0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Többségi tulajdont szerzett az OTP a Nagiszban és a Hagéban

Az OTP-csoporthoz tartozó PortfoLion 97,91 százalékos részesedést szerzett a NAGISZ-csoportban, miután a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyta a tranzakciót. Az új tulajdonos a jelenlegi operatív menedzsmenttel látja eredményesnek a további működtetésüket.

Erről az október 21-én tartott nádudvari közgyűlésen döntöttek, a NAGISZ Zrt. központjában. A tranzakció keretében a NAGISZ-csoport meghatározó részesedését birtokló Csillag Csemege Kft. magánszemély tulajdonosai üzletrészük 100 százalékát eladták, és velük egy időben a NAGISZ Zrt. kisrészvényeseinek döntő többsége is értékesítette részvényeit. A tranzakció során minden részvényt azonos feltételekkel vásároltak meg. Az ügyletet a Gazdasági Versenyhivatal előzetesen vizsgálta, és az OTP Bank önkéntes kötelezettségvállalására figyelemmel jóváhagyta.

Az érdekeltek hangsúlyozták, hogy a NAGISZ-csoport eredményes működtetése ezután is a jelenlegi menedzsmentre feladata marad. A működtetés során a PortfoLion Zöld Alap irányítása alá tartozó többi társaság tevékenységével összehangolva, azok gazdasági érdekeit és a tevékenységük közötti szinergiákat is figyelembe véve önállóan tervezhetik meg és hajthatják végre a Zöld Alap által jóváhagyott üzleti stratégiájukat.

A közgyűlés elfogadta Kovács Lajos, Csirkés László, Móra Tibor Ferenc, Csendes Ferenc és Polgár Csaba igazgatósági tagok lemondását és az új igazgatóság tagjává választották Benedek Fülöpöt (OTP), Szabó Istvánt (OTP Agrár), Németh Miklóst (OTP) és Molnár Andrást (OTP).

Az új felügyelőbizottsági tagok mandátuma 2023. május 29-ig tart. Felügyelőbizottsági tag lett Horváth Mihály (OTP), Dancs Gyula (OTP), Csirkés László (NAGISZ) és Barkó József (OTP Debrecen). A közgyűlés úgy döntött, Kovács Herman igazgatósági tag jogosult a vezérigazgatói cím viselésére, önállóan, teljes felelősséggel irányítva az operatív feladatokat és gyakorolva a munkáltatói jogokat. Az új szervezet elnökévé Benedek Fülöpöt választották.

A HAGE Zrt. ugyancsak október 21-én tartott közgyűlésén lemondott választott funkcióiról Csirkés László, Polgár Csaba és Kovács Lajos. Ezt követően megválasztották új igazgatósági tagnak és elnöknek Benedek Fülöpöt, a többségi tulajdonos NAGISZ Zrt.-t ő képviseli. Az igazgatóság tagja lett Molnár András, Szabó István, Németh Miklós és Kovács Herman. A közgyűlés 2022. május 29-ig tagjává választotta Kovács Hermant, egyben feljogosította őt a vezérigazgatói cím használatára. A HAGE Zrt. új felügyelőbizottságát Horváth Mihály, Dancs Gyula, Csirkés László és Barkó József alkotják.

A HAGE Zrt. igazgatósága az eddigi öt helyett ezentúl hét tagból áll, a felügyelőbizottság pedig öt helyett négyből.

A tranzakció a NAGISZ-csoport és az OTP-csoport PortfoLion Magyarország között zajlott le. A NAGISZ-csoportról érdemes tudni, hogy 70 éve nemcsak Kelet-Magyarország, hanem hazánk egyik meghatározó mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozása.

Tizenegy különböző feladatra terjed ki a tevékenysége. Fő termékei közé tartozik a hízott élő sertés, a pulyka-tenyésztojás és a napos pulyka, a tyúk tenyésztojás és a naposcsibe. A társaság „Nádudvari” márkanév alatt különböző feldolgozott hús- és tejtermékeket gyárt. Ugyancsak a NAGISZ-csoporthoz tartozik az Alföldi Sertésszövetkezet, van takarmányágazata, szarvasmarha-ágazata, építőipari és beruházási ágazata, és számos egyéb tevékenységet is végez.

Az új többségi tulajdonos, a PortfoLion Magyarország egy budapesti központú regionális kockázatitőke-befektető. Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb bankcsoportja, az OTP részeként fektet be mind korai fázisban lévő, mind érett vállalkozásokba.

Benedek Fülöp, az újonnan megválasztott elnök felhívta rá a figyelmet, hogy szakmai és nem pénzügyi befektetőként vállalkoztak erre a tranzakcióra.

A PortfoLion, mint az egyik legaktívabb tőkebefektető, a kizárólagos kezelésében lévő Zöld Alapon keresztül 2018 vége óta keres és hajt végre elsősorban többségi részesedést nyújtó befektetéseket mezőgazdasági, élelmiszer-feldolgozó és más agráriumhoz kapcsolódó társaságokban.

Részletes tudósításunkat a jövő heti Magyar Mezőgazdaságban olvashatják.

Forrás: magyarmezogazdaasag.hu