0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Stockholmban működik Európa legnagyobb függőleges farmja

A termőterületek nem növelhetők a világban, és különösképp hiányoznak a városokban és azok környékén. De kiválthatók zárt térben, több szinten, mesterséges megvilágítással nevelt kultúrákkal. Ezek a függőleges farmok utópisztikusnak tűnnek ugyan, de sok más, a mezőgazdasági termelésből eredő problémára is megoldást kínálnak, mint a vízpazarlás, környezetterhelés, nitrogén- és foszforkimosódás.

A 2014-ben alapított Grönska Stadsodling saját módszert fejlesztett ki, amellyel Európa legnagyobb városi termelőüzemét hozták létre Stockholm déli részén. Ahogy az üvegházi termesztésnél már ismert, zárt térben nagyon hatékony vízgazdálkodást lehet folytatni, ami a hidropóniával még azzal is fokozható, hogy nincs hulladék termesztőközeg és nem szennyezik a talajvizet. Termékeiket komposztálható csomagolásban szállítják.

Számításaik szerint a szabadföldi termesztéshez szükséges vízmennyiség 5 százalékával termesztik a salátaféléket!

Ellenőrzött környezetben nem szükséges növényvédelmi permetezést folytatni. A megtermett zöldségeket minimális távolságra kell csak szállítani. A Grönska ezen kívül a körkörös gazdaságba is be akart épülni, különös tekintettel a városi tápanyag-körforgásra.

Kísérleteik során különböző növényeket termesztettek, amelyeknek más-más a fény- és tápanyagigényük. Arra jöttek rá, hogy a biogázüzemek iszapját célszerű használni a növények táplálására, mert így hasznosulnak legjobban a tápanyagok.

Vizsgálták a szén-dioxid-kibocsátást és az energiafelhasználást is, de azok összetettebb faktorok annál, hogy a helyi gazdasággal lehessen összefüggésbe hozni.

Már működik a termesztőüzemük, ahol fogyasztásra kész salátaféléket és fűszereket termesztenek, amelyeket három üzletlánc forgalmaz. Ennek azért is nagy a jelentősége, mert Svédország 80 százalékban importra szorul zöldségfélékből. A városok terjeszkedése miatt egyre kevesebb a termőföld, ezért ez a városi termesztési módszer egyre népszerűbb Svédországban.

Forrás: gronska.org/smartcitysweden.com