0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Már készülnek a spanyolok a brokkoli és karfiol szállítására

Spanyolországban az előző évihez képest 25 és 30 százalékkal több brokkolit és karfiolt ültettek az őszi és téli értékesítésre, mert úgy vélik, hogy a pandémia miatt megnő a kiskereskedelmi forgalom, nyilatkozta az egyik legnagyobb termelő cég, az Agromark ügyvezetője.

Arra készülnek, hogy a második hullám hosszabb lesz, mint amilyen a tavaszi volt, és az emberek nagyobb részt fognak otthon étkezni, így várhatóan zöldségekből is többet vesznek.

Az enyhe, száraz idő miatt a brokkoli betakarítása az idén a szokásosnál korábban kezdődött Spanyolországban. Az európai piacokon azonban még nem tértek át a spanyol termésre. Ebből adódóan a kínálat meghaladja a keresletet, és még csak az értékesítés elején járnak. Az alacsony páratartalomnak köszönhetően a minőség kiváló, nem veszélyeztet a bortítisz fertőzése, mint ahogyan az a tavalyi idénykezdetkor volt.

Szűk két hete már szállítanak spanyol brokkolit Észak-Európába, nevezetesen a holland, német és a balti államok piacaira, ráadásul nagyobb mennyiségben, mint az előző évben ilyenkor.

Különösen nagy a holland kereslet, az éttermek bezárása miatt érezhetően megnőtt a háztartások otthoni zöldségfogyasztása.

Bár Európában az Egyesült Királyságban fogy a legtöbb brokkoli, ott a kedvező időjárásnak köszönhetőn tovább tartott a helyi termés kínálata, később indult az import.

A karfiolból fordított a helyzet, később kezdődött a spanyol áru exportja, mint tavaly, amikor a nyári szokatlan meleg akadályozta az ültetéseket az észak-európai termelő országokban, és minőségi gondokkal is küszködtek.

Jelenleg  még van helyi termés az Egyesült Királyságban, Hollandiában és más közép-európai országban is. A spanyolok még csak Skandináviába szállítanak, ahol már hideg van.

Az export árak magasról indultak, és még most is magasak, de azért már érződik rajta, hogy a kereslet alacsonyabb a vártnál.

Nyáron elsősorban a a belföldi piacokat célozzák meg a spanyol brokkoli- és karfioltermelők. Az idén azonban 40 százalékkal csökkent az értékesítés a turizmus visszaesése miatt. Ugyanakkor a Perzsa-öböl országaiba 50 százalékkal növelték a kiszállítást, olvasható a fresplaza.fr oldalon.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu