Back to top

A világ legnagyobb sertéstelepe épül Kínában

Egy kínai sertéstenyésztő cég építi a világ legnagyobb sertéstelepét. Az új létesítmény 84 ezer tenyészkoca és utódaik befogadására alkalmas. Kína vezető sertéstermelője, a Muyuan Foods Co Ltd projektje az az épületkomplexum, amely Nanyang közelében létesül azért, hogy több sertést tenyészthessen egy helyszínen, mint eddig bárhol a világon.

A gazdaság építése márciusban kezdődött, szeptemberben pedig a tervezett 21 épület közül az első meg is kezdte a működését.

Az afrikai sertéspestis alaposan megritkította a sertés állományt,

Kínában a járvány következtében szinte teljesen megszűntek a kicsi, hagyományos gazdaságok. Ugyanakkor a sertésárak jócskán megemelkedtek,

így a Muyuan cég nyeresége 1413% -kal nőtt 2020 első kilenc hónapjában, összesen 21 milliárd jüanra (3,21 milliárd USD).

- Nagyon kedvező fejlődési időszak áll mögöttünk. A sertésárak nagyon magasak, a nyereségünk nagyon jó, és a bevételünk nagyon nagy - mondta Qin Jun, a Muyuan vezérigazgató-helyettese a Reutersnek adott interjújában.

A most épülő automatizált gazdaságban 84 ezer tenyészkocát tartanak majd utódaikkal együtt. 

Ez a világ messze legnagyobb sertéstelepe lesz, körülbelül tízszer akkora, mint egy tipikus sertésfarm az Egyesült Államokban. Célkapacitása körülbelül 2,1 millió sertés évente.

Az elképesztő méretű beruházásról drónfelvétel itt látható.

Muyuan mintegy 40 milliárd jüan, azaz több, mint 6 milliárd dollár értékű fejlesztést hajt végre, mintegy nyolcszor többet, mint nyolc évvel ezelőtt. A társaság egyúttal bejelentette, hogy az általuk alkalmazott modern technológiáknak köszönhetően kevesebb embert kell foglalkoztatni.

A gazdaságot automatikus etetőrendszerekkel, trágyatisztító robotokkal és infravörös kamerákkal szerelik fel, amelyek észlelik a sertések hőmérsékletét.

A sertéstartásra kialakított magas, többszintes épületek egyre népszerűbbek Kínában az ipari  fejlesztésre alkalmas földterületek korlátozott mennyisége miatt.

Forrás: 
bangkokpost.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Baromfi Világnap: május 10-e a baromfis szakma ünnepe

Magyar kezdeményezésre május 10-én ünnepli a baromfis szakma a Baromfi Világnapot. Az esemény célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a baromfiágazati szereplőkre, akik egyre fontosabb szerepet töltenek be a világ élelmiszer-ellátásában.

Levendulaültetvény, gépi betakarítással

Bajától nem messze létesített mintagazdaságot és látogatóközpontot Nagy Norbert és felesége, Nagyné Vácity Eszter. Jól éltek a pályázati lehetőségekkel, levendulást telepítettek, és saját betakarítógépe is lett az üzemüknek.

Már van Covid 19 elleni vakcina állatoknak is

A világon több olyan eset történt, hogy a koronavírus fertőzés emberről állatra, majd állatról emberre is terjedt. Épp ezért több ország fejleszt állatoknak szánt vakcinát, ám az oroszoknál már kész is az első ilyen...

A mennyasszony segített világra egy borjút a saját esküvőjén

A hétköznapinak egyáltalán nem nevezhető esküvőn a menyasszony az 1200 dolláros ruhájában sárba bukott, az esküvői fogadáson pedig 100 vendég előtt megszületett egy borjú.

Csak lánycsibéket keltetnek

Kikelt az az első 150 000 csibe, melyekből csak tojók lesznek. A csibéket egy új technológiája használatával keltették ki, amelynek eredménye az állatbarát nemi meghatározás.

„Tisztítsuk meg az országot!” projekt I. ütem

A Pályázati Felhívás célja Magyarország Kormányának Klíma,- és Természetvédelmi Akciótervében foglaltak alapján sor kerüljön az ország területén elhagyott, vagy jogellenesen elhelyezett hulladék felszámolására.

Tartalmában és formájában is megújult az Állattenyésztés

A megújult Állattenyésztés ezentúl egy-egy, az állattenyésztők, állattartók számára fontos témát jár körül, igyekezve annak minden aspektusát felderíteni. Takarmányozás, költségek, alternatívák, kutatás, gyakorlat – idei első számunk cikkei a magas takarmányárak témáját járják körül.

Ismét összeült a Nemzeti Állatvédelmi Tanács

Magyarországot öt éven belül Európa élmezőnyébe kívánjuk juttatni az állatvédelem területén, ezt a célt támogatja a Nemzeti Állatvédelmi Tanács megalakulása is – jelentette ki a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos a testület ülésén.

Luxus "ebéd" ebeknek - A Hilton szállodalánc különleges fogásokat kínál kutyáknak

A Hilton 32 állatbarát szállodájában május 17-től lesz elérhető a Bone Appétit kutyamenü a vendégek és kedvenceik számára az Egyesült Királyságban és Írországban.

New York nem kér a robot rendőrkutyákból, de a legelőkön még jó szolgálatot tehetnek

Felháborodást váltott ki, hogy a New York-i rendőrség (NYPD) robotkutyát kezdett használni, ezért a szervezet szerződést bontott a rendőrök által Digidog-nak nevezett robot gyártójával.