Back to top

Támad a rákpestis a sógorok felől

Számos kérdést felvet az amerikai folyamirák, vagy más néven jelzőrák megjelenése, miután 2018 októberében a Lajta mosonmagyaróvári szakaszán megfigyelték. Ez az Európa vizeiben egyik leggyorsabban terjedő, idegenhonos rákfaj súlyos betegséget terjeszt.

A Lajta főként Ausztriában található, de Magyarországon Mosonmagyaróvárnál torkollik a Mosoni-Dunába. Hazánkban az első példányait 1998-ban találták meg a Gyöngyös-patakban Kőszeg alatt, és ezt követően is főleg a nyugat-magyarországi, valamint a Dráva vízgyűjtőjéhez tartozó vízfolyásokból került elő.

Fotó: Wikipédia
A jelzőrák tényleges, állandó jelenlétét 2019-ben több alkalommal is megpróbálták igazolni.

A Magyar Haltani Társaság kollégái csalizott rákvarsák, elektromos kutatói halászgép és kézi hálók alkalmazásával próbálta felmérni a Lajta mosonmagyaróvári, a Mosoni-Duna Lajta-torkolat alatti, valamint a Duna Gönyű és Medve közti szakaszán a jelzőrák hazai megjelenését.

A vizsgálatok valamennyi mintavételi módszerrel igazolták a jelzőrák stabil állományát a Lajta és a Mosoni-Duna mosonmagyaróvári szakaszán.

De a vizsgálati eredmények más fajra is felhívták a figyelmet, a jelzőrákon kívül előkerült a cifrarák egy-egy példánya a Mosoni-Duna véneki és győri, valamint három fiatal egyede a Duna gönyűi szakaszán.

Ennek a két rákfajnak azért rendkívül aggasztó a Szigetköz vízrendszerében való terjedése, mert mindkét faj aktívan terjeszti a rákpestisnek nevezett gombabetegséget, ami komoly veszéllyel fenyegeti őshonos tízlábú rákjainkat.

Fotó: Wikipédia
Ennek következményeképpen a Szigetközben a kecskerák állományának a visszaszorulása várható, főként ott, ahol a jelzőráknak jelentős állománya kialakult, ugyanis a kecskerák állományait a környezeti tényezőkkel szemben jobb tűrőképességű és szaporább észak-amerikai faj könnyűszerrel kiszoríthatja.

Amennyiben a jelzőráknak nagy egyedsűrűségű állománya alakulnak ki a Szigetközben, az a partfalaiban és az árvízvédelmi töltéseiben is jelentős károkat okozhatna.

A jelzőrák terjedése Európában évtizedek óta nyugat-kelet irányú, Magyarországon is ez a tendencia várható a Duna vízrendszerében.

Magyarország folyóvizeiben való megjelenése fontos vizsgálandó terület, mivel a jelzőrák terjeszkedése jelentős természetvédelmi és vízgazdálkodási problémákat okozhat.

Az ELTE egyik hallgatója 2018-ban fogta ki a jelzőrákot a Lajtából, akkor a Mosonmagyaróvári Városi TV készített Liziczai Márkkal interjút:

Jelzőrákot találtak a Lajtában

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Biztos, hogy az erdőbe valók?

Az utóbbi másfél évtizedben igen népszerűvé váltak a motoros technikai sportok hazánkban. Olyannyira, hogy gyakorlásuk már a védett és a fokozottan védett területekre is kiterjedt. Veszélyezteti az élővilágot, és mind nagyobb gondot okoz a természet értékeit tiszteletben tartó, megóvni óhajtó csoportok, mint a gyalogtúrázók, a vadgazdálkodók és az erdészek számára.

Az erdő igazi tanítómester

Jung László úgy tartja, az erdő maga az állandó változás. Minden nap más arcát mutatja, más kihívásokat tartogat, és a benne gazdálkodók is ilyen sokoldalúak. Az EGERERDŐ Zrt. korábbi vezérigazgatója a szakmában eltöltött 40 év tapasztalatait felhasználva friss nyugdíjasként sem állt le, folytatja kutatásait, téziseket állít fel, s megdönti korábbi sajátjait.

Az erdő örök, de nem hagyhatjuk magára

Az állami kezelésben lévő erdők jelentős része természetvédelmi oltalom alatt áll. A fokozottan védett, védett vagy Natura 2000 rendeltetésű erdők esetében gazdasági szempontok helyett a természetvédelmi elvárásokat előtérbe helyezve kell meghatározni az erdőkezelés céljait.

A Mitsubishi is beszáll a laborhús piacba

A Mitsubishi Corporation úgy döntött, hogy együttműködik az izraeli Aleph Farms céggel a laboratóriumban termesztett húsok gyártásában és forgalmazásában. Ennek az a célja, hogy Japánban csökkenjen az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása.

Szőlőtermesztés: itthon is hasznos dél-amerikai tapasztalatok

A klímaváltozás szőlőtermesztésre gyakorolt hatása az egyik legdivatosabb téma manapság, sokan szeretnek róla nyilatkozni. Mi, akik a trópuson dolgoztunk Dél-Amerikában, és még ma is kapcsolatban vagyunk az ottani munkatársakkal, kissé másként látjuk a kérdést, mint azt Magyarországon kezelik.

Országos Állatvédelmi kerekasztal-beszélgetés sorozatot indított a miniszteri biztos

Fontos beépíteni a helyi tapasztalatokat a megújuló Nemzeti Állatvédelmi Programba - hangsúlyozta a program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos az idei év első kerekasztal-beszélgetését követő sajtótájékoztatón, Győrben.

Cigánycsuk lett idén az Év madara

Természetvédelmi problémákkal érintett madárfajokra hívja fel a figyelmet 1979 óta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az Év madara programjával. A négy évtizede futó program során minden évben három madárfaj közül választhatta ki a lakosság azt a fajt, amelyik az adott évben kiemelt figyelmet kap természetvédelmi szempontok alapján. Idén a cigánycsuk lett a győztes!

Kisebb-nagyobb lépések a fenntarthatóság érdekében

A fenntartható mezőgazdaság és élelmezés szempontjából nagy jelentőségű a zöldség-gyümölcs termesztés, áll a Fruit Logistica Trend Report 2020-as kiadásában. Számítások szerint 2050-re kétszer több friss terméket kellene fogyasztanunk, hogy elérjük a kívánt célt.

Télen nyíló apróságok

Január ugyan a legzordabb hónap szokott lenni hazánkban, de a klímaváltozás hatására mintha enyhült volna az utóbbi években. Már az újév első napjaiban érdemes körülnézni a kertben, mert ha időben elültettük, több lágyszárú növény is megörvendeztet a virágaival az első hónapokban.

Több településen továbbra is rossz a levegőminőség

Több településen továbbra is magas a légszennyezettség a szálló por koncentrációja miatt.