Back to top

A bevásárlóközpontok is korlátozások alá esnek akárcsak a kisboltok

Franciaországban a szupermarketek azonos korlátozásokkal fognak szembesülni, mint a kisboltok: miszerint a nem alapvető termékek eladásában szabályozást vezetnek be. A kisüzletek tulajdonosainak nincs lehetőségük szembe szállni ezekkel az állami szabályozásokkal – közölte a francia pénzügyminiszter.

A kisbolt tulajdonosok csalódottan fogalmaztak a kényszerhelyzetről, amiért be kell zárniuk üzleteiket, miközben a bevásárlóközpontoknak az is megengedett, hogy nem létszükségletű termékeket árusítsanak, mint például cipők, ruhák, szépségápolási termékek és virágok csak azért, mert élelmiszert is árulnak.

Jean Castex miniszterelnök közölte, hogy vasárnaponként a bevásárlóközpontoknak nem szabad olyan termékeket árulni, amelyek nem alapvetők, ellenben az üzlettulajdonosok – akik felhalmozták a készleteiket karácsonyra és talpra szeretnének állni a tavaszi bezárások után – továbbra is nyitva akarják tartani boltjaikat, amiben a polgármesterek Franciaország-szerte több városban is támogatják őket.

„Az állam meggondolatlan önkormányzati rendeleteket kezdeményez, amellyel ellenszegül az államhatóságnak és veszélyezteti honfitársaink egészségét” – mondta Bruno Le Maire pénzügyminiszter az RTL rádiónak.

Hozzátette: amikor a koronavírus fertőzések száma csökken, az állam enyhítheti a bezárási szabályokat és néhány üzletnek engedélyezheti, hogy - bizonyos feltételek betartásával, mint a nyitvatartási idő megtárgyalása - újra kinyithasson. Az új szabályozás november 12-től léphet érvénybe.

Nem alapvető termékek

Eközben a bevásárlóközpontok szintén tilalmakkal fognak szembesülni a nem alapvető termékek eladásával kapcsolatban. Nem fogják engedélyezni, hogy cipőt, ruhát vagy virágot áruljanak.

„Amit bevásárlóközpontban árulhatnak, azt a kisboltok is eladhatják.

Manapság egy olyan bolt, ami számítástechnológiai termékeket árul nyitva lehet, mert a termékeik hasznosak az otthoni munkavégzés során, akárcsak azok, amiket szupermarketekben árultak.

A higiéniai termékek szintén árulhatók a szupermarketekben és gyógyszertárakban is” – közölte.

Kifejtette, hogy elfogadhatatlan volt a túlzsúfoltság a bevásárlóközpontokban, és meg kellett volna húzni a határt a vásárlók létszámában, például úgy, hogy egy fő négy négyzetméteres területen tartózkodhat, vagy 250 ember 1000 négyzetméter területű bevásárlóközpontban.

„Azt javaslom, hogy a bejáratoknál ellenőrizzék az vásárlók számát. Amennyiben, ha ez a korlátozás nem elég biztonságos, még jobban szigorítani fogunk a rendelkezéseken” - mondta.

Forrás: 
esmmagazin.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Színes őszi immunerősítők

Elődeink a gyógyuláshoz, szépüléshez vagy éppen a főzéshez is gyakran hívták segítségül a természet gazdag kincsestárát, ami máig kíméletes és olcsó megoldás. Az őszi, színesedő erdőben tett kiránduláskor is sokféle immunerősítő termésre bukkanhatunk.

Biztos, hogy az erdőbe valók?

Az utóbbi másfél évtizedben igen népszerűvé váltak a motoros technikai sportok hazánkban. Olyannyira, hogy gyakorlásuk már a védett és a fokozottan védett területekre is kiterjedt. Veszélyezteti az élővilágot, és mind nagyobb gondot okoz a természet értékeit tiszteletben tartó, megóvni óhajtó csoportok, mint a gyalogtúrázók, a vadgazdálkodók és az erdészek számára.

A svájci csokoládégyárnak is bevételkiesést okozott a pandémia

A koronavírus-járvány 2020-ban rányomta a bélyegét Lindt & Sprüngli csokoládémanufaktúra eladásaira. A tavalyi év első felében több mint 6%-os csökkenés történt az értékesítésben, melyhez az utazási és egyéb járványügyi korlátozások nagymértékben hozzájárultak.

Egy ágyban az ellenséggel - Miért háziasítottuk a farkast?

Abból a perspektívából nézve, hogy az ember miért éppen olyan állatot háziasított először, ami drága, nehezen hozzáférhető húst eszik, rejtély. A háziasítás megtörténte után, az ember a kutya őseit, vagyis a farkast, mint potenciális vetélytársat, kiirtotta környezetéből. Ezért a farkasoknak a zord, viszontagságos időjárású hegyekbe kellett visszahúzódniuk.

Földimogyoró – hazai nemesítésből

A földimogyoró termesztése új korszakot nyithat a hazai mezőgazdaságban. Homokos területeken már sikerrel vizsgázott a növény, 2 tonnás hektáronkénti terméssel számolnak a zákányszéki gazdák. A Balla Zoltán által nemesített földimogyorók 2021-ben államilag elismert fajtává válhatnak.

Az e-tejkereskedelem trónjára tör az Arla Európában

Az Arla célja, hogy a tejágazat e-kereskedelmi vezetője legyen Európában. Terveik szerint a következő öt évben megdupláznák eladásaikat az online platformon keresztül, mely 600 millió eurót jelentene. Dániában, Svédországban, az Egyesült Királyságban, Németországban, Belgiumban, Luxemburgban és Hollandiában 9700 tejtermelő közös tulajdonosa az Arla-nak.

Az gazdák megélhetése a tét - történelmi méretű tüntetés Indiában

Az indiai kormány újra tárgyalásokat folytat az Új-Delhiben állomásozó több tízezer tüntetőből álló tömeg vezetőivel. Majd 2 hónapja tartanak a tüntetések Új-Delhiben, miután a kormány a gazdák megélhetését veszélyeztető új agrártörvényeket fogadott el.

Banános dobozokban csempészik a kábítószert Európába - tavaly 48 tonna kokaint foglaltak le

Tavaly összesen 48 tonna kokaint találtak a vámosok a holland kikötőkben és reptereken. Ez a mennyiség az egy évvel korábbi rekordmennyiséget is túlszárnyalta.

Urban jungle - Házhoz szállítják a dísznövényeket

Urban jungle, urban gardening, plantlove, plantparents… csupán néhány új kifejezés, amelyek, még ha nem is kerültek át a köznyelvbe, az újdonságokra nyitott fiatalabb nemzedék által előszeretettel alkalmazott címkék lettek a Facebookon és az Instagramon. Az utóbbi években érzékelhetően megnőtt a növények, különösen a szobanövények népszerűsége.

Hiába a megállapodás az EU-val, jelentősen drágul Nagy-Britanniában a zöldség

A brexit miatt becslésük szerint 55 millió eurós pluszköltség terheli Nagy-Britannia frissáruforgalmát, áll a Freshfel Europe közleményében. Az Európai Unióval kötött kereskedelmi és együttműködési megállapodás szerint a friss áruk továbbra is vám és kvóták nélkül kelhetnek át a csatornán, ami a uniós termelők helyzetét erősíti, de az adminisztráció és a várható ellenőrzések megdrágítják a szállítást.