0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Támad a rákpestis a sógorok felől

Számos kérdést felvet az amerikai folyamirák, vagy más néven jelzőrák megjelenése, miután 2018 októberében a Lajta mosonmagyaróvári szakaszán megfigyelték. Ez az Európa vizeiben egyik leggyorsabban terjedő, idegenhonos rákfaj súlyos betegséget terjeszt.

A Lajta főként Ausztriában található, de Magyarországon Mosonmagyaróvárnál torkollik a Mosoni-Dunába. Hazánkban az első példányait 1998-ban találták meg a Gyöngyös-patakban Kőszeg alatt, és ezt követően is főleg a nyugat-magyarországi, valamint a Dráva vízgyűjtőjéhez tartozó vízfolyásokból került elő.

A jelzőrák tényleges, állandó jelenlétét 2019-ben több alkalommal is megpróbálták igazolni.

A Magyar Haltani Társaság kollégái csalizott rákvarsák, elektromos kutatói halászgép és kézi hálók alkalmazásával próbálta felmérni a Lajta mosonmagyaróvári, a Mosoni-Duna Lajta-torkolat alatti, valamint a Duna Gönyű és Medve közti szakaszán a jelzőrák hazai megjelenését.

A vizsgálatok valamennyi mintavételi módszerrel igazolták a jelzőrák stabil állományát a Lajta és a Mosoni-Duna mosonmagyaróvári szakaszán.

De a vizsgálati eredmények más fajra is felhívták a figyelmet, a jelzőrákon kívül előkerült a cifrarák egy-egy példánya a Mosoni-Duna véneki és győri, valamint három fiatal egyede a Duna gönyűi szakaszán.

Ennek a két rákfajnak azért rendkívül aggasztó a Szigetköz vízrendszerében való terjedése, mert mindkét faj aktívan terjeszti a rákpestisnek nevezett gombabetegséget, ami komoly veszéllyel fenyegeti őshonos tízlábú rákjainkat.

Ennek következményeképpen a Szigetközben a kecskerák állományának a visszaszorulása várható, főként ott, ahol a jelzőráknak jelentős állománya kialakult, ugyanis a kecskerák állományait a környezeti tényezőkkel szemben jobb tűrőképességű és szaporább észak-amerikai faj könnyűszerrel kiszoríthatja.

Amennyiben a jelzőráknak nagy egyedsűrűségű állománya alakulnak ki a Szigetközben, az a partfalaiban és az árvízvédelmi töltéseiben is jelentős károkat okozhatna.

A jelzőrák terjedése Európában évtizedek óta nyugat-kelet irányú, Magyarországon is ez a tendencia várható a Duna vízrendszerében.

Magyarország folyóvizeiben való megjelenése fontos vizsgálandó terület, mivel a jelzőrák terjeszkedése jelentős természetvédelmi és vízgazdálkodási problémákat okozhat.

Az ELTE egyik hallgatója 2018-ban fogta ki a jelzőrákot a Lajtából, akkor a Mosonmagyaróvári Városi TV készített Liziczai Márkkal interjút:

youtube://v/vd67UdQ7bhc

 

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu