0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Újabb érvek, amiért a spárgatermesztésben is célszerű füvesíteni a sorközöket

A már eddig is ismert és hangoztatott érvek mellett újabbak is felsorakoztatott a takarónövények mellett Christian Befve, a nemzetközileg is elismert spárgatermesztési szaktanácsadó,

A korszerű spárgatermesztés termesztéstechnológiájának kulcseleme a sorközök növénytakarása. A „zöld” sorközökben kedvezőbb a talajélet, kevésbé roncsoljuk a talaj szerkezetét, miközben a vetett növénytakaró akadályozza a gyomosodást is.  A specialista ugyanakkor más előnyökre is rávilágított. Hangsúlyozta, hogy különösen kötött talajú zöldspárga-állományban könnyíti a betakarítást, ha a szedők vagy a gép füves sorközön haladhatnak. Ha pedig levágják a takarónövényt, a zúzalék mulcsként ráteríthető a sorokra. 

A kellően magas sörközi növénytakarás azt is megakadályozza, hogy a szedési időszakban a szél mozgassa a halványított spárgát rejtő bakhátakat fedő fóliát, és ezzel kárt tegyen bennük. A zöld sípok pedig így kisebb eséllyel ferdülnek. 

Másik előnye, hogy a fagyhatást 1 C-kal tompítja a zöld sörköz, összehasonlítva a fedetlen talajhoz képest. 

A növénytakaró fenntartása természetesen eltérő művelést igényel, a bakhátakat még a zöldítés előtt kell feltölteni. A növénytakarót célszerű gabonafélékből ( rozs, búza  ) és hüvelyesekből kialakítani. A gabonanövények kellően dús gyökérzet és  megfelelő növénymagasságot adnak, a náluk terebélyesebb hüvelyesek pedig nitrogént szolgáltatnak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu