Back to top

2021-ben virtuális esemény lesz a Grüne Woche

A Grüne Woche-t, vagyis a Nemzetközi Zöld Hetet január 20. és 21. között teljesen virtuális eseményként rendezik meg. Ennek oka a koronavírus-fertőzések magas szintje Németországban. „A koncepciót kezdettől fogva rugalmasan alakítottuk ki, így a hibridről a virtuális formátumra való áttérés nem jelent problémát" - mondta Lars Jaeger, a Grüne Woche projektmenedzsere, a Messe Berlin munkatársa.

IGW Digital: a programot élőben közvetítik

Fotó: Press International Green Week
A Rooting for Tomorrow  (A holnap gyökerei) szlogennek megfelelően a jövő évi Zöld Hét középpontjában a mezőgazdaság, az élelmiszeripar és a kertészet legújabb témái állnak. „A színpadainkból TV-stúdió lesz” - mondta Lars Jaeger. Mind a nyitó sajtótájékoztatót, mind a nem kereskedelmi szponzorokkal megtartott nyitó rendezvényt, valamint az előadásokat és a vitaköröket is élőben közvetítik az interneten, és elérhetővé teszik a szélesebb közönség számára. 100 százalék virtuális, vagy visszatérünk a normálishoz? Új munka- és részvételi formák - lehetőségek a vidéki térségek számára, címmel a Szövetségi Mezőgazdasági Minisztérium Vidékfejlesztési Fórumot szervez, amely virtuális platformot nyújt a párbeszédhez, a megbeszélésekhez és az ismeretek cseréjéhez.

A 2021-es programban Startup Napokat szerveznek és „átadják” a Regionális Csillag Díjat is.

A Startup Napokon olyan agrár-technológiai és élelmiszeripari technológiai startupok után kutatnak, amelyek értékelhető és piacra kész termékekkel képesek teljesíteni az ENSZ fenntarthatósági céljait.

Az IGW Digital keretében a startupokat első körben zsűrizik, a legjobb ötletekkel rendelkezők ezt követően egyéni szakértői segítséget is kapnak, egyebek között az élelmiszer- és a mezőgazdasági ágazat szereplőitől. A benyújtás határideje december 15.

A Regionális Csillag Díj fő hangsúlya is a fenntarthatóságon van. A Német Régiós Díjat a Lebensmittel Praxis szakfolyóirat és a Nemzetközi Zöld Hét adja át azon előremutató koncepciókért, amelyek az innováció, a prezentáció, az együttműködés és a szervezés kategóriában hangsúlyozzák a regionális termelést.

Fotó: Press International Green Week
GFFA: „Hogyan tápláljuk a világot?”

Hogyan lehet táplálni a világot járványok és éghajlatváltozás idején? Ezt a kérdést teszi fel az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Globális Fórum (GFFA). Az eseményt az IGW Digital-lal párhuzamosan rendezik meg 2021. január 18. és 22. között. Jövőre a GFFA a virtuális párbeszédre összpontosít, miközben fórumok és pódiumbeszélgetések továbbra is zajlanak. A GFFA-n mintegy 2000, a politikát, az üzleti életet, a tudományt és a társadalmat képviselő a világ számos országából „érkező” személy vitatja meg az élelmiszer- és agrárpolitikai kérdéseket.

Forrás: 
Press International Green Week

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Akadozik a zöldségellátás

Az elmúlt hetekben Spanyolországnak rendkívüli téli időjárással kellett megküzdenie. A viharos időjárás szokatlan hideget hozott magával és sok hó esett az ország egyes területein. Ez több zöldségféle termesztését is megakadályozta, amelyekből most Európa-szerte hiány alakult ki.

Javuló növényvédelmi kilátások

A hét végi erős hideghullám növényvédelmi szempontból nagyon jól jött, de csak pár napig tartott. Keddtől intenzív felmelegedés zajlik: újra tíz fok fölötti maximumok jellemzőek az országban, ez a túl enyhe idő azonban a növényi kultúráknak nem kedvező. A jövő hétre állhat vissza a hőmérséklet a télies szintre.

Alig indult el, de már most tudni: az idei Educatio kiállításra sokáig emlékezni fognak

Megnyitotta "kapuit" a 2021-es Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás, mely rendhagyó, online formában várja a továbbtanulás előtt álló fiatalok tízezreit. A 21 éves múltra visszatekintő rendezvény három napja alatt ezúttal is minden terítékre kerül a témában.

Vissza a 90-es évekbe, avagy a Burger King logót vált

A Burger King nagy változtatásra szánta el magát, miszerint 20 éve először megváltoztatja eddigi logójának design-ját. A gyorsétteremlánc a twitteren tette közzé először a képet új logójáról, mely szinte teljesen megegyezik azzal, amit az 1990-es években használtak.

Elhunyt Koncz Rózsa, főszerkesztő, producer

Életének 72. évében méltósággal viselt betegség után 2021. január 18-án elhunyt mezőgazdasági újságíró kollégánk, Koncz Rózsa, egykori televíziós főszerkesztő, producer.

Szakmaközi szervezetként működhet a Cukor Terméktanács

A cukorágazatban évek óta kiemelkedő teljesítménnyel dolgozó Cukor Terméktanács és Szakmaközi Szervezet olyan szervezettséget és képviseleti szintet ért el, amely alkalmassá tette az agrárminiszteri elismerés elnyerésére. A minisztériumi eljáráson megfelelt, a támasztott követelményeket teljesítő érdekképviselet ezentúl hatékonyabban képviselheti tagjai érdekeit.

Az első széndioxid semleges tejüzem

A klímaváltozás hatásai miatt számos országban - például Ausztráliában - kiemelt figyelmet fordítanak az agrárszektorban jelentkező káros anyag kibocsátásra, ezért több kezdeményezés indult a fenntartható élelmiszerellátás megteremtésére.

Fontos változások a földhasználat szabályozásában

Az utóbbi időszakban jelentősen változott a földforgalmazás szabályozása, ami a földhasználat terén is érdemi változásokat eredményezett. A törvénymódosítások célja az öntözési beruházások elősegítése és a családi gazdálkodás reformjának földügyi támogatása volt, azonkívül kiemelt szerepet játszott a változtatásokban az adminisztráció egyszerűsítése és a földdel való visszaélés megakadályozása.

Évindító agrárgondolatok

„Mi várható 2021-ben a magyar agráriumban?” – e címmel szervezte meg évindító szakmai beszélgetését a Magyar Közgazdasági Társaság Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Szakosztálya. Előadást tartott Udovecz Gábor és Kapronczai István, az Agrárgazdasági Kutató Intézet két korábbi főigazgatója, valamint Vajda László, a szakosztály alelnöke, a Földművelésügyi Minisztérium volt főcsoportfőnöke.

Sorozat a szülőföldjüket elhagyó legkiválóbb magyarokról a Kossuth rádióban

A Magyar Kultúra Napján kezdi sugározni a Kossuth Rádió a 200 részes sorozatot. Az egyes részeket 200 napon át a 6.30-as Krónikát követően hallgathatják meg az érdeklődők. Az első részben Karikó Katalinról, az Amerikai Egyesült Államokban élő magyar kutatóbiológus-biokémikusról, az mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatójáról lesz szó.