Back to top

Könnyen hámlik a gyömbér héja

Tárolási problémák miatt a kínai gyömbér nem túl mutatós, mert foszlik a héja. Idén a friss gyömbért egy hónappal hamarabb kezdték el exportálni a kínai szállítók. Ez azonban kockázatos, mivel így a gyömbér könnyebben penészedhet.

A friss gyömbér kényes termék, mind a betakarítása, mind a tárolása nehézkes. A kínai gyömbér export szezonja jellemzően télen kezdődik, idén azonban megnőtt a kereslet., ezért a kínai kereskedők hamarabb szállítani kezdték a friss gyömbért.  A Juaxian Talyuan Foodstuffs gyömbér kereskedelemre szakosodott vállalat ügyvezetője szerint idén

tárolási problémák miatt a gyömbér héja könnyen lehámlik, ez azonban nincs hatással a gyömbér minőségére vagy az eltarthatóságra.

Az előző szezon mennyiségét már szinte teljesen eladták, ezért elkezdték az új, frissen szedett gyömbért is szállítani. Bár a frissen szedett gyömbér esetében sokkal nagyobb figyelmet fordítanak a termék minőségérére a gyömbér túl korai szállítása mégis kockázatos,

mivel a nagyobb a páratartalom miatt a szállítás alatt a gyömbér megpenészedhet.

A cég a gyömbér feldolgozását követően, szárított gyömbért és szeletelt gyömbért is értékesít, ez utóbbit főként a közel-keleti és délkelet-ázsiai piacokra szállítják. 

Fotó: www.pixabay.com

A gyömbér jelenlegi ára tonnánként 1900 dollár körül mozog. A következő hetek piaci körülményeinek alakulása egyelőre kiszámíthatatlan ezért korai még megmondani,  hogyan változik majd a gyömbér ára, az ügyvezető szerint azonban általában stabil a gyömbér piaci ára. 

A Juxian Taiyuan Foodstuffs a kínai gyömbér feldolgozására és exportjára szakosodott exportcég. A céget 1999-ben alapították, gyömbért exportál Európába és Észak-Amerikába. A Taiyuan Foods rendelkezik GAP, SMETA, EU Bio és USDA Bio tanúsítvánnyal. A cég tárgyalásokat folytat további német, holland és lengyel partnerekkel is.

Forrás: 
www.freshplaza.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mikrozöldek különleges csomagolásban

A dán Grow Up FARM cég teljesen új terméket dob piacra Eat-Grow-Repeat néven. A borsó-mikrozöld különlegessége valójában a csomagolás, amelynek alja csírázta­tótál­caként funkcionál, miután a zacskó felső részét eltávolították. Ha a tálcát világos helyre, például ablakpárkányra helyezik és locsolják, újranőnek a zsenge mikrozöldek.

Újratervezéssel növelték a bevételt

A nemzetközi gombaipar számára is kihívásokkal teli év volt 2020. A szigorúbb határellenőrzés megnehezítette az erdei gombák szállítását, a gasztronómiai fesztiválok és az adventi vásárok elmaradása pedig katasztrofálisan visszavetette a gomba iránti keresletet. Ennek ellenére a nemzetközi gombakereskedelemmel foglalkozó németországi vállalat, a Paris Direkt sikeres évet zárt.

Kutyajóléti válságtól tartanak a britek

A járványidőszakban, a négy fal közt elmélkedve rengetegen döntenek úgy az Egyesült Királyságban, hogy itt az ideje, hogy beszerezzenek maguknak egy négylábú társat. A lelkesedés azonban gyakran hamar elillan, így egyre másra kerülnek utcára a jobb sorsra érdemes kutyák. Mindez azonban csak a jéghegy csúcsa.

Rejtőzködő növények a hegységek csúcsain

Az általában élénkzöld növények gyakran nőnek egyesével a Himalája és Hengduan hegység csúcsain Délnyugat-Kínában. Ezek a növények nagyon keresettek a tradicionális kínai gyógyászatban való használatuk miatt, könnyű prédaként a hagyományos kínai gyógynövénygyűjtők számára.

Három hétig utazott a tengeren egy konténerbe zárt macska, úgy élte túl, hogy megdézsmálta a dobozokban lévő édességet

Három hétig, élelem és víz nélkül utazott a tengeren egy konténerbe zárt macska, a dobozokban lévő édesség és a kicsapódó pára mentette meg az életét.

Mogyorókrémteszttel indítja az évet a Szupermenta

A Szupermenta évindító terméktesztjén 34 mogyorókrémet vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Élelmiszerbiztonsági és -minőségi szempontból egyik termékkel sem akadt gond, 17 mogyorókrém csomagolásán azonban előfordultak bizonyos jelölési hibák.

A paprika gyógyhatása

A fűszerpaprika úgy lett magyar sajátosság, hogy a növény őshazája több ezer kilométerre található tőlünk. Ennek ellenére a magyar fűszerpaprika messze földön híres. A paprikafélék változatosságukból adódóan tekinthetők zöldségnek, fűszernek, gyógynövénynek, de díszváltozataik is vannak.

Gyógynövények - Harmadik nemzedék, harmincéves üzem

Nagy Balázs nagypapája, Mihály már a rendszerváltás előtt is gyógynövényekkel foglalkozott, 1991-ben pedig megalapította saját vállalkozását. Az idén harmincéves cég főtevékenysége nem változott az évtizedek folyamán, ám a feldolgozás során a gyűjtött alapanyagok rovására nőtt a termesztett gyógynövények aránya.

Gyenge diótermés, emelkedő árak

Nagyon gyenge lett Szlovákiában a tavalyi diótermés. Az ország nagy részében gombásodás és baktériumos megbetegedés is sújtotta a termést, emiatt mindenképpen drágább lesz idén a dió. Óriási károkat okozott a dióburokfúró légy, ami már tavalyelőtt is alaposan megtizedelte a termést, és továbbra sincs hatékony védekezés ellene. A dió permetezéséről 6–7 évvel ezelőtt szinte még nem is hallottunk.

Megtízszereződött a Záhonyba érkező ázsiai konténervonatok száma tavaly

Kiugró mértékben, 2019-hez képest csaknem tízszeresére növekedett a záhonyi átrakó körzeten keresztül Magyarországra érkező kínai konténervonatok száma - írja a Magyar Nemzet hétfői számában.