A globális éghajlatváltozás közvetlen hatással van az élelmiszertermelésre. A hőmérséklet változása, az özönvíz szerű esőzések vagy éppen az aszályok veszélyeztetik az olyan élelmiszerek termesztését és betakarítását is, amelyek jelenleg a mindennapi életünk részét képezik.
Jöjjön most öt olyan élelmiszer, amelyekből az éghajlatváltozás miatt hamarosan luxuscikk válhat.
Olajbogyó
Olaszországban, az olajbogyó egyik legfontosabb termőterületén az éghajlat az elmúlt években észrevehetően megváltozott: még nyáron is nagy mennyiségű és tartós esőzéseket, valamint alacsonyabb, 20-25 Celsius fok körüli legmagasabb tapasztaltak. Mindez kedvez az olíva gyümölcslégy (Bactrocera oleae) szaporodásának. Tojásait az olajfa gyümölcsébe rakja, lárvái pedig kikelésük után az olajbogyókkal táplálkoznak. Képekes a teljes termést elpusztítani.
Kakaó
Az kakaót (Theobroma cacao) főleg Nyugat-Afrikában termesztik. Ghána és az Elefántcsontpart együttesen a világ kakaóbab szükségletének mintegy kétharmadát fedezi. A klímaváltozás azonban itt is észrevehető. Vagy túl sok eső esik, vagy túl kevés. Már 2015-ben a termés 30 százaléka tönkrement a megváltozott időjárás miatt. A növényeket az emelkedő hőmérséklet is megviseli. A kakaófák az állandó 25 Celsius fok körüli hőmérsékletet kedvelik a legjobban, nagyon érzékenyek az ingadozásokra. A kakaó így hamarosan hiánycikk lehet.
Citrusfélék
A citrusféléket sikeresen termesztik az egész világon. Ázsiában, Afrikában és Amerikában azonban egy ideje a a sárgasárkány kór nevű betegséggel küzdenek.
A betegséget a huanglongbing baktérium (HLB) okozza, amelyet levél bolhák (Trioza erytreae) terjesztenek. A betegség megelőzhető, de nem gyógyítható. Ha a citrusfélék megfertőződnek, leveleik elsárgulnak, a hajtások elsorvadnak és néhány éven belül a növény elpusztul.
Kávé
A kávé az egyik legnépszerűbb ital – az emelkedő árak ellenére. 2010 óta a terméshozamok az egész világon csökkennek. A bokrokon kevesebb kávébab terem, az ültetvények egy részén a növények legyengültek, betegségek támadják meg. A világ legnagyobb kávétermesztő régiói Afrikában és Brazíliában találhatók. Egy nemzetközi kutatás már 2015-ben megállapította, hogy a nappali hőmérséklet emelkedik, ami az éjszaka folyamán sem hűl le kellőképpen, amint a növények nehezen tolerálnak, mivel a kávénak pontosan erre hőmérséklet változásra lenne szüksége.
Paradicsom
Európai veteményeskertjének számító spanyolországi Almerìa síkságon mintegy 32 000 üvegház áll, paradicsomot, paprikát, uborkát termesztenek bennük. Szakértők szerint ezen a területen mintegy 180 liter víz szükséges egy kilogramm paradicsom termesztéséhez. Spanyolországban évente összesen mintegy 2,8 millió tonna gyümölcsöt és zöldséget termesztenek. Utóbbi években a gyümölcs- és zöldségtermesztés szempontjából rendkívül fontos téli eső azonban egyre ritkább vagy teljesen hiányzik, egyes helyeken 60 vagy akár 80 százalékkal kevesebb csapadék hull. Hosszú távon ez jelentősen csökkentheti a betakarított termést és ezzel együtt az olyan élelmiszer mint a paradicsom igazi luxuscikké válhat.