0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Az ünnep(re)formáló pezsgő

A mottó az is lehetne, hogy ne csak pukkanjon, de legyen jólesően finom! Mert hát valljuk be a pukkanás meg a „kardozás” egyre népszerűbb, néha a külsőségek fontosabbak, mint maga az ital. A pezsgő pedig másról szól: elegancia, gyöngyözés, üdeség, érleltség, kimértség, illat, finomság, és egy csipetnyi - nem szégyen kimondani - elitizmus.

Pezsgő szavunk Gróf Széchenyi István nevéhez fűződik. Hitel című munkájában, elsőként nevezi a franciák híres champagniere-ét pezsgőnek. A palackból gyöngyöző buborékokkal gyorsan távozó, szisszenő hanggal kiáramló italnak pezsgő szóval kifejezése igazán jól érzékelteti ezt az érzést.

A 17. században „felfedezett” pezsgő – készítésének bonyolultsága, illetve a szállításának nehézségei miatt – még sokáig ritkaságnak számított.

Attól kezdve, hogy Dom Perignon francia szerzetes, az 1600-as évek végén „csillagokat ivott”, nagyon sokáig csak a leggazdagabbak kiváltsága lehetett, ezért is érdemelte ki a királyok itala elnevezést.

Ma már nem csak a vájtfülűek tudják, hogy Champagne-nak az azonos elnevezésű borvidéken – zömében Pinot noir-ból, Chardonnay-ből vagy Pinot meunier-ből – méthode traditionelle eljárással készített pezsgőt nevezhetjük. A Prosecco többnyire Glera szőlőből Martinotti (vagy más néven Charmat) eljárással készül Olaszország észak-keleti területén. A Cava a spanyol Penedés vidék itala, amely champagne-eljárással, azaz palackos erjesztéssel készül.

A kevésbé ismert Crémant szintén méthode traditionelle eljárással készül, de Franciaország egyéb tartományaiban (összesen 8 ilyen Crémant terület létezik).

Végül ott van a Pét Nat, amely az úgynevezett ősi módszerrel (méthode ancestral) készül, vagyis még azelőtt lepalackozzák, hogy az erjedés befejeződne. Ez igen izgalmas, hiszen a termelők sem tudják ellenőrizni az eredményt, még akkor sem kapunk két egyforma ízű Pét Nat-ot, ha azonos fajtájú szőlőből, azonos időben palackozunk.

Tudta hogy:

  • Egy palack tradicionális pezsgőben akár 49 millió buborék is lehet?
  • Kitöltés után egy átlagos pohár pezsgőben nagyjából 2 millió buborék van?
  • Az üvegből kirepülő dugó sebessége a 60 km/h-t is elérheti?

Napóleon rendszeresen fogyasztott pezsgőt, s csupán egyszer nem állt meg Champagne-ban – a Waterloo-i ütközet előtt. Meg is lett az eredménye.

A Titanic vízrebocsátásakor pedig elmulasztották a pezsgős felavatást, és tudjuk mi lett a vége.

A pezsgősüvegek mérete nagyon változatos, nem ritka, hogy a nagyobb pezsgőházak 3, 6 vagy akár 12 literes palackban is készítenek pezsgőt. Az indok is egyszerű: a nagyobb palackban az ital mennyiségéhez képest az oxigén mennyisége sokkal kevesebb, a pezsgő lassabban, szebben fejlődik és érik.

Ezek a ma ismert megnevezések és méretek:

  • Magnum – 1,5 liter, 2 normál palacknyi mennyiség
  • Jeroboám – 3 liter, 4 normál palacknyi mennyiség
  • Rehoboám – 4,5 liter, 6 normál palack
  • Matuzsálem – 6 liter, 8 normál palack
  • Szalmanazár – 9 liter, 12 normál palack
  • Baltazár – 12 liter, 16 normál palack
  • Nabukodonozor – 15 liter, 20 normál palack
  • Salamon – 18 liter, 24 normál palack
  • Primát vagy Góliát – 27 liter, 36 normál palack
  • Melkisédek – 30 liter, 40 normál palack

A végére pedig egy mondás: „Pezsgőt délelőtt 10 óra előtt kizárólag ágyban, párnák közt fogyasszunk, 10 óra után bárhol, bárkivel.”

Forrás: magyarmezogazdasag.hu