Back to top

A Corteva Agriscience vezérigazgatója a klímapozitív mezőgazdaság fontosságát hangsúlyozta

A COVID-19 járvány gazdasági hatásának ellensúlyozására több nemzet együttes elkötelezettségére van szükség, és fokozottabb figyelemre a fenntartható mezőgazdaságot illetően - jelentette ki Jim Collins a Corteva Agriscience vezérigazgatója, a Financial Times Global Food Systems virtuális csúcskonferenciájának kiemelt szekciójában, a „Klímapozitív Mezőgazdaság a COVID-járvány utáni világban”.

Fotó: Corteva Agriscience
„A mezőgazdasággal foglalkozók számára elmúltak azok az idők, amikor a fenntarthatóság csak az egyik eleme volt egy üzleti vállalkozásnak. Most már maga a fenntarthatóság a lényeg. Jobban szolgálhatjuk a globális élelmiszerlánc résztvevőit, ha vállalkozásunkat minden szempontból átértékeljük a fenntarthatóság prizmáján keresztül vizsgálva" - közölte Jim Collins.

Collins felvázolta azt az utat, amelyet a Corteva Agriscience a 2030-ig szóló Fenntarthatósági Stratégiájában határozott meg saját fenntarthatósági céljainak elérésére.

A vállalat 14 stratégiai célja, melyet az elkövetkezendő 10 évben szeretnének elérni, négy alappillérre épül: a mezőgazdasági termelők javát szolgáló célok; a termőföld javát szolgáló célok; a közösségek javát szolgáló célok, valamint a vállalat működésére vonatkozó célok.

Néhány példa a fentiekre:

A Corteva Agriscience 2021 júniusában fog bejelenteni egy tervet a működése során keletkező üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére.

Collins elmondta az online hallgatóságnak azt is, hogy a járvány megmutatta, milyen égető szükség van a globális élelemiszerlánc működésének hatékonyabbá tételére.

Megemlítette azt az ellentmondást, hogy miközben pazaroljuk az élelmiszert, a COVID-19 járvány következtében, minden eddiginél több ember éhezik.

Ezzel összefüggésben megemlítette, hogy a Corteva és partnerei elkötelezettek a tudományosan megalapozott intézkedések és irányelvek támogatásában, amelyek lehetővé teszik a gazdálkodók számára, hogy a növekvő népesség számára elegendő és tápláló élelmiszert állíthassanak elő.

„Egy válságban mindig ott rejlik a lehetőség is.

Az elmúlt 10 hónap során nagyon őszinte megbeszéléseket folytattunk számos égető, a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos kérdésről” - mondta Collins. „Globális élelmezésbiztonság. Extrém időjárási események. Társadalmi elégedetlenségi mozgalmak. Gazdasági méltányosság. És természetesen maga a világjárvány is olyan vitafelületeket teremtett a mezőgazdaság számára, amelyeken a globális élelmiszerlánc régóta figyelmen kívül hagyott hiányosságai kerülnek terítékre.

Az a munka, amit ma elvégzünk, olyan változásokat tesz lehetővé számunkra, melyek hosszú távú és pozitív hatással lesznek az élelmiszerláncra.”

Collins hozzátette: „Mindannyiunknak együtt kell működni egy mindenki számára elengedő táplálékot biztosító, átfogó és fenntartható élelemiszerrendszer felállításában…miközben napjaink fogyasztóinak változó szükségleteit és igényeit is ki kell elégítenünk."

A Világbank előrejelzése szerint a járvány gazdasági hatása körülbelül 100 millió embert sodorhatott mélyszegénységbe. Collins hozzátette: „A COVID pandémia kitörése óta több mint egymillióan haltak meg a koronavírusfertőzés következtében, ugyanakkor, több mint 7 millió ember halt éhen (az ENSZ Élelmezési Világprogram adatai alapján).

A Corteva több mint 20 000 alkalmazottat foglalkoztat világszerte, akik mind elkötelezettek a világban felhalmozódó, mintegy 1,3 milliárd tonnányi fel nem használt élelmiszerkészlet csökkentése mellett.

„Kollégáink, ügyfeleink és partnereink elkötelezettek ennek a készletnek az átcsoportosításában, amely így több mint 2 milliárd ember ellátására lehet elegendő.”

Forrás: 
Corteva Agriscience

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Színes őszi immunerősítők

Elődeink a gyógyuláshoz, szépüléshez vagy éppen a főzéshez is gyakran hívták segítségül a természet gazdag kincsestárát, ami máig kíméletes és olcsó megoldás. Az őszi, színesedő erdőben tett kiránduláskor is sokféle immunerősítő termésre bukkanhatunk.

Biztos, hogy az erdőbe valók?

Az utóbbi másfél évtizedben igen népszerűvé váltak a motoros technikai sportok hazánkban. Olyannyira, hogy gyakorlásuk már a védett és a fokozottan védett területekre is kiterjedt. Veszélyezteti az élővilágot, és mind nagyobb gondot okoz a természet értékeit tiszteletben tartó, megóvni óhajtó csoportok, mint a gyalogtúrázók, a vadgazdálkodók és az erdészek számára.

Az első széndioxid semleges tejüzem

A klímaváltozás hatásai miatt számos országban - például Ausztráliában - kiemelt figyelmet fordítanak az agrárszektorban jelentkező káros anyag kibocsátásra, ezért több kezdeményezés indult a fenntartható élelmiszerellátás megteremtésére.

Fontos változások a földhasználat szabályozásában

Az utóbbi időszakban jelentősen változott a földforgalmazás szabályozása, ami a földhasználat terén is érdemi változásokat eredményezett. A törvénymódosítások célja az öntözési beruházások elősegítése és a családi gazdálkodás reformjának földügyi támogatása volt, azonkívül kiemelt szerepet játszott a változtatásokban az adminisztráció egyszerűsítése és a földdel való visszaélés megakadályozása.

Évindító agrárgondolatok

„Mi várható 2021-ben a magyar agráriumban?” – e címmel szervezte meg évindító szakmai beszélgetését a Magyar Közgazdasági Társaság Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Szakosztálya. Előadást tartott Udovecz Gábor és Kapronczai István, az Agrárgazdasági Kutató Intézet két korábbi főigazgatója, valamint Vajda László, a szakosztály alelnöke, a Földművelésügyi Minisztérium volt főcsoportfőnöke.

Újabb hungarikumok a Kossuth Rádió műsorában

A Magyar Kultúra Napján kezdi sugározni a Kossuth Rádió a 200 részes sorozatot. Az egyes részeket 200 napon át a 6.30-as Krónikát követően hallgathatják meg az érdeklődők. Az első részben Karikó Katalinról, az Amerikai Egyesült Államokban élő magyar kutatóbiológus-biokémikusról, az mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatójáról lesz szó.

Kevesebb cukor lesz, nyár végére elfogyhatnak a készletek

A tavalyi cukorrépa termés Európában, különösen Franciaországban és Lengyelországban jóval kevesebb volt az előző évieknél, ami felveti azt a lehetőséget, hogy nyár végre elfogynak a cukorkészletek. A cukortermelés beleértve az izoglükózt, azaz az élelmiszeripar által használt, kukoricából készített édesítőszert is az Európai Unióban 16,3 millió tonna volt tavaly.

Elmarad a 2021-es ProWein a COVID-19 járvány miatt

A Covid-19-hez kapcsolódó korlátozások miatt a ProWein 2021-et - a világ vezető és legjelentősebb bor- és szeszesital-vásárát - nem tervezik megszervezni március 19-23 között. A következő ProWein kiállítást Düsseldorfban 2022. március 27-29 között tartják meg.

Konzultáció az új uniós szakpolitikai intézkedésekről és jogszabályokról

Az Európai Bizottság az új uniós szakpolitikai intézkedésekről és jogszabályokról szóló konzultációs oldalán nyilvánosságra hozta az élelmiszerek címkézése, a tápanyagprofilok meghatározása és az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok (FCM-ek) jogszabályi felülvizsgálatának témájában indított felhívásait.

A járvány ellenére nőtt az utasok száma a Pálházi Állami Erdei Vasúton

Felemás esztendőn vannak túl az ÉSZAKERDŐ Zrt. által fenntartott kisvasutak. A Lillafüredi Állami Erdei Vasúton (LÁEV) csökkent, a Pálházi Állami Erdei Vasúton (PÁEV) viszont növekedett az utasok száma, a 2019-es esztendőhöz viszonyítva. A LÁEV szerelvényein több mint 152 ezren utaztak, a PÁEV-nél pedig meghaladta a 43 ezret a jegyet váltók száma.