0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

A nagybani piacokat nem érinti a 19 órás kötelező zárás

A november 11-től hatályban lévő, 20 óra és másnap 5 óra közötti kijárási tilalom nem vonatkozik a nagybani piacokra, azok továbbra is a hivatalos nyitvatartási időben várják az ügyfeleket. A munkavégzésről szóló igazolást azonban a termelőknek, kereskedőknek is maguknál kell tartani.

A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet 9. § (2) bekezdése szerinti, este 7 órai zárási kötelezettség az „üzletekre, lottózókra és nemzeti dohányboltokra” vonatkozik. Az „üzlet” fogalmát pedig a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 2. § 27 pontja határozza meg, és e szerint a nagybani piac kívül esik e fogalom meghatározáson. Éppen ezért a nagybani piacok nyitva tarthatnak a 19:00 és 5:00 óra közötti időszakban. olvasható a magyarázat a FruitVeB honlapján. 

A 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet 3. § (5) bekezdése szerint azonban okirattal szükséges igazolni, hogy a közterületen való tartózkodás munkavégzés vagy munkavégzés helyére való eljutás vagy onnan a szálláshelyre, lakóhelyre való eljutás céljából történik.

A kormany.hu honlapon letölthető nyomtatvány alapvetően az alkalmazotti jogállású személyek számára alkalmas, így felmerült a kérdés, hogy milyen okirattal igazolhatják a fentieket az önfoglalkoztató dolgozók, így különösen az őstermelők, a kistermelők és az egyéni vállalkozók, ha pl. piacra mennek árusítani vagy onnan térnek haza a 19 óra és 5 óra közötti idősávban.

Az Agrárminisztérium és az Operatív törzs úgy tájékoztatott, hogy az őstermelők, a kistermelők és az egyéni vállalkozók az előzőhöz hasonló, munkavégzésről szóló kitöltött, aláírt nyomtatvánnyal tudják igazolni, hogy munkavégzés céljából tartózkodnak lakóhelyükön, tartózkodási helyükön, vagy szálláshelyükön kívül. (innen letölthető).

A Budapesti Nagybani Piac Zrt. közleménye arra is felhívja a figyelmet, hogy az árut szállító ügyfeleik fuvarlevéllel, illetve a belépéskor kapott bizonylattal is tudják igazolni úti céljukat.

A lakossági célú vásárlásra azonban kizárólag 19 óráig van lehetőség.

A piac területén üzemelő vendéglátó egységek vendéget nem fogadhatnak, vendég ott csak az étel elvitele céljából tartózkodhat, illetve házhoz szállítási szolgáltatás működhet.

A piac teljes területén továbbra is kötelező a védőmaszk szabályos használata. A piacfelügyelők jogosultak a piacon tartózkodást megtagadni azon ügyfelektől, akik a szabályozást nem tartják be. A A működtető kéri a belépőket, hogy kerüljék a közvetlen üdvözlési formákat, fektessenek hangsúlyt a gyakori kézmosásra, és ha bármilyen betegség tüneteit tapasztalják magukon, lehetőség szerint maradjanak otthon.

 

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu