0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Glifozátmaradvány a trágyában

Japán fürjekkel végzett korábbi kísérletek kimutatták, hogy miként halmozódik fel a baromfitápban lévő glifozát a madarak ürülékében. Ezekben a kísérletekben a fürjek egyik csoportját glifozáttal szennyezett táppal, a másik csoportot pedig glifozátot nem tartalmazó, organikus takarmánnyal etették.

Ezzel lehetett tesztelni, hogy a baromfitrágyában lévő glifozátmaradék befolyásolja-e a haszonnövényeket, amennyiben az ürüléket trágyaként használják fel.

Az University of Turku kutatói szamócával és réti csenkesszel ültették be a kísérleti területet. A növényeket aztán a glifozátos táppal, illetve az organikus táppal etetett fürjek ürülékét tartalmazó alommal trágyázták. A szamóca és a csenkesz tenyészideje alatt végig figyelték a növények növekedését és szaporodását.

A nagy mennyiségű (158 mg/kg) glifozátmaradvány csökkentette mindkét vizsgált haszonnövény növekedését, és a szamócatermést még akkor is, amikor a tenyészidő alatt a talajban lévő glifozát mennyisége gyorsan lecsökkent.

Ezenfelül, a glifozátmaradványt tartalmazó baromfitrágyának közvetett hatásai is voltak. A nagyobb réti csenkeszek több virágzatot hoztak és a növényevő rovarok előnyben részesítették a nagyobb szamócákat.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság