Back to top

Még soha nem volt ilyen új, ami régi

A korábbi Mesterek Tornája versenysorozat huszonhetedik állomásán egy régi hagyomány teljesen új formában, SsangYong Hungarian Masters Balatonvilágos néven kelt életre a névadó szponzor, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával. Ahogy a nevében is benne van, a helyszín Balatonvilágos volt, mégpedig a Pulai Lovaspark – Kövy Team új fedeles arénája.

Új név, új helyszín, régi hagyomány. A fedett pályás szezon elején vagyunk, a versenyzők lelkesen és frissen, a nemzetközi pályaépítő, Erdélyi Magdolna által megtervezett pálya kihívásainak megfelelő felkészültséggel álltak rajthoz. Érdekesség továbbá, hogy a nagydíj számokban fiatal tehetségek mutatták meg magukat, kimagasló és bravúros teljesítményeket láttunk.

Az akadálypark és a bemutatott autók egyaránt szemet gyönyörködtetőek voltak, a pályalovaglások pedig visszafojtott lélegzetet és boldog elismerést váltottak ki.

A versenyhelyszínen forgattunk és készítettünk riportokat a résztvevőkkel vasárnap, a nagydíj versenyszámok alatt. Szeretnénk ezáltal is egy kis betekintést adni a versenybe, és átadni annak hangulatát.

„Nagyon színvonalas verseny, nagyon jó az új fedeles és a körülmények, méltó helyszíne egy ilyen rangos eseménynek” – hallottuk Horváth Balázs válogatott díjugratótól, ötszörös magyar bajnoktól.

Ifj. Kövy András díjugrató utánpótlás szövetségi kapitány, válogatott díjugrató lovas pedig felidézte, hogy hat éve üzemeltetik a Pulai Lovasparkot, évről évre igyekeznek hasznos fejlesztésekkel javítani a helyszínt, minél jobban kiszolgálni a lovasok igényeit. „Az idei évben elkészült az új fedett lovardánk, most debütál, és nagyon boldogok vagyunk, hogy jól vizsgázik – mondta. Ez egy nagy hagyományokkal rendelkező verseny, édesapám volt a verseny szellemi atyja, ezt a hagyományt szeretnénk feléleszteni és továbbvinni a Díjugrató Szakág támogatásával.

Az idei évben a SsangYonggal kötöttünk egy hosszú távú szponzori szerződést, ők támogatják ezt a versenyt és a további rendezvényeinket is.”

Illusztráció
Szotyori Nagy Kristóftól, a Magyar Lovassport Szövetség Díjugrató Szakágának elnökétől tudtunk meg többet a háttérről. Mint elmondta, 1996 óta él a Mesterek Tornája elnevezés, mely eredetileg Kaposvárról indult, majd több év szünet után most a Pulai Lovascentrumban ifj. Kövy András átvette édesapjától a stafétabotot és újraélesztette a Mesterek Tornáját. Egyelőre csak a díjugratósportban, de a terve az, hogy egyszer újra odaérjen, ahonnan indult, tehát az olimpiai szakágak és akár a négyesfogat-hajtás legjobbjai méressék meg magukat.

„Mi örülünk, hogy újraindult, együttesen támogatja a Magyar Lovassport Szövetség és a Díjugrató Szakág. Az utánpótlás kapott nagy szerepet, ami jellemző erre a helyre, hiszen egy utánpótlásnevelő bázisról beszélünk, de azért a felnőtteké talán a főszerep.

A közel 3 millió forint pénzdíjból 800 ezer jut a nagydíjra, melyen elindult a teljes magyar élmezőny” – fejtette ki a szakági elnök, hozzátéve, hogy most került átadásra a fedeles lovarda, mely kitűnő lehetőséget biztosít a lovasoknak. Ez a fedeles egy nagyméretű pályával rendelkezik, ami szinte egyedülálló az országban, kiváló talajjal, megvan hozzá a melegítőpálya, az infrastruktúra.

„Ma már szinte elengedhetetlen, hogy ilyen körülményekkel rendelkezzen egy versenyhelyszín” – mondta.

„Szenzációsan jó a helyszín, szeretnek idejönni a lovasok, szuper a fedett lovarda, abszolút nemzetközi színvonalú a talaj, a belméret és az akadályok” – ezt már Szebényi Dániel, a Díjugrató Szakág elnökségi tagja, a díjugratósport szakkommen­tátora, nemzetközi díjugratóbíró mondta. Örömét fejezte ki, hogy a póni kategóriától a felnőttig voltak nagydíjas versenyszámok, és hogy Erdélyi Magdolna pályaépítő nagyszerű munkát végzett. „Én vagy bíróként, vagy bemondóként tevékenykedem, voltam a melegítőpályán is. Majdnem a teljes magyar élmezőny megjelent: Horváth Balázs ötszörös magyar bajnok, Kövy András, ifj. Szabó Gábor és még sokan mások, azok, akik Nemzetek Díját lovagoltak, akik magyar bajnokságokon dobogón álltak, azok, akik nemzetközi versenyeken szoktak az élen végezni. Vándor Zsófia is itt lesz, az első női lovas, aki díjugrató magyar bajnokságot nyert, úgyhogy izgalmas verseny lesz” – vetítette előre Szebényi Dániel, amíg a versenyek zajlottak.

Illusztráció

És valóban izgalmas volt. A pályabejáráson olyan ikonikus lovasok lépték le a távolságokat, hogy csak forogtunk a kamerával, nehogy lemaradjunk valakiről.

Az eredményhirdetésen nagyokat pislogva néztem a rendezvény logójával ellátott nyeregalátéteket, serlegeket, ajándékcsomagokat és a meseszép takarókat. Micsoda felemelő pillanat, amikor a győztesre terítik! Különösen elérzékenyültem a tiszteletkörön, mert a Talent Program résztvevőit jól ismerve pontosan tudtam, hogy mennyi munkát raktak bele az eredményekbe. Dömse Tamással már nyáron készítettünk riportot, jól ismertem maximalizmusát, szerénységét, dolgosságát. Megérdemelten győzött a felnőtt nagydíjban. Örülök, hogy a helyezett lovasok az erőfeszítéseikért a dicsőség mellett értékes díjakkal térhettek haza.

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2020/11 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lelkes múltunk, büszke jelenünk bíztató jövőképünk

Az idei évindító/évzáró cikkem fogalmazásakor kissé messzebbre tekintek vissza a 2020-as évnél. 2020 mindenki számára emlékezetes volt, kinek könnyebb, kinek nehezebb, mindenkinek újdonságot hozott az életébe. A Szabadidős Szakág azonban hivatalosan 2018-ban alakult meg egy év előkészítő bizottsági munkát követően, kezdjük onnan az események felidézését.

Az Év Honlapja „Különdíjas” lett a magyarmezogazdasag.hu

Kiadónk hírportáljának, a magyarmezogazdasag.hu-nak ítélték oda a Magyar Marketing Szövetség Internet Tagozatának nonprofit szakmai pályázatán Az Év Honlapja Különdíj 2020 elismerést média kategóriában. Büszkék vagyunk a Magyar Mezőgazdaság Kft. és portálunk elismerésére, mert igazolja, hogy jó irányba tartunk honlapunk fejlesztésével.

Elköltöztek a Carlsberg sörfőzde legendás lovai

Koppenhágában, a Carlsberg sörfőzde négy, mára már ikonikussá vált lovát a régi sörfőzde felújítása idejére átszállították a helyi állatkertbe. A Carlsberg látogatóközpont jelentős renováláson és modernizációs programon megy majd keresztül annak érdekében, hogy még inkább korabeli hangulatot tükrözzön.

Bábolna lova – a Shagya-arab

„Igen száraz, harmonikus fej, széles homlokkal, nagy sötét, egymástól távol ülő, kifejező szemekkel, kicsi, figyelmet sugárzó fülekkel” – írja a Shagya-arabról a Debreceni Agrártudományi Egyetem ismertetője, ami azzal folytatódik, hogy „a ló mindent átütő örökítő erejét csak acélossága, kitartása, igénytelensége, temperamentuma múlja felül.

Magyar Bor Nagydíj: ahogyan a borszakírók látják

Decemberben már ötödik alkalommal értékelte a Magyar Borszakírók Köre azokat a magyar termelők által készített fehér és vörös - száraz és félszáraz - borokat, amelyeket tagjai az elmúlt évben kóstolhattak, és tapasztalataik alapján ezekből összeállították a legjobbaknak ítélt „Super 12” listájukat.

Bányavárosból zöld „ékszerdoboz”

Az Európai Zöld Városok díjjal – amely az Európai Faiskolások Szövetsége (ENA) Zöld városok a fenntartható Európáért kampányának kezdeményezése – az önkormányzati döntéshozókat, a várostervezőket, a táj-, és kertépítőket szeretnék zöld városfejlesztésre ösztönözni.

Díjnyertes gin Hegyaljáról

A brit The Spirits Business szaklap által évente megrendezett The Gin Masters versenysorozatán a legmagasabb, Master elismerésben részesült a Seven Hills Distillery Tokaj ginje - adta hírül a díjnyertes főzde. A Tokaj Gin összesen 21 fűszert tartalmazó prémium kézműves gin!

Megyaszó, a világ gasztronómiai térképén

Szeptember 21-én üdvrivalgás tört ki Megyaszón, a Harangod-Mag cégcsoportnál. Gyors hírben értesültek arról, hogy a húsüzemükben gyártott mangalica termékeik közül 8 igen nagy elismerésben részesült Angliában. A Guild of Fine Food élelmiszeripari céh védnöksége alatt megtartott Great Taste Awards versenyen a 10 benevezett készítményükből 8 elnyerte a bíráló bizottság tetszését.

Nóniusz ménvizsga és tenyészszemle

A Nonius Lótenyésztő Országos Egyesület a rendkívüli és reményeink szerint egyedi év lezárásaként a mezőhegyesi állami ménesbirtok rohamléptekkel fejlődő ménesében rendezte meg éves ménvizsgáját és országos tenyészszemléjét.

Cél a nemzetközi ismertség

Januártól Hegedűs Zsolt veszi át a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok dióspusztai Angol Telivér Ménesének irányítását. A korábban a Kincsem Parkban és Franciaországban is dolgozott szakember elsődleges célja, hogy a következő években a Bábolna nevet a magyar mellett a nemzetközi lóversenypiacra is bevezesse.