Back to top

A nagybani piacokat nem érinti a 19 órás kötelező zárás

A november 11-től hatályban lévő, 20 óra és másnap 5 óra közötti kijárási tilalom nem vonatkozik a nagybani piacokra, azok továbbra is a hivatalos nyitvatartási időben várják az ügyfeleket. A munkavégzésről szóló igazolást azonban a termelőknek, kereskedőknek is maguknál kell tartani.

A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet 9. § (2) bekezdése szerinti, este 7 órai zárási kötelezettség az „üzletekre, lottózókra és nemzeti dohányboltokra” vonatkozik. Az „üzlet” fogalmát pedig a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 2. § 27 pontja határozza meg, és e szerint a nagybani piac kívül esik e fogalom meghatározáson. Éppen ezért a nagybani piacok nyitva tarthatnak a 19:00 és 5:00 óra közötti időszakban. olvasható a magyarázat a FruitVeB honlapján. 

A 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet 3. § (5) bekezdése szerint azonban okirattal szükséges igazolni, hogy a közterületen való tartózkodás munkavégzés vagy munkavégzés helyére való eljutás vagy onnan a szálláshelyre, lakóhelyre való eljutás céljából történik.

A kormany.hu honlapon letölthető nyomtatvány alapvetően az alkalmazotti jogállású személyek számára alkalmas, így felmerült a kérdés, hogy milyen okirattal igazolhatják a fentieket az önfoglalkoztató dolgozók, így különösen az őstermelők, a kistermelők és az egyéni vállalkozók, ha pl. piacra mennek árusítani vagy onnan térnek haza a 19 óra és 5 óra közötti idősávban.

Az Agrárminisztérium és az Operatív törzs úgy tájékoztatott, hogy az őstermelők, a kistermelők és az egyéni vállalkozók az előzőhöz hasonló, munkavégzésről szóló kitöltött, aláírt nyomtatvánnyal tudják igazolni, hogy munkavégzés céljából tartózkodnak lakóhelyükön, tartózkodási helyükön, vagy szálláshelyükön kívül. (innen letölthető).

Fotó: Budapesti nagybani piac

A Budapesti Nagybani Piac Zrt. közleménye arra is felhívja a figyelmet, hogy az árut szállító ügyfeleik fuvarlevéllel, illetve a belépéskor kapott bizonylattal is tudják igazolni úti céljukat.

A lakossági célú vásárlásra azonban kizárólag 19 óráig van lehetőség.

A piac területén üzemelő vendéglátó egységek vendéget nem fogadhatnak, vendég ott csak az étel elvitele céljából tartózkodhat, illetve házhoz szállítási szolgáltatás működhet.

A piac teljes területén továbbra is kötelező a védőmaszk szabályos használata. A piacfelügyelők jogosultak a piacon tartózkodást megtagadni azon ügyfelektől, akik a szabályozást nem tartják be. A A működtető kéri a belépőket, hogy kerüljék a közvetlen üdvözlési formákat, fektessenek hangsúlyt a gyakori kézmosásra, és ha bármilyen betegség tüneteit tapasztalják magukon, lehetőség szerint maradjanak otthon.

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Akadozik a zöldségellátás

Az elmúlt hetekben Spanyolországnak rendkívüli téli időjárással kellett megküzdenie. A viharos időjárás szokatlan hideget hozott magával és sok hó esett az ország egyes területein. Ez több zöldségféle termesztését is megakadályozta, amelyekből most Európa-szerte hiány alakult ki.

Az étkezési búza ármetamorfózisa

Tavaly óta rebesgették, januárban megtörtént. Az étkezési búzából készülő liszt árának az emeléséről van szó, amit az alapanyag drágulásával indokolnak. Korábban is megkísérelték már, de a pékek ellenállásán mindig megbukott az akció.

Új gazdálkodási környezet: támogatás, adózás, kockázatkezelés

Több ezer milliárd forintnyi uniós forrás, kedvezőbb adózási feltételek és csökkenő adminisztrációs terhek, valamint új kockázatkezelési rendszer is segíti a mezőgazdaság életét az elkövetkező években.

A jégkorszakot túlélték, de a COVID-járványt nem biztos – a vérük aranyat ér

Az atlanti tőrfarkú rákról van szó, melynek egyedszáma rohamosan csökken, mert különleges és egyedülálló vérük a gyógyszergyártók számára rendkívül hasznos, ezért egy egész iparág épült erre.

Évindító agrárgondolatok

„Mi várható 2021-ben a magyar agráriumban?” – e címmel szervezte meg évindító szakmai beszélgetését a Magyar Közgazdasági Társaság Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Szakosztálya. Előadást tartott Udovecz Gábor és Kapronczai István, az Agrárgazdasági Kutató Intézet két korábbi főigazgatója, valamint Vajda László, a szakosztály alelnöke, a Földművelésügyi Minisztérium volt főcsoportfőnöke.

Elmarad a 2021-es ProWein a COVID-19 járvány miatt

A Covid-19-hez kapcsolódó korlátozások miatt a ProWein 2021-et - a világ vezető és legjelentősebb bor- és szeszesital-vásárát - nem tervezik megszervezni március 19-23 között. A következő ProWein kiállítást Düsseldorfban 2022. március 27-29 között tartják meg.

A járvány ellenére nőtt az utasok száma a Pálházi Állami Erdei Vasúton

Felemás esztendőn vannak túl az ÉSZAKERDŐ Zrt. által fenntartott kisvasutak. A Lillafüredi Állami Erdei Vasúton (LÁEV) csökkent, a Pálházi Állami Erdei Vasúton (PÁEV) viszont növekedett az utasok száma, a 2019-es esztendőhöz viszonyítva. A LÁEV szerelvényein több mint 152 ezren utaztak, a PÁEV-nél pedig meghaladta a 43 ezret a jegyet váltók száma.

Mi volt a Lidl sztárterméke a brit piacon?

Pizsamát, kényelmes otthoni ruhákat, pezsgőt és süteményt vettek a karácsonyt megelőző időszakban a britek. A koronavírus-járvány jelentősen átalakította az év végi menetrendet is. A szigorú korlátozások miatt máshogyan alakult a karácsonyi időszak Nagy-Britanniában is, a BBC cikkében arról ír, milyen termékek voltak a legkelendőbbek az ünnepi időszakban.

Új beruházás a zöldségágazatban: Ötmilliárdos feldolgozó épül

Új zöldségfeldolgozó üzemet létesítenek Magyarországon, amely jelentős keresletet biztosíthat a magyar termelőknek. A belga tulajdonú zöldségfeldolgozó a Sugo Food Kft. beruházása, és jó irányt jelent a hazai zöldségágazatban, amelynek elsősorban a feldolgozás, illetve a feldolgozók és a termelők viszonya terén kellene fejlődnie.

Vírusok és étrend: mi a megoldás?

Az étrendünk megváltoztatásával elkerülhető lenne a vírusok terjedése, például a húsevés elhagyásával megszűnnének a zoonotikus vírusok a tudósok szerint. Ám a helyzet ennél bonyolultabb, a legtöbb ember ugyanis nem akar lemondani a húsevésről. A COVID-19 járvány mutatott rá a zoonotikus vírusok, azaz az állatról emberre terjedő vírusok veszélyére.