0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. november 10.

Sertéstakarmányozás – Extrudálással a jobb emészthetőségért

Az extrudáció ismert folyamat a házi kedvencek számára, valamint a halaknak készülő tápokat gyártó iparban, de az USA-ban eléggé szokatlan a sertéstakarmányozás terén. Ám, a University of Illinois egyetemen végzett kutatás szerint, a technológia a sertéseknél javíthat az energiafelhasználáson és a fehérjeemészthetőségen.

A kutatócsoport összehasonlította az extrudált, illetve a feldolgozatlan kukorica-, búza vagy ciroktartalmú takarmányt a vékonybélben zajló keményítő- és aminosav-emészthetőségre, illetve a teljes bélrendszerben az energia és rost emészthetőségére nézve.

A szakemberek extrudált kukorica és búza esetében határozott javulást figyeltek meg az aminosav-emészthetőségben. Az energiafelhasználást tekintve a cirok esetében szintén növekedést tapasztaltak.

A feldolgozatlan gabonához képest az extrudált változatban nőtt a keményítő emészthetősége. A keményítőt a sertések egyébként is jól emésztik, de az extrudálással ez tovább fokozódott.

Az extrudálás mechanikai folyamata – amelyben hő, nyomás és gőz is szerepel – a keményítő kocsonyásodásához vezet, ami magyarázza a keményítő- és az energiaemészthetőség közötti kapcsolatot. Az extrudált gabonákban a keményítő 90 százaléka kocsonyásodott, ami felnyitja a keményítőmolekulát, így az enzimek könnyebben hozzáférhetnek és lebonthatják a kémiai kötéseket. Ez jobb emésztéshez és felszívódáshoz vezet. A rostok emészthetőségében nem volt jelentős különbség az extrudált és feldogozatlan gabonák között.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság/aces.illinois.edu