Back to top

Jó pedigré, jó teljesítmény

Mezőhegyesen a nóniusz fajta génmegőrzési feladatai mellett sportlótenyésztés folyik. A nóniuszokat tiszta vérben fogatsportra tenyésztik, a magyar sportlovak esetében a cél a díjugrató pálya. A nóniusz tenyészszemlék élmezőnyében mindig vannak mezőhegyesi lovak, de a sportlótenyésztés is egyre jobb eredményeket mutat.

MMG - Pár hónaposan már díjnyertes magyar csikó

Példa erre a 2020. május 5-én született csikó, Revanzs M, aki alig pár hónaposan már díjnyertes volt. Észtországból jelentkezett is rá egy vevő, de a ménesbirtok szakemberei és vezetői úgy döntöttek, az állatnak az országban kell maradnia.

Bardóczky Veronika a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság lótenyésztési osztályvezetője elmondta:

"A legkisebb büszkeségünk egy magyar sportló fajtájú kiscsikó, aki megnyerte idén a csikó championátust. Augusztusban volt ez a Nemzeti Lovardában. A legjobb méncsikó ő lett az országban a magyar sportló fajtájban. Emellett a nóniusz fajtában is mi adtuk a csikóchampionátus győztesét nemrég itt Mezőhegyesen.

De ha arról kell beszélni, hogy melyik választási csikónk a legértékesebb jelenleg, akkor a sportló fajtájú Stageorgiának Revanzs M nevű csikója.

Az apja Emerald, aki egy belga fedezőmén, az anyja pedig Stageorgia. Ő egy német import kanca Paul Schockemöhlétől került be Magyarországra, egy kifejezetten erős kancacsaládról beszélünk, amely olyan lovakat adott, mint Balou du Rouet vagy Balou du Reventon 150-en versenyző, díjugratásban nagypályán versenyző és később fedezőmének. Úgyhogy egy olyan erős genetikáról beszélünk, ami meglátszik a csikón is. Tehát már most azt mondhatjuk, egy remélhetőleg későbbi bajnokot látunk kicsiként."

Revanzs M 5 hónapos korában
Fotó: Csatlós Norbert

Revanzs M-re több vevő is jelentkezett, egy észt érdeklődő 19.000 eurót fizetett volna érte a Magyar Sportlótenyésztők Országos Egyesülete által szervezett online árverésen, de a ménesbirtok szakemberei úgy döntöttek, a csikót az országban kell tartani.

Jelenleg tehát Mezőhegyesen, a ménesben él, legközelebb pedig majd a ménvizsgán bizonyíthat. Rajta kívül két Mylord Carthago apaságú kancacsikó nevelkedik a felújítás alatt álló 39-es majori ménesben. A 2021. évre várható ellések között is található ígéretes párosítás.

„2020-ban eredeti terveink szerint kancáink többségét külföldi ménektől próbáltuk termékenyíteni, mind mélyhűtött, mind repülőn érkező friss szaporítóanyaggal. Sajnos azonban a vemhesítés nem minden esetben könnyű egy jó sportlónál, így több kancát párosítottunk át hazai ménekhez. De jövőre minden bizonnyal a szintén import, Vigo d’Arsouilles apaságú kancánk Chacoon Blue-tól születő csikója lesz hasonló érdekesség, illetve Flóra nevű kancánk nóniusz recipiens kancából születő Casco apaságú csikója. - mondta az állattenyésztési osztályvezető.

Stageorgia és Revanzs M
Fotó: Csatlós Norbert

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Minden nehézséget legyőzve haladunk tovább

A Kincsem Nemzeti Kft. a Covid19-világjárvány, a felfüggesztett versenyszezon, az elmaradt kiemelt rendezvények és a zárt kapus versenyek ellenére is sikeresen be tudta fejezni a 2020-as versenyszezont.

Lelkes múltunk, büszke jelenünk bíztató jövőképünk

Az idei évindító/évzáró cikkem fogalmazásakor kissé messzebbre tekintek vissza a 2020-as évnél. 2020 mindenki számára emlékezetes volt, kinek könnyebb, kinek nehezebb, mindenkinek újdonságot hozott az életébe. A Szabadidős Szakág azonban hivatalosan 2018-ban alakult meg egy év előkészítő bizottsági munkát követően, kezdjük onnan az események felidézését.

Elköltöztek a Carlsberg sörfőzde legendás lovai

Koppenhágában, a Carlsberg sörfőzde négy, mára már ikonikussá vált lovát a régi sörfőzde felújítása idejére átszállították a helyi állatkertbe. A Carlsberg látogatóközpont jelentős renováláson és modernizációs programon megy majd keresztül annak érdekében, hogy még inkább korabeli hangulatot tükrözzön.

Bábolna lova – a Shagya-arab

„Igen száraz, harmonikus fej, széles homlokkal, nagy sötét, egymástól távol ülő, kifejező szemekkel, kicsi, figyelmet sugárzó fülekkel” – írja a Shagya-arabról a Debreceni Agrártudományi Egyetem ismertetője, ami azzal folytatódik, hogy „a ló mindent átütő örökítő erejét csak acélossága, kitartása, igénytelensége, temperamentuma múlja felül.

Nóniusz ménvizsga és tenyészszemle

A Nonius Lótenyésztő Országos Egyesület a rendkívüli és reményeink szerint egyedi év lezárásaként a mezőhegyesi állami ménesbirtok rohamléptekkel fejlődő ménesében rendezte meg éves ménvizsgáját és országos tenyészszemléjét.

Cél a nemzetközi ismertség

Januártól Hegedűs Zsolt veszi át a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok dióspusztai Angol Telivér Ménesének irányítását. A korábban a Kincsem Parkban és Franciaországban is dolgozott szakember elsődleges célja, hogy a következő években a Bábolna nevet a magyar mellett a nemzetközi lóversenypiacra is bevezesse.

Három év alatt 3 milliárd megy a digitális földművelésre

A kormány elfogadta a Magyarország Digitális Agrár Stratégiája (DAS) intézkedési tervét, és több milliárd forinttal támogatta is azt. A Magyar Közlönyben megjelent határozat a DAS részeként működő Digitális Agrár Akadémia költségeire az idei költségvetésből 250 millió forintot, míg a jövő évi büdzséből 560 millió forintot hagyott jóvá.

Még soha nem volt ilyen új, ami régi

A korábbi Mesterek Tornája versenysorozat huszonhetedik állomásán egy régi hagyomány teljesen új formában, SsangYong Hungarian Masters Balatonvilágos néven kelt életre a névadó szponzor, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával. Ahogy a nevében is benne van, a helyszín Balatonvilágos volt, mégpedig a Pulai Lovaspark – Kövy Team új fedeles arénája.

Kérek egy feketét

Idén a fiatal lovak országos bajnokságán népes mezőny gyűlt össze, számos ígéretes fiatal lóval. Közülük kettőt emelnénk most ki, Barrosa Noirt, aki Técsy-Papp Gabriellával lett az ötéves lovak bajnoka, és Brillant Mokka Sahnét, aki Gálfi Antóniával nyerte meg a hatéves lovak bajnokságát.

Nagyteljesítményű traktort adott át az AGRI CS Magyarország Kft. Mezőhegyesen

Az AGRI CS Magyarország Kft. egy nagyteljesítményű CASE IH Quadtrac traktort adott át Mezőhegyesen a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-nek 2020. november 12-én. A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. egyik alaptevékenysége a szántóföldi növénytermesztés és azon belül is a búza, árpa, hibridkukorica vetőmagtermesztés.