen a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-nek 2020. november 12-én. A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. egyik alaptevékenysége a szántóföldi növénytermesztés és azon belül is a búza, árpa, hibridkukorica vetőmagtermesztés.

Támogatások és pályázatok: Kistermelőknek szóló átalánytámogatás

Már zajlik a mezőgazdasági kistermelői támogatási program kérelmezési szakasza, valamint ültetvénytelepítési pályázat is várható a közeljövőben. A konstrukciók komoly segítséget jelenthetnek az érintetteknek, ráadásul még néhány napig a szőlő szerkezetátalakítási program is nyitott.

Fiatal gazda - angus marhák, bio kömény és egy füstölgő puskacső

Le sem tagadhatná, hogy ízig-vérig a vidék gyermeke. Somogyország változatos természeti adottságait élvezi, amelyek sokszor bizony megpróbáltatások elé állítják e fiatal hölgyet. Na, nem mintha elmenekülne előlük, sőt keresi a kihívásokat. Első ránézésre is szembetűnik, nem mindennapos gazdával van dolgunk; és ezt csak tetézi kitartása, amit az élet különböző területein már többször bizonyított.

Döntéstámogató rendszerek az állattartásban

Manapság a nagy cégek leginkább az SAP vállalatirányítási rendszert használják a cég folyamatainak ellenőrzésre. Összességében világszerte 12 millió felhasználó alkalmaz SAP-rendszert, amely az ügyviteli megoldások területén kimagasló szám. Azonban a NAK TechLab programjában számos olyan startup „kerül elő”, amely előbb-utóbb akár komoly konkurenciája is lehet az SAP-nak.

A törpemalacok és a kutyák viselkedését hasonlították össze etológusok

Az ELTE Etológia Tanszék kutatói legújabb kutatásuk során azt hasonlították össze, hogy mennyire keresik a családban élő fiatal kutyák és a törpemalacok az ember közelségét egy új környezetben.

50 milliárdos beruházás Vas megyében

140 millió euró értékű fejlesztésbe kezdett a Nestlé Hungária a büki üzemében. Az élelmiszeripari beruházás 160 új munkahelyet teremt a térség számára. A Vas megyei gyártóközpont már most is több mint 500 embernek ad munkát és az egyik legjelentősebb és legmodernebb állateledel gyár Európában.

Új természetismereti központ jön létre a Nyugat-Mecsekben

Az aktív ökoturizmus fellendülésével egyre nagyobb az igény az élményközpontú és természetközeli szolgáltatások iránt. A Mecsekerdő elkötelezett a térség turisztikai desztinációinak fejlesztésében, ezúttal egy határmenti együttműködés keretében a Nyugat-Mecsekben új természetismereti központ jöhet létre. A projekt nyitókonferenciája 2020. november 25-én zajlott.

Klímaváltozás és állattudományok

Az agrárium és a klímaváltozás kölcsönhatásában az ágazat szereplői kétfrontos háborúra kényszerülnek: egyszerre kell védekezniük a klímaváltozásért a mezőgazdaságot okoló támadásokkal szemben, és alkalmazkodniuk a termelési körülmények változásához.

A világ legdrágább hamburgere Gordon Ramsay-től

A híres Michelin-csillagos brit séf új éttermet nyit Londonban, ahol hamburgereket kínálnak majd, ám aki megkóstolná, annak mélyen a pénztárcába kell nyúlnia.

Válságos helyzetbe került a magyar pulykaágazat

A pulykaágazat árbevétele az idén 10-15 százalékkal csökken egyebek mellett a termelői árak mérséklődése miatt; az ágazat átlagos éves termelési értéke élőállatból 36-40 milliárd forint, feldolgozott termékekből pedig 70-80 milliárd forint - közölte a Magyar Pulykaszövetség elnöke az MTI-vel.