Back to top

Újabb érvek, amiért a spárgatermesztésben is célszerű füvesíteni a sorközöket

A már eddig is ismert és hangoztatott érvek mellett újabbak is felsorakoztatott a takarónövények mellett Christian Befve, a nemzetközileg is elismert spárgatermesztési szaktanácsadó,

A korszerű spárgatermesztés termesztéstechnológiájának kulcseleme a sorközök növénytakarása. A "zöld" sorközökben kedvezőbb a talajélet, kevésbé roncsoljuk a talaj szerkezetét, miközben a vetett növénytakaró akadályozza a gyomosodást is.  A specialista ugyanakkor más előnyökre is rávilágított. Hangsúlyozta, hogy különösen kötött talajú zöldspárga-állományban könnyíti a betakarítást, ha a szedők vagy a gép füves sorközön haladhatnak. Ha pedig levágják a takarónövényt, a zúzalék mulcsként ráteríthető a sorokra. 

A kellően magas sörközi növénytakarás azt is megakadályozza, hogy a szedési időszakban a szél mozgassa a halványított spárgát rejtő bakhátakat fedő fóliát, és ezzel kárt tegyen bennük. A zöld sípok pedig így kisebb eséllyel ferdülnek. 

Másik előnye, hogy a fagyhatást 1 C-kal tompítja a zöld sörköz, összehasonlítva a fedetlen talajhoz képest. 

A növénytakaró fenntartása természetesen eltérő művelést igényel, a bakhátakat még a zöldítés előtt kell feltölteni. A növénytakarót célszerű gabonafélékből ( rozs, búza  ) és hüvelyesekből kialakítani. A gabonanövények kellően dús gyökérzet és  megfelelő növénymagasságot adnak, a náluk terebélyesebb hüvelyesek pedig nitrogént szolgáltatnak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

Miniuborka négy hektáron

A Bécs Donaustadt nevű városrészében található Gartenbau Flicker GmbH Ausztria legnagyobb mini­uborka-termesztője, összesen 42 ezer négyzetméter üvegházi felületen szednek miniuborkát, snack­uborkát és egyéb uborkakülönlegességeket.

Túlsúlyos Európa

Olaszország egyike azoknak az országoknak, amelyek híressé tették az egészséges és könnyű mediterrán étrendet. Egy nemrégiben készült tanulmány azonban kimutatta, hogy az olaszok fele elhízással vagy túlsúllyal küzd. Nem jobb a helyzet a többi mediterrán országban sem.

Az idén végre lesz hazai kajszi- és őszibarack

A legtöbb nyári gyümölcsből valamivel jobb termés várható, mint az elmúlt két évben, és jó hír, hogy a tavalyi és a tavalyelőtti hiány után az idén lesz hazai kajszi- és őszibarack, emellett a meggy, cseresznye, szilva is elegendő lesz - írta a Világgazdaság.

Akvapóniával kombinált mikrozöldek - különleges magyar kutatás

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

Figyelem! Hamarosan már nem használhatjuk a következő növényvédő szereket

Az uniós növényvédőszer-hatóanyag felülvizsgálatok során számos készítmény engedélyét megvonták. Átmeneti időszak vonatkozik a meglévő készletek forgalmazására, majd a termelőknél a használatára. Június elsejétől számos készítményt nem használhatunk.

A magyar vetőmag-előállítás és termesztés a hazai agrárium csúcsteljesítménye

Hazánk élen jár a vetőmag export tekintetében, és egyike a világ tíz legjelentősebb vetőmag-előállító országának - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Magyar Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és kirgiz partnere közötti együttműködési megállapodás aláírásán, kedden, Martonvásáron.

Bardóczi Sándor az év tájépítésze

Egy alkotó, esetleg alkotópáros vagy alkotócsapat legföljebb ötéves kiemelkedő teljesítményének szakmai elismerése az Év Tájépítésze díj. Aktív, teljesítőképességük csúcsán álló tájépítészek kapják. Nem életműdíj, hanem egy rövidebb időszak rangos szakmai elismerése, a szakmai önbecsülés növelője, nagyobb teljesítményre ösztönző erő, a szakmaközi kapcsolatok építését szolgáló kohézió.

Dísznövény-kereskedelem: Ismerjük a vásárlókat?

Egyre több forrásból lehet beszerezni a különféle növényeket és kertészeti kiegészítőket, kellékeket, ezért a fogyasztók vásárlási gyakorisága sok helyen fokozatosan csökken, de legalábbis kiegyenlítetlen. Mind fontosabb tudni, hogy kik a rendszeres vásárlóink, milyen gyakran és egyáltalán mit vesznek, hiszen annak ismeretében tudunk a leginkább a kedvükben járni.