0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

A gyönyörű gránátalma

A gránátalma mediterrán növény, de közép-ázsiai őshazájából meghódította Európa déli vidékeit, Dél-Amerikát, Észak-Afrikát és termesztik Indiában, Indonéziában trópusi, szubtrópusi éghajlaton is. Könnyen szaporítható magról vagy gyökérsarjakról, viszonylag ellenálló, gyönyörűen virágzó növény. Ahogy melegszik az idő, hazánkban is mind többfelé lehet termeszteni.

Igen hosszú életű, sűrű bokor vagy kis termetű fa, legföljebb 5 m magasra nő meg. Keskeny bőrnemű levelei fénylő zöldek fonákjuk világosabb, kihajtáskor kissé bronzosak, ősszel lehullanak. Virágai júniustól magánosan vagy csoportban nyílnak az ágvégeken, átmérőjük 5 cm, a gyűrt szirmok lehetnek fehérek vagy a vörös különböző árnyalatai. Az élénkpiros csészelevelek vastagok, húsosak, elhegyesedők és a termésen maradva a gyümölcs jellegzetes megjelenését adják. 

A legelterjedtebbek a sötétpiros és a sárgászöld gyümölcsű fajták, de léteznek szinte feketék is. Átmérőjük 5-12 cm, 6-12 rekeszükben sok mag búvik meg, amelyek húsos magköpenyét fogyasztjuk. Éréskor a gyümölcshéj még könnyen vágható, később megkeményedik.

A magok száma több száz, egy nagyobb gyümölcsben ezernél is több lehet, innen ered, hogy a gránátalma a termékenység szimbóluma.

A gyümölcs lassan fejlődik, így a július után termékenyülő virágokból már ritkán érik be a termés, a bokron viszont nagyon szépen mutat a termések és virágok együttese. Hosszan tárolható és 2-3 °C-on megtartja értékes tulajdonságait.

A mediterrán növényekhez hasonlóan a szabadba ültetett növények jól gazdálkodnak a természetes csapadékkal; csak kivételesen száraz években kell öntözni, de az edényben nevelt gránátalma a vegetáció alatt rendszeres öntözést igényel.

Csaknem minden talajban jól díszlik, megél a kopáros, meszesebb és agyagos területen is. Legszebben jó minőségű, humuszban gazdag laza vagy középkötött talajon fejlődik és meghálálja a rendszeres tápanyag-utánpótlást. A nyár második felétől már ne trágyázzuk, hogy a hajtások beérjenek.

Csak teljesen napos fekvésben virágzik rendszeresen, hőigénye miatt pedig északról védett helyre, épület, kerítés mellé ültessük.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu