Back to top

Új Fendt 200 VFP Vario: a specialista

Fokozatmentes Vario sebességváltójával a Fendt tíz éve kápráztatja el szerte a világon a szőlővel, gyümölccsel vagy komlóval foglalkozó gazdákat. A Fendt 200 VFP Vario speciális traktorszéria új generációja teljesen integrált terminállal, a Fendt intuitív FendtONE-nal kerül a piacra.

Ezen kívül olyan újítások találhatóak bennük, mint például a terheléstől függően többletteljesítményt biztosító DynamicPerformance motorvezérlő rendszer és az új dizájn. Az új technológiának köszönhetően a Fendt 200 VFP Varióval végzett munka pontosabb és hatékonyabb, nem utolsó sorban megkönnyíti a dokumentációt. Folytatjuk a Fendt újdonságainak az előző számunkban megkezdett bemutatását.

A Fendt 200V Vario egyszerre több munkaműveletet képes elvégezni
A Fendt 200V Vario egyszerre több munkaműveletet képes elvégezni

A Fendt 200 VFP Vario speciális traktorszéria öt modelljének (Fendt 207 Vario, Fendt 208 Vario, Fendt 209 Vario, Fendt 210 Vario, Fendt 211 Vario) szélessége 1,07–1,68 méter közötti. A széria maximális teljesítménytartománya az ECE R120 szabvány szerint 79–124 LE. Minden típus Power, Profi és a Profi+ (korábban ProfiPlus) felszereltségi változatokban kapható. A csúcsmodell, a Fendt 211 Vario maximális teljesítménye a DynamicPerformance többletteljesítményt biztosító motorvezérléssel együtt 124 LE.

A 3 hengeres, 3,3 literes AGCO Power motor dízel-oxidációs katalizátorral (DOC), dízel-részecskeszűrővel (DPF) és szelektív katalizátorral (SCR) felel meg az V. fokozatú kibocsátási normának, mindezt kipufogógáz-visszavezetés nélkül. Hidraulikus szelepemelői nem igényelnek karbantartást, az elektronikus vezérlésű Visctronic ventilátor pedig a hűtési igényekhez igazodva, szabályozottan működik. Ennek köszönhetően a gép csendes és üzemanyag-takarékos.

Több hely a komfortfülkében

A Fendt 200 VFP Vario új, 4-oszlopos fülkéje elődjénél tágasabb és nagyobb fejtérrel rendelkezik. Az új vezetőfülke kialakítása lehetővé teszi, hogy már a gyárban a „4. védelmi kategória” szintjére átállítsák a légszűrés hatékonyságát. Alapbeállításában a kabin „2. védelmi kategóriájú”. Szükség esetén azonban a szűrőrendszer, az EN15695 európai uniós szabványban leírtaknak megfelelően, „4-es védelmi kategóriává” is átalakítható a por, a folyékony növényvédő szerek és azok gőzei ellen. Ily módon a Fendt 200 VFP Vario megfelel a növényvédelmi előírások követelményeinek, a gépkezelő védett, biztonságos munkakörülmények között dolgozhat. A munka befejezése után a szűrőrendszer egyszerűen, a terminálon keresztül alaphelyzetbe állítható. Az új vezérlőpult a multifunkciós joystickkel kényelmes és intuitív gépkezelést tesz lehetővé.

A FendtONE kezelési rendszerben új a kezelőpult a multifunkciós joystickkel a jobb oldalon, keresztkapcsolókarral és 12“-os terminállal.

A Fendt 200 VFP Vario 12 colos terminálját elől, a szélvédő feletti tetőburkolatba építette a gyártó. A 10 colos digitális műszerfal a kormánytorony tetején található. Ez utóbbi terminálon megjeleníthető egyebek mellett a menetsebesség, a motor fordulatszáma és a folyadékok aktuális szintje. A digitális műszerfal a kormánytornyon elhelyezett navigációs joystickkel működtethető. A gépbeállítások a korábbinál könnyebben és áttekinthetőbben végezhetők el.

Kényelmes munkavégzés kis helyen

A Fendt 200 P Vario esetében opcionálisan rendelhető az első függesztőmű tehermentesítő szabályozása. A munkagép talajt terhelő tömege könnyen és fokozatmentesen állítható a terminálon keresztül, ez biztosítja a traktor jobb kapaszkodóképességét és az optimális talajkontúr-követést.

Ennek köszönhetően javul a traktor mászóképessége emelkedőkön, és optimális munkaeredmény érhető el lejtő és síkvidék közötti átmenetnél is.

A Fendt 200 VFP Vario teljes értékű munkagép-felszerelési „tereket” kínál a traktor elején, hátulján, valamint a két tengely között középen – mindkét oldalon – a felszerelt munkagépek számára.

A téli hosszú munkanapokat, az extrém időjárási körülményeket segít könnyebbé tenni a gépkezelő számára a kifinomult fűtési rendszerrel rendelkező vezetőfülke az új lábtérfűtéssel.

Nagy teherbírású mellső emelőművel és nagy hidraulikateljesítménnyel az erőgép hatékonyan tud dolgozni
Nagy teherbírású mellső emelőművel és nagy hidraulikateljesítménnyel az erőgép hatékonyan tud dolgozni

Fendt 200 VFP Vario Power

A Fendt 200 VFP Vario traktor Power alapkivitelben először kapható 10 colos digitális műszerfallal. Az áttekinthetőségnek köszönhetően a vezető sokkal könnyebben és gyorsabban végezheti el a motor, a sebességváltó és a hidraulika beállításait. A multifunkciós joystick új kezelési lehetőségeket nyit meg a Fendt 200 VFP Vario Power-ben: a két proporcionális szelep vezérlése, valamint a sebességtartó automatika (tempomat) aktív sebességének beállítása közvetlenül a joysticken lévő forgatógombbal lehetséges. A menetkaron szabadon programozható nyomógombok találhatók, amikhez más hidraulikus funkciók is rendelhetők.

Fendt 200 VFP Vario Profi

A Fendt 200 VFP Vario Profi traktorban, alapfelszereltségben, 10”-os digitális mű­­szer­falat találunk. A szélvédő felett a tetőbe – opcióként – egy 12”-os terminál kérhető, így a vezetőnek több felület áll rendelkezésére. A terminálon megjelenített információk rugalmasan kiválaszthatók.

A szokásos terhelésérzékelő szivattyúval (LS) és az opcionális 3L joystickkel a Fendt 200 Vario Profi tökéletesen alkalmas nagy teljesítményigényű munkagépek használatára. A 3L joystick egyebek mellett levéltépő gépek integrált 3. hidraulikus körének működtetésére is alkalmas. Profi felszereltségi szinttől a traktor hidraulikus rendszere Power Beyond csatlakozásokkal, illetve két középső hidraulikus vezérlőszeleppel bővül ki. Legfeljebb nyolc proporcionális vezérlőszelep (kihelyezett hidraulikakör) áll rendelkezésre, a mellső emelőművel együtt.

Új telepítésű ültetvényekben, centiméter pontosan

A Fendt 200 VFP Vario Profi+ először kínálja keskeny nyomtávú traktorként az összes Smart Farming technológiát, amit az univerzális Fendt 300 Vario és Fendt 700 Vario szériák tulajdonosai már korábban élvezhettek. A Fendt Guide automata kormányzási rendszer (korábban VarioGuide) mellett a Fendt Task Manager és a Fendt Task Doc (korábban VarioDoc Pro) is elérhető a Fendt 200 Vario Profi+ számára az „Agronómia modulban”.

A Fendt Feladatkezelővel (Fendt Task Manager) az irodában vagy akár útközben is meghatározhatók a feladatok, amik közvetlenül elküldhetők a gépre. Ha a Fendt Feladatkezelőt a Fendt Guide kormányzással és az RTK korrekciós jellel együtt használják, a Fendt 200 VFP Vario centiméteres pontossággal képes áthajtani a sorokon, így hatékonyabban dolgozik az ültetvényeken. Növényvédőszer-használat esetében elkerülhető a hatóanyagok dupla kijuttatása. A munka végeztével a feladat a Fendt Task Doc segítségével automatikusan visszaküldhető az irodába, megkönnyítve ezzel az elvégzett munka dokumentálását.

A 12 colos terminál különféle traktor- és nyomvonal-vezetési funkciókat, ISOBUS- funkciókat és az éppen használt munkagépek funkcióit képes megjeleníteni.

A gépkezelő saját igényeihez igazíthatja a kijelzőn megjelenített adatokat.

Speciális növénykultúrák esetében, mint például szőlőkben, gyümölcsösökben vagy komlóültetvényekben a traktoron vagy a munkagépeken található automata kormányzási rendszerek jelentősen megkönnyítik a munkát, különösen az új telepítésű ültetvények esetében. Az oszlopok vagy a növények ugyanis centiméteres pontossággal helyezhetők el a sorokban, megkönnyítve és hatékonyabbá téve ezáltal minden későbbi munkát.

A gépkezelő a fokozatmentes hidraulikakörök működtetésével a munkagépeket optimális pozícióban tarthatja
A gépkezelő a fokozatmentes hidraulikakörök működtetésével a munkagépeket optimális pozícióban tarthatja

Könnyű és erőteljes

A Fendt 211 VFP Vario innovatív, többletteljesítményt biztosító motorvezérlő rendszere, a DynamicPerformance (DP), 10 LE többletteljesítményt biztosít pontosan akkor, amikor arra szükség van. Mindez nem függ a traktor haladási sebességétől vagy az éppen végzett munkától – tisztán dinamikusan működik. A traktorok motorteljesítménye általában számos fogyasztó, a TLT, a hidraulika, a hűtőventilátor és a légkondicionáló között oszlik meg. A rendszer felismeri, ha bizonyos alrendszerek (fogyasztók) nagyobb energiát igényelnek, amiknek az intelligens vezérlőrendszer segítségével több energiát biztosít.

A DP többletteljesítményt biztosító rendszer a traktor álló helyzetében végzett munka közben ugyanúgy képes többletteljesítményt biztosítani, mint szállítási vagy szántóföldön végzett munkák során.

A Fendt DynamicPerformance a Fendt 200 VFP Varióban az éppen igényelt teljesítménytől függően aktiválódhat, például vontatott betakarítógép előtt vagy meredek lejtőn permetezőgépet vontatva. A Fendt 211 VFP Vario 10 LE többletteljesítménye azoknak a vállalkozásoknak lehet érdekes, amelyeknek nagy teljesítményű keskeny nyomtávú traktorra van szükségük – erőtartalékokkal.

A Fendt 200 Vario már júliustól rendelhető volt, az első gépek 2021 januárjában gördülnek le a gyártósorról.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2020/45 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Biztos, hogy az erdőbe valók?

Az utóbbi másfél évtizedben igen népszerűvé váltak a motoros technikai sportok hazánkban. Olyannyira, hogy gyakorlásuk már a védett és a fokozottan védett területekre is kiterjedt. Veszélyezteti az élővilágot, és mind nagyobb gondot okoz a természet értékeit tiszteletben tartó, megóvni óhajtó csoportok, mint a gyalogtúrázók, a vadgazdálkodók és az erdészek számára.

Fontos változások a földhasználat szabályozásában

Az utóbbi időszakban jelentősen változott a földforgalmazás szabályozása, ami a földhasználat terén is érdemi változásokat eredményezett. A törvénymódosítások célja az öntözési beruházások elősegítése és a családi gazdálkodás reformjának földügyi támogatása volt, azonkívül kiemelt szerepet játszott a változtatásokban az adminisztráció egyszerűsítése és a földdel való visszaélés megakadályozása.

Kevesebb cukor lesz, nyár végére elfogyhatnak a készletek

A tavalyi cukorrépa termés Európában, különösen Franciaországban és Lengyelországban jóval kevesebb volt az előző évieknél, ami felveti azt a lehetőséget, hogy nyár végre elfogynak a cukorkészletek. A cukortermelés beleértve az izoglükózt, azaz az élelmiszeripar által használt, kukoricából készített édesítőszert is az Európai Unióban 16,3 millió tonna volt tavaly.

Árutőzsde - További emelkedés

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Családfakészítéssel óvják meg a beltenyészettől a gigantikus dögszagú virágokat a botanikusok

A botanikus kertekben és magángyűjteményekben őrzött titánbuzogányok (Amorphophallus titanum) családfáinak elkészítésével akarják megóvni a botanikusok a dögszagot árasztó, gigantikus növényeket a beltenyészet káros genetikai következményeitől.

Uniós ellenérzés - marad az Uhudler?

Simone Schmiedtbauer és Christian Sagartz, az osztrák ÖVP EU parlamenti képviselői „furcsának” tartják az Uhudlerrel kapcsolatos aggodalmakat, mert „az Uhudler nincs veszélyben, a KAP-tól függetlenül gyümölcsborként forgalmazható” olvashatjuk a Blick ins Land hírportál közleményében.

Mérgező a méhlegelő?

A Méhészet októberi számában olvashattunk egy cikket a napraforgóval kapcsolatos mérgezésekről. Ezzel, a legnagyobb területen tenyésző méhlegelőnkön tapasztalható méhveszteséggel kapcsolatban szeretnék megosztani egy másik, érdekes történetet.

Hatékonyságának kihasználásához megfelelő szabályozásra van szükség

A napjainkat behálózó innováció az élet minden területére, így az agráriumra is kihat. A precíziós gazdálkodásnak köszönhetően a modernizáció és digitalizáció begyűrűzött a mezőgazdaságba, s mostanra úgy tűnik, a drónoknak is egyre nagyobb jelentősége lesz a gazdaságokban. Alkalmasak monitorozásra, információgyűjtésre, és nemsokára remélhetőleg lehetőség nyílik arra is, hogy permetezzünk vele.

Földönkívüli borospalackok közelednek a Föld felé

Kisebb-nagyobb sikerrel a közösségi médiának köszönhetően a világ számos pontján elterjedt a „száraz január” kihívás. Ennek a lényege, hogy a résztvevők januárban egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt. A Nemzetközi Űrállomáson dolgozókat pedig 12 üveg jó minőségű francia bor kisértette egy teljes éven keresztül.

Harc a pozsgás ritkaságokért

A pozsgás növények már közel 15 éve divatosak, és minél kedveltebbek, annál többféle típust keresnek a vásárlók. Az érdeklődés várhatóan a közeljövőben sem csökken, a termesztők azonban egyre nehezebben találnak különleges, egyedi változatokat, mondta Bill Steen, a Fleurizon vezérigazgatója.