Back to top

Kevesebb vízzel több termés

Az öntözővíz mennyiségének pontos mérése és a kijuttatás idejének és módjának ismerete lényeges ahhoz, hogy hatékony, fenntartható gazdálkodást és nagy mennyiségű termést lehessen elérni, hangsúlyozza a chilei LemSystem. Ugyanakkor a mezőgazdasági termelés 70%-a múlik azon, hogy hogyan öntöznek, tehát létfontosságú a vízfelhasználás monitorozása megfelelő szenzorokkal és szoftverekkel.

A pontos mérés nemcsak abban segít a termesztőknek, hogy mérsékeljék a költségeket és hatékonyabban dolgozzanak, hanem több termésre és azáltal magasabb jövedelemre is számíthatnak. Sajnos, aki egyáltalán méri a vízfelhasználását, az is rosszul teszi, állapítja meg a chilei cég. Rendkívül nagy különbség lehet a termésben, annak függvényében, hogy helyesen öntözünk-e.

Nem az a lényeg ugyanis, hogy több vizet adjunk, hanem az, hogy akkor juttassuk ki, amikor a növénynek szüksége van rá. A növények érzékenyek a túl sok vízre is, és ha valakinek nincs megbízható információja arról, hogy mennyit öntözött, előfordul, hogy túlöntözi a növényeit, ami a termés csökkenésével jár.

Fotó: Pixabay
A jó öntözéshez a teljes gazdaságot behálózó érzékelőrendszert érdemes kiépíteni, ami valós időben ad információt a vízfelhasználásról. A LemSystem által kínált rendszer teljes képet ad a gazdaság vízgazdálkodásáról, a kutaktól kezdve az öntözőcsatornákon át minden műveletig. A cég körülbelül egy évtizede működik Chilében és ügyfelei közt tudja a legnagyobb gyümölcstermesztőket.

Elsősorban a nagy értékű terményeknél használják a cég rendszereit, mint az avokádó, az áfonya, a citrusfélék, a cseresznye és a dió.

Mérik a kutak vízhozamát, monitorozzák a növényeket, a talajt és a vízigényt, az öntözést pedig drót nélküli szelepekkel, központilag vezérlik. Mindezek alapján pontosan lehet tudni, hogy hol és mennyi vízre van szükség. Ehhez internetalapú hálózatba kapcsolt eszközöket és mesterséges intelligenciát használnak, utóbbi képes arra, hogy a beérkező adatok alapján önálló döntést hozzon.

A tapasztalatok alapján a helyes öntözéssel 10%-kal magasabb hozamot értek el a gyümölcstermesztők, és 30%-kal kevesebb vizet használtak föl ehhez.

A vízmegtakarítás fenntarthatóbb gazdálkodást eredményez, illetve több növényt lehet telepíteni a gazdaságban.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/freshfruitportal.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

Miniuborka négy hektáron

A Bécs Donaustadt nevű városrészében található Gartenbau Flicker GmbH Ausztria legnagyobb mini­uborka-termesztője, összesen 42 ezer négyzetméter üvegházi felületen szednek miniuborkát, snack­uborkát és egyéb uborkakülönlegességeket.

A diófák baktériumos megbetegedését kezelő növényvédőszer kifejlesztésébe kezd egy pécsi cég

Egy új, a dió baktériumos rügy-, levél-, és termésfoltosság betegségét okozó baktérium ellen bevethető növényvédőszer kifejlesztésébe kezd a pécsi székhelyű Enviroinvest Zrt. - közölte a társaság az MTI-vel.

Akvapóniával kombinált mikrozöldek - különleges magyar kutatás

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

Magas kikötői díjak akadályozzák az ukrán gabonaexportot

A kikötői díjak gyors és indokolatlan emelkedésével szembesülnek a dunai kikötőkre szoruló ukrán gabonaexportőrök, miután az ország fekete-tengeri kikötőit Oroszország blokád alá vonta, jelentette be május elején az ukrán belügyminisztérium.

Az idén végre lesz hazai kajszi- és őszibarack

A legtöbb nyári gyümölcsből valamivel jobb termés várható, mint az elmúlt két évben, és jó hír, hogy a tavalyi és a tavalyelőtti hiány után az idén lesz hazai kajszi- és őszibarack, emellett a meggy, cseresznye, szilva is elegendő lesz - írta a Világgazdaság.

Távirányítással deaktiválták a lopott traktorokat

Az orosz csapatoknál általános gyakorlattá vált a termény és gabona eltulajdonítása. Most már a traktorokat és a nem használható gépeket is viszik.

Figyelem! Hamarosan már nem használhatjuk a következő növényvédő szereket

Az uniós növényvédőszer-hatóanyag felülvizsgálatok során számos készítmény engedélyét megvonták. Átmeneti időszak vonatkozik a meglévő készletek forgalmazására, majd a termelőknél a használatára. Június elsejétől számos készítményt nem használhatunk.

Műholdas segítség aszálykárok enyhítésére

A Combit Számítástechnikai Zrt., az Óbudai Egyetem és a Széchenyi István Egyetem által alkotott konzorcium 756,55 millió forintos európai uniós támogatást nyert az aszálykárok enyhítését célzó fejlesztésre műhold segítségével.