Back to top

A hűtési technológiákról tart szakmai programot a NAK

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága a „TANULJUNK EGYÜTT!” című programsorozat keretében ingyenes szakmai eseményt rendez, amelyen az iparág szereplői megismerhetik, hogyan javítható a termékek minősége a vákuumtechnika segítségével.

A vákuumhűtés évtizedek óta létezik, de ez a technológia csak mára érte el azt a szintet, hogy széles körben elterjedjen, különösen a sütőipar területén. Mivel – kiemelten a sütőiparban – a gyártás és az értékesítés gyakran eltérő helyszíneken zajlik, fontos egyrészt a termelési mennyiségek optimalizálása, másrészt annak biztosítása, hogy a megfelelő mennyiségű és legjobb minőségű pékáruk adott időben mindig elérhetőek legyenek az értékesítési pontokon.

A vákuumhűtés azonban nem csak hűtést jelent, hanem a sütési folyamat részét képezi, ezért a sütési folyamat idejét is lerövidíti ez a technika, továbbá javítja a késztermék minőségét is

A vákuumhűtési ismeretek bővítését szolgáló, „TANULJUNK EGYÜTT!”-programját a NAK Élelmiszeripari Igazgatósága 2020. november 19-én, az IREKS-STAMAG Kft. komáromi vevőközpontjában rendezi meg.

Az egynapos rendezvényen a résztvevők megismerkedhetnek a QualityVac alapú vákuumtechnika alapvető funkcióival, láthatják, hogyan javítható a termékek minősége ennek segítségével, és megismerhetik a használatával kapcsolatos legfontosabb tényezőket.

A gyakorlatorientált eseményen a hagyományos leveles finomáruk, kelt-dúsított tésztafélék, különleges táplálkozási célokat szolgáló kenyérfélék, snack termékek kihűtését is bemutatják, és további szemléletformáló, hasznos ötleteket is kaphatnak az érdeklődők.

A programon való részvétel rendezett kamarai tagság mellett ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Az utazás költsége a résztvevőket terheli. A programtervet tartalmazó meghívó itt, a regisztrációs link itt érhető el. A programon maximum 18 fő vehet részt, ezért a regisztráció nem jelent automatikus részvételi lehetőséget. A jelentkezést követően a kamara munkatársai felveszik a kapcsolatot az érdeklődőkkel! További információkat Polczer Katalin élelmiszeripari szakértőtől kaphatnak, a polczer.katalin@nak.hu címen vagy a +36 70 490 50 80-as telefonszámon.

Az igazgatóság az eseményt a hatályos jogszabályok szerinti járványügyi óvintézkedések betartásával rendezi meg. A járványügyi helyzet változása miatt szükséges további intézkedések – így a program esetleges törlésének – jogát az igazgatóság fenntartja.

Forrás: 
NAK

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Minden, amit a rostokról tudni kell - 14 magas rosttartalmú élelmiszer

Tudjuk, hogy a szervezetünknek rostra van szüksége, de azt is, hogy miért? A szervezetünk nem tudja kellően megemészteni a rostokat, de pont ezért van szükségünk rájuk, hogy edzésben tartsuk. Ezek a tápanyagok segítenek szervezetünknek szabályozni például a cukrokat, ezáltal kordában tartva az éhségérzetet.

Betakarítónap a helyi termékekért

Egyre inkább visszatérnek a termelésbe az olyan gazdák, akik nemcsak minél finomabb és jobb, hanem egyben egészséges termékeket akarnak kínálni az embereknek, és ez egyre inkább bekerül a köztudatba. A Reziben tartott Gyümölcsoltó és –betakarító Nap évek óta kiváló alkalmat nyújt, hogy olyan gazdálkodók is bemutatkozzanak a nagyközönségnek, akik egyelőre kicsiben termelnek.

Lesz elegendő hal az ünnepekre

A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) közös sajtótájékoztatót tartott Akasztón. Az esemény aktualitását az adta, hogy októberben a víz lehűlésével megkezdődnek az őszi halászatok és a természetes vizeink telepítése.

Lesz elég hazai krizantém az árusoknál

Sokan vásárolnak krizantémot mindenszentek és halottak napjához közeledve. A nagyvirágú fajták iránt a legnagyobb a kereslet, és októberben, november elején talál gazdára a hazai termés döntő többsége – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.

Tinédzserek agrárprojektjeit díjazza az Agrárkamara

“Megnézem ezt magamnak!” címmel projektkészítési pályázatot hirdet 10-15 éves tanulók számára a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A köztestület ezzel is szeretné közelebb vinni az agráriumot a pályaválasztás előtt álló gyerekekhez.

A jövőben megduplázódhat a tengeri élelmiszer fogyasztásunk

Egy új kutatás szerint 2050-re a világ lakossága kétszer annyi tengeri élelmiszert fog fogyasztani, mint jelenleg. A halak, puhatestűek vagy rákok iránti megnövekedett kereslet ellenére a fenntartható halászat felé való fordulás segíthet az alultápláltság kezelésében és az emberiség környezeti lábnyomának csökkentésében.

Múlt, jelen és jövő OMÉK 2021.

Az ország legnagyobb termelői piacán egy gombostűt nem lehetett leejteni, akkora volt a tolongás. Ami persze nem csoda, hisz finomabbnál finomabb élelmiszereket hoztak a kiállítók a standokra, a gyerekek megcsodálhatták őshonos haszonállatainkat, a felnőtteknek pedig egyebek mellett szemináriumokat tartottak borról, sörről, pezsgőről… Mindez pedig mosolyt csalt az emberek arcára.

Omega-3: a gyulladáscsökkentő csodaszer

Az omega-3-ak azok a jótékony hatású zsírok, amelyek halakban, egyes kagylókban, valamint magvakban, diófélékben és azok olajaiban találhatók. Ezek a zsírsavak kettős feladatot látnak el: szerepet játszanak a gyulladáscsökkentő vegyületek létrehozásában, és segítenek a gyulladásos markerek termelődésének visszaszorításában is.

Sri Lanka egyelőre letett ambiciózus biogazdálkodási tervéről

Sri Lanka a világon elsőként szerette volna organikussá átalakítani a mezőgazdaságát, ennek keretében teljes tilalmat rendelt el a műtrágyák importjára.

Fogyasztása kínzás, boldogság és függőség egyben

Napjainkban egyre nagyobb a keletje a chilipaprika-termékeknek, és egyre többen kezdenek bele a termesztésébe is. A termesztők számos hazai és nemzetközi versenyen mérhetik össze a paprikából készített különféle termékeiket, amelyek mind inkább előfordulnak mindennapjaink étkezésébe, valamint a hazai gasztronómia is szívesen nyúl a chilis termékekhez.