A kutatócsoport összehasonlította az extrudált, illetve a feldolgozatlan kukorica-, búza vagy ciroktartalmú takarmányt a vékonybélben zajló keményítő- és aminosav-emészthetőségre, illetve a teljes bélrendszerben az energia és rost emészthetőségére nézve.
A feldolgozatlan gabonához képest az extrudált változatban nőtt a keményítő emészthetősége. A keményítőt a sertések egyébként is jól emésztik, de az extrudálással ez tovább fokozódott.
Az extrudálás mechanikai folyamata – amelyben hő, nyomás és gőz is szerepel – a keményítő kocsonyásodásához vezet, ami magyarázza a keményítő- és az energiaemészthetőség közötti kapcsolatot. Az extrudált gabonákban a keményítő 90 százaléka kocsonyásodott, ami felnyitja a keményítőmolekulát, így az enzimek könnyebben hozzáférhetnek és lebonthatják a kémiai kötéseket. Ez jobb emésztéshez és felszívódáshoz vezet. A rostok emészthetőségében nem volt jelentős különbség az extrudált és feldogozatlan gabonák között.


