Back to top

Most van az antibiotikum tudatos használatának világhete

Ezen a héten zajlanak a globális antibiotikum tudatosság hetének eseményei, amit néhány évvel ezelőtt azért indított el az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), hogy felhívja a figyelmet az antibiotikumok felelősségteljes használatára.

A 21. század egyik nagy problémájának az antibiotikum-rezisztenciát tekintik, vagyis a baktériumok egyre intenzívebbé váló ellenállását az antibiotikum-készítményekkel szemben.

Tapasztalati tény, hogy

az elmúlt évtizedekben számos baktériumtörzs ellenálló képessége annyira megnövekedett, hogy már nem hatnak rájuk a gyógyszerek.

A helytelenül használt, feleslegesen szedett antibiotikumok a baktériumokat egyre ellenállóbbá teszik. Erre hívják fel a figyelmet a november 18. és 24. között megrendezett globális antibiotikum tudatosság hetének eseményei., egyúttal igyekszenek határozottabb lépésekre késztetni főként az orvosokat és az állattartókat.

További cél, hogy felhívja a gazdálkodók és a fogyasztók figyelmét az antimikrobiális rezisztencia emberi és állati egészségre gyakorolt ​​kockázataira, előmozdítsa a helyes gyakorlatot ezen a területen, és csökkentse az antimikrobiális rezisztencia kialakulását és terjedését .

Mik azok az antimikrobiális szerek?

Az antibiotikumok mellett ide tartozik minden olyan mesterséges vagy természetes eredetű szer, amellyel megakadályozzák a vírusok, gombák, vagy más mikrobák növekedését és terjedését.

Az antimikrobiális rezisztencia veszélyt jelent mind a vízi, mind a szárazföldi állatok egészségére és jólétére. A rezisztens baktériumok nem ismernek határokat - keringhetnek az emberek, az állatok és a környezet között. Az antibiotikum-rezisztencia jelensége globális probléma.

Ezért felhívják a gazdálkodók figyelmét, hogy az antimikrobiális szereket csak állatorvos kérésére szabad használni, és csak az állat klinikai vizsgálatát követően, klinikai tapasztalatok, diagnosztikai és laboratóriumi vizsgálatok alapján. Ezek a szerek nem helyettesíthetik a helyes állattartási gyakorlatokat, a higiénés, biológiai biztonsági és oltási programokat. Tehát fontosabb a betegségek megelőzésére helyezni a hangsúlyt. Az állatorvos feladata meghatározni a készítmények felelős alkalmazásának feltételeit, beleértve az adagolási rendet, az alkalmazás módját és az élelmezés-egészségügyi várakozási időt. Továbbá csak engedélyezett és legális forrásból származó antimikrobiális szereket használjanak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A mennyasszony segített világra egy borjút a saját esküvőjén

A hétköznapinak egyáltalán nem nevezhető esküvőn a menyasszony az 1200 dolláros ruhájában sárba bukott, az esküvői fogadáson pedig 100 vendég előtt megszületett egy borjú.

Csak lánycsibéket keltetnek

Kikelt az az első 150 000 csibe, melyekből csak tojók lesznek. A csibéket egy új technológiája használatával keltették ki, amelynek eredménye az állatbarát nemi meghatározás.

Tíz hónap felfüggesztett börtönt kapott állatkínzás miatt egy érdi férfi

Az Érdi Járásbíróság állatkínzás bűntette miatt tíz hónap - végrehajtásában 2 évi próbaidőre - felfüggesztett börtönbüntetésre és négy év állattartói foglalkozástól eltiltásra ítélt egy érdi férfit.

Takarmánnyal a klímakatasztrófa ellen

Akár 38 százalékkal csökkentheti a tehenek metánkibocsátását a svájci Mootral takarmánykiegészítő terméke, a Mootral Ruminate, amit a tehenek Teslájának is neveznek.

Május 17-ig van lehetőség az egységes kérelmek beadására

Az Agrárminisztérium ezúttal hívja fel minden érintett gazdálkodó figyelmét, hogy az egységes kérelmek elektronikus rögzítésére 2021. május 17-ig van lehetőség. Május elejére 1,6 millió hektár után közel 100 ezer termelő adta be az egységes kérelmét.

Genetikai mechanizmus óvhatja meg az embert a túlzott kávéfogyasztástól

Egy védelmező genetikai mechanizmus óvhatja meg az embert a túlzott kávéfogyasztástól - állapították meg a Dél-Ausztráliai Egyetem kutatói, akik szerint a kávéfogyasztási szokások a szív egészségének állapotáról árulkodnak.

Fertőtlenítőszert adományoz állatvédő civil szervezeteknek a MOL

Mintegy 1500 liter fertőtlenítőszerrel segíti az állatvédő civil szervezeteket a MOL - jelentette be hétfőn a Pomázi Állatvédő és Állatsegítő Egyesület telephelyén Ovádi Péter miniszteri biztos és Bakos Piroska, a MOL Nyrt. szóvivője.

Mesterséges erszényben nevelkedik Prücsök, a szegedi kengurubébi

Kiváló hírrel örvendeztetett meg mindenkit csütörtök este a Szegedi Vadaspark, amely honlapján és Facebook-oldalán is arról számolt be, hogy Prücsök szépen cseperedik és jó egészségnek örvend. Prücsök nem más, mint egy idén született Bennett-kenguru, akinek anyja születése után elpusztult, ám szerencsére már elég nagy volt ahhoz, hogy a gondozója átvegye a nevelését.

Génmegőrzés és bivalyhústermékek

Szurdokpüspöki határában, a Mátra nyugati kapujának egyik legnagyobb fennsíkján bivalyok élnek szabadtartásban a Mátrai Bivalyrezervátumban, ahová nem vezet kiépített út. Egy turistaút és egy vízmosás mentén jutnak oda azok is, akik gondozzák az állatokat. A szélsőségek tanyájának nevezi a tulajdonos ezt a helyet, hiszen igazi kihívás a bivalyok megközelítése.

Koronavírus elleni gyógynövények

Sok gyógynövény rendelkezik antivirális hatóanyaggal, ám ez még kevés ahhoz, hogy gyógyítsa is a Covid19 okozta betegséget. De akkor sem haszontalan a vírusgátló gyógynövények alkalmazása...