Arra készülnek, hogy a második hullám hosszabb lesz, mint amilyen a tavaszi volt, és az emberek nagyobb részt fognak otthon étkezni, így várhatóan zöldségekből is többet vesznek.
Az enyhe, száraz idő miatt a brokkoli betakarítása az idén a szokásosnál korábban kezdődött Spanyolországban. Az európai piacokon azonban még nem tértek át a spanyol termésre. Ebből adódóan a kínálat meghaladja a keresletet, és még csak az értékesítés elején járnak. Az alacsony páratartalomnak köszönhetően a minőség kiváló, nem veszélyeztet a bortítisz fertőzése, mint ahogyan az a tavalyi idénykezdetkor volt.
Szűk két hete már szállítanak spanyol brokkolit Észak-Európába, nevezetesen a holland, német és a balti államok piacaira, ráadásul nagyobb mennyiségben, mint az előző évben ilyenkor.
Különösen nagy a holland kereslet, az éttermek bezárása miatt érezhetően megnőtt a háztartások otthoni zöldségfogyasztása.
Bár Európában az Egyesült Királyságban fogy a legtöbb brokkoli, ott a kedvező időjárásnak köszönhetőn tovább tartott a helyi termés kínálata, később indult az import.
A karfiolból fordított a helyzet, később kezdődött a spanyol áru exportja, mint tavaly, amikor a nyári szokatlan meleg akadályozta az ültetéseket az észak-európai termelő országokban, és minőségi gondokkal is küszködtek.
Jelenleg még van helyi termés az Egyesült Királyságban, Hollandiában és más közép-európai országban is. A spanyolok még csak Skandináviába szállítanak, ahol már hideg van.
Az export árak magasról indultak, és még most is magasak, de azért már érződik rajta, hogy a kereslet alacsonyabb a vártnál.
Nyáron elsősorban a a belföldi piacokat célozzák meg a spanyol brokkoli- és karfioltermelők. Az idén azonban 40 százalékkal csökkent az értékesítés a turizmus visszaesése miatt. Ugyanakkor a Perzsa-öböl országaiba 50 százalékkal növelték a kiszállítást, olvasható a fresplaza.fr oldalon.