0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Nincs vége a szerelemnek a Pilisi Parkerdőben!

Jelentős érdeklődés övezte idén is a Pilisi Parkerdő vezetett szarvasbőgés túráit. A résztvevők nemcsak hallhatták a gímbikák alkonyattól felerősödő bőgését, agancscsattogását, a szerencsésebbek láthatták is a nemes vadat. Bár az őszi erdő egyedülálló hangjelenségének, a szarvasbőgésnek lejárt az ideje, a nászidőszaknak még sincs vége a Parkerdőben.

Októberben zajlik ugyanis a dámszarvasok barcogása, amit a muflonok berregése követ, majd a vaddisznók búgásával zárul az erdei nagyvadak őszi-téli szaporodásának időszaka.

A Pilisi Parkerdőben élő öt nagy vadfajból négynek az őszi és a kora téli hónapok jelentik a szerelem időszakát.

A sort a gímszarvasok kezdik szeptemberben, leginkább az esti és a hajnali szürkületben hallható bőgésükkel jelezve, hogy itt a nász ideje.

A gímszarvas bikák ebben az periódusban jellegzetes hanggal kommunikálnak, ami árulkodik fizikai állapotukról, méretükről és még a vérmérsékletükről is. Ilyenkor a hímek folyamatosan a háremük – ünők, tehenek – közelében maradnak és éberen vigyázzák, hogy a konkurencia ne juthasson a közelükbe. Ha mégis megjelenik egy betolakodni szándékozó, először hangjukkal próbálják távolmaradásra bírni, ha ez eredménytelen, meg is vívnak egymással. Ilyenkor messziről hallható az egymásnak feszülő, verekedő bikák agancsainak csattogása. Mindennek fül, szerencsésebb esetben szemtanúi is lehettek azok, akik részt vettek a Pilisi Parkerdő erdészeteinél idén is megszervezett szarvasbőgés túrák valamelyikén.

A program népszerűségét jelzi, hogy a Budapesti, Visegrádi, Valkói és Gödöllői Erdészet – szakemberek által vezetett – kirándulásaira idén több mint hatszázan jelentkeztek.

A visszajelzések alapján minden résztvevő maradandó élménnyel gazdagodott. A csoportokat vezető erdészek nemcsak kalauzolták a túrázókat, hanem számtalan információt, köztük érdekességeket is megosztottak velük. Így például azt, hogy a 200-250 kilós gímbikák a nászidőszakuk ideje alatt alig esznek, így súlyuk 20-25%-át is elveszíthetik, ami több is lehet, mint 50 kilogramm, illetve, hogy a gímszarvasok vemhességi ideje 240 nap, így a „borjúboom” 8 hónap múlva várható.

Bár a szarvasbőgés már lezajlott, a szerelemnek még sincs vége a Parkerdőben, ugyanis a gímszarvasok után a dámszarvasok nászidőszaka veszi kezdetét, amit barcogásnak neveznek, majd a muflonok utódokról gondoskodó berregése következik, végül pedig a vaddisznók búgásával zárul az erdei nagy vadfajok szaporodásának mozgalmas időszaka.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.