0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Az Annafürdői Vendégházat választották az Év turistaházává

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ első alkalommal hirdette meg az Év turistaháza pályázatát. Az október 15-én lezárult a pályázatra több tucat nevezés érkezett, a tíz döntősre a közösségi médiában szavazhatott a nagyközönség. A pályázat célja a turistaszállások népszerűsítése, és hogy minél többen tervezzenek többnapos hazai kirándulást.

A beérkezett több tucat nevezés közül az Aktív Magyarország szakmai zsűrije választotta ki a tíz döntős turistaházat. Az elbírálás során olyan szempontokat vettek figyelembe, amik egy turistaház turisztikai értékét meghatározzák. Fontos elvárás volt az építmény állapota, környezetének rendezettsége, berendezésének korszerűsége, a konyha, fürdőszoba felszereltsége, illetve, hogy minél több turistaút vezessen hozzá. Előnynek számított, ha a helyszín a gyalogos megközelítés mellett kerékpárral is elérhető, illetve ha a közelben sok a látnivaló.

A kiválasztott tíz turistaházra, október 19-29. között az Aktív Magyarország Facebook oldalán lehetett szavazni, amelyben együttműködő médiapartnerként részt vett a Csodálatos Magyarország és a Csodálatos Balaton oldal is.

A közösségi oldalon több mint nyolcezer szavazat érkezett a tíz turistaházra. Két turistaház között – a Vízfő Turistaház és az Annafürdői Vendégház–, szoros hajrá alakult ki, melyet végül a Annafürdői Vendégház nyert meg 1924 vokssal.

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. által működtetett Annafürdői Vendégház a Tolnai-hegyhát déli részén csodás erdei környezetben helyezkedik el.

A hangulatos, vörösfenyő-rönkökön álló, akadálymentesített vendégház, illetve a mellette működő erdei iskola jelentős funkcionális bővítésen, korszerűsítésen és minőségi fejlesztésen esett át.

A vendégháznak otthont adó, közel 100 hektáros, természetszerű erdőgazdálkodási módszerrel kezelt parkerdő közepén, öreg bükkfák tövében ered az Annaforrás, amely a Kőris-völgyi patakot és azon keresztül az erdővel körülvett pihenőtó természetes vízellátását biztosítja. A forrás körüli régi épületek felújításával és a parkerdei közjóléti berendezések létrehozásával ökoturisztikai fejlesztések sora valósult meg a közelmúltban, így jött létre a Turisztikai és Természetismereti Központ, mely hamar a turisták és a kiránduló csoportok kedvelt úti céljává vált.

A parkerdőben horgászati lehetőség, biciklikölcsönzés, vadaspark, tanösvények, szabadtéri kemence, grillező- és tűzrakóhely, kilátó, lombkoronaösvény, erdei pihenők, erdei kisvendéglő, interaktív játszva-oktató eszközök segítik a szabadidő hasznos eltöltését.

Képzett túravezetőkkel természetismereti és kulturális túrákon lehet részt venni. Kerékpárosbarát hely, kézműves-foglalkozásokat, lovas programokat, játékos vetélkedőket is tartanak turistacsoportok, gyerekes családok és egyéni látogatók számára egyaránt.

A szavazáson részt vett turistaházak rangsora:

Annafürdői Vendégház: 1924 szavazat

Vízfő Turistaház: 1760 szavazat
Ágasvári Turistaház: 1005 szavazat

Kútbereki Turistaház Matracszállás és Nomád Táborhely: 655 szavazat

Som-hegyi Turistaház: 614 szavazat

Hubertlaki Kulcsosház: 593 szavazat

Károly-lak Turistaház: 578 szavazat

Rudolf-tanya: 525 szavazat

Kőhegyi Czibulka János Menedékház: 472 szavazat
Kistolmácsi Erdei Lak: 316 szavazat

Forrás: OEE/Aktív Magyarország